SMØRBLID: Katrine Aalerud har ankommet VM-byen Innsbruck i sedvanlig godt humør. Foto: Øyvind Brattegard.
SMØRBLID: Katrine Aalerud har ankommet VM-byen Innsbruck i sedvanlig godt humør. Foto: Øyvind Brattegard.

Aalerud med ny testrekord før VM:

– Hun er et av de mest ekstreme menneskene jeg kjenner

Det skal i alle fall ikke stå på formen når Katrine Aalerud skal forsøke å sette et oppløftende punktum på en meget tung sesong for de norske kvinnesyklistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se kvinnenes fellesstart på TV 2 Sport 2 og Sumo fra 12:00 førstkommende lørdag

For skader, uhell og tidvis svak form har gjort 2018 til alt annet enn et godt år for de beste norske jentene.

Vi må helt tilbake til mai 2017 for å finne siste internasjonale seier, tatt av Emilie Moberg i Tour of Zhoushan Island.

Stygge velter i Strade Bianche og Amstel Gold Race, og en lang rehabiliteringsperiode etter krasjen i sistnevnte, har gjort at sesongen til Aalerud har blitt meget amputert.

Nå er imidlertid formen i anmarsj når det gjelder som mest.

– Jeg har ikke vært i bedre form

– Formen er veldig bra. Jeg har ikke vært i bedre form, egentlig, når det gjelder watt og sånne ting. Grunnlaget mitt er kanskje halvparten av det de andre stjernene her har, så vi får se hvor lenge formen «holder» i et så langt løp, men selve formen skal være god. Jeg skal ikke klage på den, sier hun til TV 2 før første tur i VM-løypa.

Før avreise til Tour de l'Ardèche i Frankrike tidligere denne måneden, hvor hun ble nummer ni sammenlagt, gjorde Aalerud en formtest i fjellene rundt Girona, Spania.

Konklusjon: ny terskelwattrekord. Altså hvor mye kraft man klarer å presse ned i pedalene fordelt på kroppsvekten på terskel. «FTP», som det forkortes til på fagspråket, er en svært utbredt måte å teste formen på - spesielt for ryttere som Aalerud, som skal prestere i lange motbakker.

– Nå er rekorden min 5,4 watt per kilo, men det er jo ikke alltid at sånt har så mye å si når man kommer til ritt. Det kommer jo an på dagsform også. Og ikke minst å få det ut i ritt. Og da må man disponere kreftene riktig og ikke sløse med de, forteller hun.

– Hun kan bikke litt over noen ganger

Å sløse med kreftene går ikke om man skal ha håp om å henge på Annemiek Van Vleuten, Anna van der Breggen, Katarzyna Niewiadoma, Ashleig Moolman-Pasio og de beste klatrerne i verden i og rundt Innsbruck på lørdag.

Landslagssjef Carl Erik Pedersen liker signalene han får fra Aalerud, som nylig forlenget avtalen med det danske profflaget Team Virtu ut neste sesong, før fellesstarten.

– Jeg er usikker på om hun henger på de absolutt beste, men jeg er ganske sikker på at hun kommer til å være med «der oppe». Katrine er et av de mest ekstreme menneskene jeg kjenner, så når hun er i flytsonen, så flyter det bra, sier han.

– Hva er det som gjør henne så ekstrem?

– Hun er en fantastisk utøver. Hun vil bli bedre hver eneste dag. Hver eneste time vil hun gjøre noe som gjør henne bedre. Jeg har ikke sett noen andre som er sånn. Hun er helt ekstrem. Og det er gøy å se når det flyter. Så gjelder det for henne selv og oss som er rundt henne å styre henne i riktig retning. Hun kan bikke litt over noen ganger også. Hun er så tøff at hun må styres litt, forteller Pedersen.

– Der er jo der jeg sliter litt

Før VM i Bergen i fjor sa 23-åringen at hun skulle ta medalje i VM i Innsbruck.

Formen er kanskje god, men med bare 24 konkurransedager i bena før lørdagen har hun blitt nødt til å nedjustere ambisjonene.

– Ja, jeg har nedjustert ambisjonene litt etter den sesongstarten jeg fikk. Jeg har ikke nok konkurranser i bena. Så jeg kommer ikke til å sette noe resultatmål. Jeg skal bare ha en god følelse og vite at jeg har prøvd alt jeg kan. Og at jeg har syklet bra taktisk. Det er jo der jeg sliter litt, at jeg sløser bort krefter.

– Og hva gjør du da når van Vleuten, van der Breggen og Niewiadoma angriper på søndag? Prøver du å henge deg på, eller er det bedre å konsentrere seg om gruppe to og plassene bak de aller, aller beste?

– De tre beste kan man nesten si har inne et annet nivå enn vi andre har. Men det fører også til at alle følger med på de og ser på de når de stikker. Så vi får spille på det at vi er «outsidere». Jeg har jo prestert i noen ritt nå, så folk vet at jeg er en god klatrer, men jeg er jo ingen favoritt. Men folk vet at jeg kan være «der». Så det er en fordel for oss at vi ikke blir sett på som en trussel, sier hun.