Christine Blasey Ford var sterkt preget da hun forklarte seg for senatets justiskomité.
Christine Blasey Ford var sterkt preget da hun forklarte seg for senatets justiskomité. Foto: Pool

– Jeg trodde han skulle drepe meg ved et uhell

– Jeg er et her på eget initiativ, og jeg er ingens brikke, sa Christine Blasey Ford da hun forklarte seg om det angivelige overgrepet, trakassering, og dødstrusler for senatets justiskomité.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er ikke her fordi jeg vil, jeg er vettskremt. Jeg mener det er min borgerplikt å fortelle dere hva som skjedde mellom meg og Brett Kavanaugh da vi gikk på skolen, så Blasey Ford da hun åpnet sin forklaring for senatets justiskomité.

Dommer Brett Kavanaugh (53) og psykologiprofessor Christine Blasey Ford (51) møter nå i senatets justiskomité for å gi sine forklaringer på det angivelige overgrepet sommeren 1982.

Blasey Ford hevder at Kavanaugh forsøkte å voldta henne da i 1982, da hun var 15 og han var 17.

Kavanaugh er Donald Trumps kandidat som ny høyesterettsdommer i USA, og mye står og faller på dagens åpen høring i Senatets justiskomité.

– Trodde han skulle drepe meg

Blasey Ford fortalte at hun var på fest sammen med flere eldre gutter, og at hun skulle på do det angivelige overgrepet forekom. Hun skulle på do, da hun ble dyttet inn på et rom.

– Jeg ble dyttet ned å en seng, og Brett la seg opp på meg. Han begynte å gni seg inn til meg, sier Ford, tydelig beveget.

– Jeg trodde han skulle voldta meg. Jeg forsøkte å skrike. Da la Brett hånden over munnen min. Det er det mest skremmende jeg har opplevd. Jeg trodde han skulle drepe meg ved et uhell.

Blasey Ford forklarer videre at hun ikke fortalte noen om hva som hadde skjedd før flere år senere. Hun sier hun mener senatet trenger å høre hennes historie før de skal stemme over Kavanaughs nominasjon som høyesterettsdommer.

– Bretts overgrep har endret livet mitt dramatisk, sier hun.

Trakassering og dødstrusler

Hun forteller at hun nå bor på hemmelig adresse fordi hun og familien har fått trusler etter at hun sto fram i media.

– Virkeligheten har vært langt verre enn jeg fryktet. Familien min har blitt utsatt for trakassering og dødstrusler. Selv om det har vært langt flere støtteerklæringer, har dette rystet meg, sier Blasey Ford.

Deretter prøver hun tilsynelatende å avlive anklagene om at hun er en brikke i et politisk spill.

– Jeg er et her på eget initiativ, og jeg er ingens brikke, sier hun.

Senatorene i justiskomiteen skal nå på tur spørre ut Blasey Ford. De får fem minutter hver. Republikanerne har leid inn den profesjonelle aktoren Rachel Mitchell til å gjennomføre utspørringen, dermed vil ingen republikaner ta ordet.

Mitchell tar ordet annenhver gang med demokrater, da hun snakker for alle republikanere. På et tidspunkt presser hun Blasey Ford på hvorfor hun gikk til media da med historien sin. På det tidspunktet var Kavanaugh allerede på en liste med fire potensielle kandidater til høyesterettssetet.

– Jeg hadde panikk, jeg visste at det var kort tid før avgjørelsen falt. Jeg følte det var best å gå myndighetsveien, men jeg hørte aldri noe fra verken de eller media før nominasjonen ble annonsert, sier Blasey Ford.

Det foregår også demonstrasjoner utenfor Capitol Hill i Washington der utspørringen foregår. Kvinner og menn som støtter Blasey Ford samles og holder appeller for å protestere mot den potensielle innsettelsen av Brett Kavanaugh.

– De lo av meg

​Senator og demokrat Patrick Leahy spurte Blasey Ford hva hun husker best fra hendelsen.

– De lo av meg. Latteren deres er begravd i minnet, sier hun.​

Det er tidvis trykket stemning under høringen. Den høyest rangerte demokraten i komiteen, Dianne Feinstein, kritiserer republikanerne for forsøke å hastegjennomføre godkjenningen av Kavanaugh, og ikke innkalle andre som har kommet med anklager mot Kavanaugh.

Totalt tre kvinner har de siste ukene anklaget Brett Kavanaugh for seksuelle overgrep.

Julie Swetnick sa i går via sin advokat at hun var vitne til at Kavanaugh befølte flere kvinner mot deres vilje da hun gikk på videregående på 80-tallet. Søndag sto også en annen kvinne, Deborah Ramirez (53), fram i The New Yorker og anklaget Kavanaugh for å ha blottet seg for henne og tvunget henne til å beføle ham på en fest i løpet av skoleåret 1983/84.

Justiskomiteens leder Chuck Grassley har kun invitert Blasey Ford til å vitne foran komiteen. Ford ønsket opprinnelig at FBI først skulle etterforske anklagen

Grassley svarte på kritikken, og mener komiteen har gjort nok for å tilstrekkelig belyse saken.

I november er det mellomvalg, og det er usikkert om republikanerne beholder flertallet i begge husene i kongressen.