HEDRES: Polske Adam Bodnar tildeles Raftoprisen for 2018.
HEDRES: Polske Adam Bodnar tildeles Raftoprisen for 2018. Foto: Kjetil Iden/TV 2

Kjemper mot hat og vold mot minoriteter – får Raftoprisen

Adam Bodnar er forsvarer av minoriteters rettigheter og domstolens uavhengige rolle i Polen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bodnar er jurist og jobber som ombudsmann for menneskerettigheter i Polen. Adam Bodnar har markert seg demokratiforkjemper, forsvarer av grunnleggende menneskerettigheter og beskytter av minoriteter, heter det i begrunnelsen fra Raftostiftelsen.

Kjemper mot hatkriminalitet

Han har i særlig grad satt fokus på å bekjempe hat-prat og vold mot homofile og lesbiske, funksjonshemmede, kvinner, migranter og etniske minoriteter i Polen.

«Etter at Lov og Rettferdighetspartiet i Polen (PiS) vant valget i oktober 2015, har partiet brukt sitt flertall i nasjonalforsamlingen til å innføre en rekke lovendringer som begrenser domstolenes uavhengighet. De nye lovene innskrenker sivilsamfunnets innsyn og påvirkningsmuligheter, og gir regjeringen mulighet til å kontrollere statlige medier. Utsatte gruppers rettigheter er gjentatte ganger satt til side», skriver Raftostiftelsen i sin begrunnelse.

Bodnar peker på hvordan regjeringens politikk bidrar til økt fremmedfrykt og legitimerer hat mot utsatte grupper.

Det var en glad og takknemlig Adam Bodnar som snakket med TV 2 fredag. Han takket på vegne av seg selv og alle de som jobber for menneskerettigheter i Polen. Han mener polarisering og økte ulikheter truer demokratiet.

– Hat-prat vanskeliggjør de viktige debattene, sier Bodnar til TV 2.

Utsettes for hets og trusler

Bodnar jobber tett på mennesker i en vanskelig situasjon i Polen, og viser sterkt engasjement for deres grunnleggende menneskerettigheter, og vektlegger viktigheten av uavhengige domstoler.

Bodnar og andre uavhengige menneskrettighetsforkjempere i Polen er under sterkt press i Polen. De utsettes for sterk kritikk, hatefulle ytringer, hets og trusler. I tillegg har ombudsmannens budsjett blitt betydelig redusert, og medlemmer av regjeringspartiet undergraver institusjonens rolle.

Avslørte CIA-tortur

Adam Bodnar har kritisert Polens anti-terrorlovgivning for å bryte internasjonale menneskerettighetsstandarder. Han har også vært medlem i Helsinkikomiteen i Warszawa. Han fikk internasjonal oppmerksomhet i 2014 da han var pådriver for avsløringen av at CIA holdt to terrormistenkte personer fanget i en polsk militærleir i all hemmelighet.

Som embedsmann kan ikke Adam Bodnar motta prispengene som følger med Raftoprisen. Raftostiftelsen vil gi pengene til polsk sivilsamfunn som arbeider for menneskerettigheter.