NY REDAKTØR: Kristinn Hrafnsson har tidligere vært talsperson for Wikileaks. Nå tar han over som redaktør. Bildet er tatt under et møte i 2015.
NY REDAKTØR: Kristinn Hrafnsson har tidligere vært talsperson for Wikileaks. Nå tar han over som redaktør. Bildet er tatt under et møte i 2015. Foto: Salvatore Di Nolfi

Wikileaks får ny redaktør

WikiLeaks utnevnte onsdag sin tidligere talsperson Kristinn Hrafnsson til ny redaktør. Omstendighetene rundt utnevnelsen er uklare.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nettstedet og organisasjonen WikiLeaks har siden starten i 2006 vært ledet av australske Julian Assange, men 47-åringen har i flere år vært etterlyst og har søkt tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

WikiLeaks skriver på Twitter at Assange fortsatt vil fungere som utgiver, men at han har funnet det nødvendig å utnevne islandske Hrafnsson etter at Assange har vært avskåret fra å kommunisere med omverdenen i seks måneder. Det skjedde fordi Ecuadors nye president i mars besluttet å kutte Assanges muligheter til å kommunisere med omverdenen fra ambassaden i London.

Siden oppstarten har Assange titulert seg som alt fra talsperson til utgiver og redaktør.

Hrafnsson sier til nyhetsbyrået AP at det gjenstår å se hvorvidt endringen i ansvarsfordeling vil bli permanent eller midlertidig. Deretter avsto han fra å svare på ytterligere spørsmål, sa at han var opptatt med å lage middag og avsluttet samtalen.

Nettstedet WikiLeaks ble startet for å publisere dokumenter som er hemmeligstemplet eller på annet vis holdt tilbake fra offentligheten.

(©NTB)