OBERST: Han ble siktet for giftangrepet i Salisbury. Først sa han at han var i England for å se Stonehenge, nå viser det seg at «Ruslan Bosjirov» (t.h.) er oberst i GRU.
OBERST: Han ble siktet for giftangrepet i Salisbury. Først sa han at han var i England for å se Stonehenge, nå viser det seg at «Ruslan Bosjirov» (t.h.) er oberst i GRU. Foto: Reuters / NTB scanpix

Hevdet han var turist – nå er han avslørt som oberst i Putins fryktede spesialstyrker

En av de mistenkte i Salisbury-angrepet, Anatolij Vladimirovitsj Tsjepiga, har sagt han var turist. Nå kommer det frem at han var oberst i Putins hemmelige hær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han ble identifisert av britisk politi som Ruslan Bosjirov. Nå har britisk etterretning funnet ut at dette bare var et alias.

Hans virkelige navn er Anatolij Vladimirovitsj Tsjepiga, skriver Sky News.

Med det ekte navnet kommer også den sanne fortiden frem. I 2014 fikk han ordenen «Helt av den russiske føderasjonen» for hans innsats i Ukraina og Tsjetsjenia.

Ettersom det er vanlig at denne ordenen deles ut av president Vladimir Putin personlig, er det høyst sannsynlig at Putin kjenner til hans identitet, skriver nettstedet Bellingcat.

President Vladimir Putin har tidligere hevdet at de to mennene som britene har siktet for å ha forgiftet en tidligere russisk spion, ikke er etterretningsagenter.

Under et økonomisk toppmøte i Valdivostok sa Putin at russiske myndigheter hadde identifisert de to mistenkte som sivile.​ Det er «ingenting kriminelt» med dem, sa Putin.

Tidligere utenriksminister Boris Johnson er slett ikke overrasket, og spør nå Putin hva han har å si til de siste avsløringene.

Slettet Tweet

Nyheten om avsløringen ble først skrevet på Twitter av Storbritannias forsvarsminister Gavin Williamson.

– Den ekte identiteten til en av de siktede i Salisbury-drapet har vist seg å være en russisk oberst. Jeg vil takke alle som har bidratt i etterforskningen, skrev han på Twitter.

Denne Twitter-meldingen ble senere slettet. Myndighetene har nektet å kommentere saken ifølge Daily Mail.

– Dro for å se Stonehenge

I et intervju med den statskontrollerte russiske nyhetskanalen RT sier de to mistenkte at de kom til Salisbury 3. mars og prøvde å spasere i byen, men orket ikke fordi det lå så mye snø i gatene.

– Selvsagt dro vi dit for å se Stonehenge og Old Sarum, men vi kunne ikke gjøre det fordi det var gjørme og slaps overalt. Byen var dekket av dette slapset. Vi ble våte og tok første tog tilbake til London, sier de til RT.

Politiet har kartlagt de to mennenes 55 timer i Storbritannia. Ifølge politiet ankom de Gatwick Airport fredag 2. mars på ettermiddagen med et Aeroflot-fly fra Moskva. Overvåkingsbilder viser de to i nærheten av Skripals hus, den ene av dem med ryggsekk. Samme kveld forlot de Storbritannia på et direktefly fra Heathrow til Moskva klokken 22.30 på kvelden.

Storbritannia har siktet de to mennene Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov, eller Anatolij Tsjepiga som han heter, for å ha forsøkt å drepe den tidligere russiske spionen Sergej Skripal og hans datter Julia med nervegiften novitsjok i Salisbury i mars.

GRU spionerte på dobbeltagent

Ifølge britene spionerte russisk etterretning på Skripal og hans datter i minst fem år før attentatet. Skripal er en pensjonert russisk etterretningsoffiser, som ble dømt til 13 års fengsel i 2006 for å ha spionert på vegne av Storbritannia. Han jobbet i GRU, Russlands militære utenlands etterretningstjeneste, frem til 1999.

følge britisk politi viser dette overvåkingsbildet de to russerne på rekognosering dagen før de påførte nervegass på døren til Sergei Skripal. Bildet er fra Salisbury stasjon.
følge britisk politi viser dette overvåkingsbildet de to russerne på rekognosering dagen før de påførte nervegass på døren til Sergei Skripal. Bildet er fra Salisbury stasjon. Foto: AFP/Metropolitan Police Service/NTB scanpix

– VI har informasjon som tyder på at russisk etterretningstjenestes interesse i Skripal går så langt tilbake som til 2013, minst, da epostkontoer tilhørende Julia Skripal ble mål for cyberspesialister fra GRU, skrev den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Mark Sedwill i et brev til NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i april.

Både far og datter Skripal overlevde nervegiftattentatet i den engelske småbyen i mars.

Storbritannia la raskt skylden for attentatet på Russland og reagerte med å utvise russiske diplomater. Over 20 land fulgte etter, og totalt er 150 diplomater som antas å være spioner, kastet ut. Russland utviste et lignende antall diplomater til de respektive landene.

Russland har hele tiden blitt anklaget for å stå bak, dette har de på sin side nektet gjentatte ganger. Bare uker etter attentatet, påpekte forøvrig et EU-organ at russiske myndigheter og medier drev utstrakt desinformasjon om giftangrepet.

Russerne sa først at de ikke hadde kjennskap til de to. Deretter reagerte talskvinne Maria Zakharova for det russiske utenriksdepartementet med å omtale dette som beskyldninger fra britene.​