VARSEL: Det har i alt kommet tre varsler mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen.
VARSEL: Det har i alt kommet tre varsler mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Nytt varsel mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier det har kommet et nytt varsel mot skolebyråden og bekreftet at han ba skolesjef Astrid Søgnen om å gå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 25. september kom det et nytt varsel mot Inga Marte Thorkildsen (SV). Varselet omhandler påstand om brudd på taushetsplikt.

– Det er kommet ytterligere et varsel som ble mottatt i sekretariatet for sentralt varslingsråd i går, sa byrådslederen under sin orientering i bystyremøte.

Dermed har det kommet i alt tre varsler mot Thorkildsen, og de borgerlige partiene i Oslo har gått sammen om et krav om ekstern gransking av påstandene mot henne.

– Godt samarbeid

Det første varslet fra toppledere i Oslo-skolens administrasjon til kommunen ble sendt 7. september.

Byrådsleder Raymond Johansen.
Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

I forrige uke ble det kjent at byrådslederen selv skal håndtere og konkludere i varslersaken mot skolebyråden.

I Oslo bystyrets spørretime sier Inga Marte Thorkildsen at hun ønsker seg ro rundt Oslo-skolen, og at hun møter mye entusiasme blant rektorer, lærere og elever.

– Samarbeidet er ikke dårlig. Det er godt, sier Thorkildsen.

Hun mener bildet av Oslo-skolen er sammensatt, og at de må bli bedre på områder som ytringsfrihet og tillitsbasert ledelse.

– Det er mange områder vi må ta tak i, og jeg har høye ambisjoner, sier skolebyråden.

Ekstern granskning

Tirsdag ble det kjent at de borgerlige partiene i Oslo går sammen om et felles krav om ekstern granskning av påstandene mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

I et felles brev fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF anmoder partiene om at det settes i gang undersøkelser av mulig brudd på byrådets opplysningsplikt overfor bystyret. Brevet ble sendt til Kontrollkomiteens medlemmer i Oslo kommune.

Varslersaken mot Thorkildsen bunner i en langvarig og opphetet konflikt mellom skolebyråden og direktøren for Utdanningsetaten i Oslo, Astrid Søgnen, mener hovedverneombudet.

Raymond Johansen bekreftet i spørretimen at utdanningsdirektøren er bedt om å gå av i høst. Det var skolebyråden som tok initiativ til en dialog om hennes avgang.

På spørsmål om hva Thorkildsen har gjort for å bedre forholdet til Utdanningsetaten svarte hun at det er vanskelig å gå i dybden på dette.