SIKTET: Den russiske statsborgeren Mikhail Bochkarevs er siktet for ulovlig spionvirksomhet.
SIKTET: Den russiske statsborgeren Mikhail Bochkarevs er siktet for ulovlig spionvirksomhet. Foto: Peter Mydske/Stortinget

Anken forkastet: – Ikke sannsynlig at spionsiktet russer jobbet alene

Borgarting lagmannsrett har i dag behandlet Mikhail Bochkarevs anke over Oslo tingretts kjennelse. Anken er forkastet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den spionsiktede russiske statsborgeren Mikhail Bochkarev har fått anken avvist av Borgarting lagmannsrett onsdag ettermiddag.

Anken gjelder varetektsfengsling av den russiske tjenestemannen. Fengslingen er begrunnet med fare for bevisforspillelse og unndragelsesfare.

I kjennelsen står det blant annet at bevismaterialet tilsier en sannsynlighetsovervekt for at siktede har samlet inn opplysninger fra datanettverk eller andre trådløse signaler på Stortinget. Mandag ble det innført printernekt på Stortinget etter pågripelsen av mannen.

Videre i kjennelsen står det at det ikke er sannsynlig at Bochkarev handlet alene.

TV 2 har ikke lykkes med å komme i kontakt med Bochkarevs forsvarer Hege Kristine Aakre.

– Konsekvenser

Mandag 24. september ble Norges ambassadør til Russland kalt inn på teppet i forbindelse med varetektsfengslingen.

Senere sendte utenriksdepartementet i Russland ut en pressemelding.

– Vi stiller oss uforstående til at den russiske representantens blotte deltakelse på dette seminaret skulle føre til en slik provokasjon, skriver utenriksdepartementet i pressemeldingen, og legger til at det var representanter fra flere titalls land tilstede.

Videre skriver de at slike tiltak ikke vil bli stående uten konsekvenser.

– Det etterlates et inntrykk av denne bølgen av tiltak mot "spioner" som er startet på tvilsomt grunnlag, har antatt odiøse former i Norge.

Pågrepet fredag

51-åringen ble pågrepet av PST på Gardermoen fredag ettermiddag etter å ha deltatt på et seminar arrangert av Det europeiske senter for parlamentarisk forskning og dokumentasjon (ECPRD).

Russeren er siktet for brudd på straffelovens paragraf 121 om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.

Den IT-utdannede russeren som har tilknytning til det russiske føderasjonsrådet, har i flere år deltatt på ECPRD-seminarer om digitalisering. Mikhail Botsjkarjov anket mandag morgen kjennelsen.