Høstlig dessert med syltede plommer

Vibeke Thomassen fra Norges kokkelandslag er vikar for Wenche. Hun byr på en høstlig dessert med syltede plommer.

Denne oppskriften gir ca. ti porsjoner med plommedessert.

Syltede plommer

  • 500 g sukker
  • 500 g vann
  • 500 g plommer
  • 1 sitron
  • Glass du ønsker å sylte i

Kok opp sukkerlake av vann og sukker. Ha de hele plommene (eller halve om ønskelig) i sylteglassene, hell over sukkerlake og legg noen sitronskiver rundt i sylteglasset.

Lukk glasset med en syltestrikk, sett opp-ned og la glasset stå én time i ovnen på 100 grader. Tiden avhenger av om du har hele eller halve plommer.

Avkjøl glassene på benk før de lagres på kjøl, for best holdbarhet.

Plommekompott

  • 500 g plommer
  • Litt sukker
  • Litt sitronjuice

Kutt plommer i biter, ha i en kjele og kok på lav varme. Om det blir tørt, kan du ha i litt av sukkerlaken fra syltingen, eller eplejuice.

La det koke på lav temperatur til det tykner, smak til med sukker og sitron etter ønske.

Nyrkrem

  • 200 g Nyr
  • 50 g crème fraîche
  • 100 g fløte
  • 20 g sukker
  • 5 g sitron
  • Vaniljestang eller -sukker

Pisk Nyr, crème fraîche og fløte til ønsket konsistens. Smak til med sukker og sitron.

Melkesjokolade- og hasselnøtt-mousse

  • 120 g melk
  • 200 g fløte
  • 140 g melkesjokolade
  • 4 g gelatin (2 plater)
  • 30 g hasselnøttpraline

Legg gelatin i bløt i kaldt vann. Kok opp melken, hell den over sjokoladen og pralinen. Kjør glatt med stavmikser. Vend dette inn i lettpisket krem. Avkjøl i ønsket form, bolle eller dessertglass.

Om du ikke har hasselnøttpraline, kan den lages ved å kjøre karamelliserte hasselnøtter til en glatt pasta i en hurtighakke. Den kan også sløyfes.

Havrecrunch

  • 200 g sukker
  • 200 g havregryn

Sett havregrynene i ovnen på 160 grader. Dette gjør det lettere for karamellen å spre seg fint.

Kok karamell av 100 g sukker. Når sukkeret har fått en fin farge, har du i havregrynene og rører til karamellen er fint fordelt. Spre på bakepapir og avkjøl.

Mer innhold fra TV 2