I SPLID: Paul Pogba kommer aldri til å bære kapteinsbindet for Manchester United igjen. Det ble klart etter at José Mourinho fjernet han som visekaptein.
I SPLID: Paul Pogba kommer aldri til å bære kapteinsbindet for Manchester United igjen. Det ble klart etter at José Mourinho fjernet han som visekaptein. Foto: Paul Ellis

– Han gjør åpenbart som han vil

Konflikten mellom Paul Pogba og José Mourinho understreker problemet i Manchester United, mener Øyvind Alsaker. – Resultatet er en splittet klubb.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det fortsetter å ulme i Manchester United.

Ligacuptapet for Derby tirsdag kveld føyer seg inn i rekken av negative resultater og prestasjoner for rødtrøyene denne sesongen.

– Anstrengt forhold

Kun timer i forkant av cupbomben ble nok en sprengladning detonert i britisk presse. José Mourinho fjerner Pogba som visekaptein, noen han også bekreftet etter oppgjøret på Old Trafford.

– Det understreker bare det anstrengte forholdet som er mellom Mourinho og det som kanskje er hans beste spiller. Det er jo et åpenbart behov for Mourinho å demonstrere at han er sjef når hans autoritet blir utfordret. Pogbas uttalelser om spillestil og åpenbare ønske om å forlate klubben – begge deler utfordrer autoriteten til Mourinho. Begge kvalifiserer isolert sett til at han mister kapteinsbindet, sier TV 2s fotballkommentator.

Mourinhos maktgrep kommer i kjølvannet av 1-1-kampen mot Wolverhampton der Pogba overfor pressen kritiserte Uniteds angrepsspill - mer spesifikt laget manglende vilje til å angripe - noe av det som har vært i Uniteds DNA så lenge klubben har herjet i både engelsk og internasjonal fotball. Uttalelsene falt åpenbart ikke i god jord hos Mourinho.

– Ferguson sa at du aldri kan tape et argument mot en spiller. Det er ekstremt viktig å bevare autoriteten i en spillergruppe. Pogba gjør åpenbart som han vil, men ingen er større enn klubben. Det må Mourinho ta tak i og slå ned på, sier Alsaker.

– Problemet er at Pogba er så viktig for United, og United er på et dårlig sted akkurat nå. Når du gjør en såpass drastisk endring på kampdag som det er å strippe ham for kapteinsbindet foran spillergruppen, så er det ekstremt viktig å få et resultat og en respons i den kampen. I stedet ryker man ut av cupen og mister muligheten til å vinne et trofé.

Ingen tro på harmoni

Til tross for rapporter om splid og uenighet bedyret Mourinho tirsdag kveld at det ikke er noen konflikt mellom ham og Pogba, samtidig som den meritterte portugiseren ikke følte noe behov for å forklare hvorfor han har tatt avgjørelsen. Forklaringen om harmoni mellom de to stjernene har ikke Alsaker noen tro på.

– Nei, det er åpenbart en konflikt mellom de to. Det er selvfølgelig mye Pogba sin feil, men Mourinho har ikke gått av veien for å stikke litt. Det forsterker inntrykket av at United ikke er United for øyeblikket. De er ikke samlet. Det er uro. Det pågår konflikter og krangler. Det er ting som bare er egnet til å svekke det sportslige, sier Alsaker.

– Mourinho og Pogba fører en PR-krig. Det handler om å få fansen på sin side. Det virker som en maktkamp. Pogba er ute og pirker i det åpne såret om at United ikke spiller offensivt og ikke angriper nok. Han har enorm støtte av flertallet av United-supportere. Så var Mourinho ute etter Tottenham-tapet og takket fansen og klappet foran dem. Han har sin maktbase. Resultatet er en splittet klubb – og da vinner man veldig sjelden ting.

Og her mener TV 2s fotballkommentator at man er ved kjernen av problemet: United er ikke til å kjenne igjen.

– Overdøver det sportslige

Tiden har gått siden Sir Alex Ferguson ga seg i 2013, og tre managere senere er ikke klubben tilbake på toppen som maktsenteret i engelsk fotball. I steden er det negative medieoppslag, uenigheter mellom Mourinho og klubbens ledelse over manglende spillerkjøp og svake resultater som preger ordskiftet rundt United, som for øyeblikket er åtte poeng bak serieleder Liverpool med fem lag mellom seg og rivalen.

– De hentet Mourinho fordi han er kjent for å vinne. De visste også godt at det følger mye støy med ham. Det var vel derfor han ikke var aktuell på et tidligere tidspunkt. Det var åpenbart en kalkulert risiko. Han har levert trofeer som han alltid gjør, men han har også levert støy. Det er der vi er nå. Støyen er i ferd med å overdøve det sportslige, sier Alsaker.

Spekulasjonene om Mourinhos fremtid før hans tredje år som United-manager kom til overflaten allerede før sesongstarten. Og det har ikke roet seg etter tapene mot Brighton og Tottenham, uavgjort mot Wolves og senest cupexiten mot Derby. Alsaker mener at United-ledelsen står overfor et dilemma.

– Styret håper jo at ting skal snu. Og så er det et spørsmål om de kan det og hvordan. Kan Mourinho og Pogba være i samme klubb? Er en av dem der når sesongen er slutt? Er begge der når sesongen er slutt? Det er spørsmålet som melder seg nå. Det er dramatisk og alvorlig. Det er ikke egne til å skape grobunn for sportslig suksess. Det er kjernen ved problemet, sier Alsaker.

– Kan ikke fortsette som dette

Pogbas gjentatte utspill i media har dannet et bilde av en superstjerne som ikke er tilfreds med sin hverdag. I august uttalte han at "det er ting jeg ikke kan si uten å bli bøtelagt". Tegnene på at den nybakte verdensmesteren ønsker et klubbskifte er også blitt tydeligere og tydeligere i det siste.

Foran lørdagens kamp mot Wolves på Old Trafford spilte Pogba det som beskrives som svært høy musikk på spillerbussen, mens trenerteamet hadde etterlyst et roligere fokus, skriver The Daily Mail.

Pogba skal også ha skapt irritasjon etter at han har ankommet spillerhotellet Lowry Hotel i Rolls-Royce med privatsjåfør.

Etter kampen mot Burnley dro han rett til flyplassen for å reise til landslagssamling med Frankrike, mens resten av lagkameratene tok bussen fra Turf Moor. Det skal ha vakt oppsikt både blant trenerteamet og lagkameratene.​

– Pogba er som United i går. Det går fra det fantastiske til det forferdelige i en og samme kamp. Laget er et speilbilde av Pogba. De scorer sitt vakreste mål i den første omgangen, men blir rundspilt av Derby i den andre. Det er vanskelig å forstå seg på dem for øyeblikket, sier Alsaker.

– Det er åpenbart et kjempeproblem for dem at Mourinho og Pogba holder på sånn. Pogba vil bort, det virker tydelig. Da må de selge og få en solid pris i januar, eller så må de inn og løse dette. Sånn som dette kan det ikke fortsette.