DOM: Peter Madsen får onsdag sin dom i ankesaken, som omhandler straffeutmålingen - og ikke skyldsspørsmålet.
DOM: Peter Madsen får onsdag sin dom i ankesaken, som omhandler straffeutmålingen - og ikke skyldsspørsmålet. Foto: Hougaard Niels

Aktor: – Kan ikke dømmes til annet enn livstid

I dag klokken 15. faller dommen i ankesaken mot Peter Madsen. Han har kun anket straffutmålingen, ikke skyldspørsmålet, for drapet på journalisten Kim Wall.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvannen time brukte aktor på å forsøke å overbevise Østre Landsrett i København om at Peter Madsens dom på livstid i fengsel for seksuell mishandling, drap og likskjending på den svenske journalisten Kim Wall må opprettholdes.

Aktor Kristian Kirk Pedersen erkjente i sin prosedyre at det er sjeldent man dømmes til livstid i fengsel for ett drap.

– Men dette er et drap begått under så særdeles skjerpende omstendigheter, at Peter Madsens livstidsdom må opprettholdes, sa Kirk.

Videre henviste han til en rekke rettskraftige dommer, som viser at det er mulig å idømme livstidsstraff for ett drap, selv om man ikke tidligere er straffedømt.

Peter Madsen ristet oppgitt på hodet samtidig som aktor sa at han er helt sikker på at Madsen filmet torturen, mishandlingen, drapet og parteringen av Kim Wall for sin egen nytelse. Aktor Kirk mener Madsen har fjernet minnekortet som stod i et av kameraene som ble funnet i ubåten. Minnekortet er fremdeles ikke funnet.

Dersom Madsen får redusert straffen til en tidsbestemt dom, kan han i teorien bli løslatt når han har sonet ferdig to tredjedeler av dommen.

Om han får endret straffen til en forvaringsdom, kan han i teorien søke seg løslatt etter 5 år, og kan deretter søke om løslatelse hvert andre år.

Kim Walls familie er tilstede

Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, sa i sin prosedyre at hun mener Madsen fortjener mildere straff.

– Drapet på Kim Wall var tilfeldig. Riktig straff er 14- 16 år, sa Engmark.

Både Kim Walls foreldre og Kjæreste er tilstedet i retten. Det samme er tre kvinnene som sitter på pårørendeplassene til Peter Madsen. En av kvinnene som støtter drapsmannen er en tidligere fengselsbetjent, som sa opp jobben i fengselet der hvor Madsen satt, for å opprettholde et forhold til han.

Madsen fikk imidlertid siste ord i rettsaken.

– Jeg syns det er forferdelig for Kims pårørende det som har skjedd, sa Madsen før retten tok pause.

Dommen faller i ettermiddag kl.15.

Dom faller i ettermiddag

25. april i år ble Madsen funnet skyldig i drap, seksuell mishandling og likskjending. Retten fant det bevist at Wall ble torturert, drept og partert av den danske oppfinneren. Journalisten skulle lage reportasje om en av verdens største privatbygde ubåter, UC3 Nautilus, som ble bygget av Peter Madsen.

– Her står vi med en gal person som tingretten beskrev som kynisk og brutal, sa påtaleansvarlig Kristian Kirk Petersen i sin innledende prosedyre i ankesaken den 14. september.