Den sjeldne Beluga-hvalen har forvirret seg inn mot London. Tirsdag kveld ble det meldt at den befinner seg i forstad øst for London.
Den sjeldne Beluga-hvalen har forvirret seg inn mot London. Tirsdag kveld ble det meldt at den befinner seg i forstad øst for London. Foto: Toby Melville / Reuters / NTB scanpix

«Svalbard-hval» har havnet midt i London

Det er en hvithval, også kjent som Beluga-hval, som har blitt observert i elven som renner gjennom London sentrum. Nå frykter de at den spiser plastikkposer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var økolog og ornitolog, Dave Andrews, som først så at den sjeldne hvalen befant seg i elva.

– Kan ikke tro jeg skriver dette, jeg tuller ikke. BELUGA i Themsen, skrev Andrews på Twitter om hvalen han så.

(Se video av hvalen lenger ned i artikkelen)

London havnevesen som overvåker hvalen i elva, frykter den har beveget seg inn i Themsen for å spise maneter, noe det ikke finnes der. Nå tror de at den kanskje spiser plastikkposer.

– Om de spiser dyr som maneter, så er det bekymringsfullt, for det har vi ikke mye av i Themsen. Men vi har mange plastikkposer, noe som kan bli et alvorlig problem om den spiser dette, sier Tanya Ferry, miljøsjef i London havnevesen til BBC.

Hun ber folk holde seg langt unna hvalen

– Vi håper den får nok rom slik at den kommer seg et bedre oppholdssted en Themsen. Folk må ikke prøve å redde den, sier Ferry videre.

Skal være ved Arktis

Organiasjonen Whale and Dolphin Conservation, som har i oppgave å overvåke hvaler og delfiner i verden, sier hvalen langt er langt unna der den skal være.

– Den er tusenvis av mil unna der den skal være. Vi oppfordrer virkelig folk til å holde seg unna. Den må få mest mulig ro og rom til å bevege seg på, sier Danny Groves, talsmann for WDC til avisen.

Slik ser hvalen ut under vann. Den store kulen foran på hodet brukes til å lokalisere fisk ved hjelp av ekkolyder
Slik ser hvalen ut under vann. Den store kulen foran på hodet brukes til å lokalisere fisk ved hjelp av ekkolyder Foto: John Bazemore / AP photo / NTB scanpix

Ifølge Norsk Polarinstitutt blir hvalen opp til fire meter lang, og kan veie mer enn ett tonn. Den befinner seg i arktiske strøk, blant annet ved kysten av Finnmark og Svalbard. Den livnærer seg på maneter og småfisk.

Sist sett for tre år siden

Den sjeldne hvalen er ingen vanlig gjest i England. Sist den ble sett på den britiske øya, var for tre år siden.

– Sist en Beluga-hval ble sett i Storbritannia, var tre år siden i Nord-Irland. Den er utrolig sjelden sier Julie Cable, som jobber i den britiske organisasjonen BDMLR, som jobber for å redde dyr i havet.

Hun påpeker at de er flinke svømmere, og håper på at den finner veien tilbake alene.