Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var økolog og ornitolog, Dave Andrews, som først så at den sjeldne hvalen befant seg i elva.

– Kan ikke tro jeg skriver dette, jeg tuller ikke. BELUGA i Themsen, skrev Andrews på Twitter om hvalen han så.

(Se video av hvalen lenger ned i artikkelen)

London havnevesen som overvåker hvalen i elva, frykter den har beveget seg inn i Themsen for å spise maneter, noe det ikke finnes der. Nå tror de at den kanskje spiser plastikkposer.

– Om de spiser dyr som maneter, så er det bekymringsfullt, for det har vi ikke mye av i Themsen. Men vi har mange plastikkposer, noe som kan bli et alvorlig problem om den spiser dette, sier Tanya Ferry, miljøsjef i London havnevesen til BBC.

Hun ber folk holde seg langt unna hvalen

– Vi håper den får nok rom slik at den kommer seg et bedre oppholdssted en Themsen. Folk må ikke prøve å redde den, sier Ferry videre.

Skal være ved Arktis

Organiasjonen Whale and Dolphin Conservation, som har i oppgave å overvåke hvaler og delfiner i verden, sier hvalen langt er langt unna der den skal være.

– Den er tusenvis av mil unna der den skal være. Vi oppfordrer virkelig folk til å holde seg unna. Den må få mest mulig ro og rom til å bevege seg på, sier Danny Groves, talsmann for WDC til avisen.

Slik ser hvalen ut under vann. Den store kulen foran på hodet brukes til å lokalisere fisk ved hjelp av ekkolyder
Slik ser hvalen ut under vann. Den store kulen foran på hodet brukes til å lokalisere fisk ved hjelp av ekkolyder Foto: John Bazemore / AP photo / NTB scanpix

Ifølge Norsk Polarinstitutt blir hvalen opp til fire meter lang, og kan veie mer enn ett tonn. Den befinner seg i arktiske strøk, blant annet ved kysten av Finnmark og Svalbard. Den livnærer seg på maneter og småfisk.

Sist sett for tre år siden

Den sjeldne hvalen er ingen vanlig gjest i England. Sist den ble sett på den britiske øya, var for tre år siden.

– Sist en Beluga-hval ble sett i Storbritannia, var tre år siden i Nord-Irland. Den er utrolig sjelden sier Julie Cable, som jobber i den britiske organisasjonen BDMLR, som jobber for å redde dyr i havet.

Hun påpeker at de er flinke svømmere, og håper på at den finner veien tilbake alene.