Donald Trump fikk FNs generalforsamling til å le

Salen reagerte med latter da USAs president Donald Trump skrøt av hvor mye han har oppnådd i sitt presidentembete.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Talen til Donald Trump til FNs generalforsamling tirsdag, handlet til å begynne med om innenriks politikk.

Den amerikanske presidenten snakket blant annet om hvor godt det går økonomisk i USA og hvor mye tryggere landet er blitt under hans ledelse.

​På et tidspunkt fikk Trump hele salen til å bryte ut i latter da han snakket om sin egen administrasjon i svært gode ordelag.

– På mindre enn to år har min administrasjon oppnådd mer enn nesten noen annen administrasjon i vårt lands historie, sa han.

– Så sant, sa han videre, noe som fikk flere i salen til å bryte ut i latter.

Presidenten tok reaksjonen fra salen pent.

– Det var ikke den reaksjonen jeg ventet, men det er OK, sa han spøkefullt, hvorpå latteren gjallet i salen.

Snakket om Iran

I tillegg brukte presidenten en del av sin tale til å snakke om Iran, slik mange hadde ventet. Samtidig gikk han ikke like hardt ut mot det iranske regimet, som han gjorde mot Nord-Korea under den samme talen i fjor.

Han uttalte dog at Irans ledere sprer kaos og død.

– De respekterer verken naboenes grenser eller andre nasjoners suverenitet, sa Trump og la til:

– I stedet plyndrer Irans ledere av landets ressurser for å berike seg selv og for å spre kaos i Midtøsten og utenfor regionen.

Trump sa også at Irans naboland har betalt en høy pris for landets ekspansjonspolitikk og aggresjon.

– Det er derfor så mange land i Midtøsten sterkt støtter min beslutning om å trekke USA fra atomavtalen med Iran, hevdet han videre.

USAs president Donald Trump taler til FNs generalforsamling tirsdag.
USAs president Donald Trump taler til FNs generalforsamling tirsdag. Foto: Spencer Platt

Takket Kim Jong-un

Videre skrøt presidenten av Nord-Koreas leder. Trump roste Kim Jong-un for at han har sørget for at det ikke lenger «flyr raketter og missiler i alle retninger».

– Jeg vil takke formann Kim for hans mot og for stegene han har tatt, selv om mye jobb står igjen, sa Trump.

Den amerikanske presidenten snakket også om handelspolitikk og nevnte at han synes patriotisme er viktigere enn global politikk. Han krever at flere land bidrar mer økonomisk til FN, og at USA vil kutte noe i sine bidrag til FNs militære styrker. Dette for at andre land kan betale mer og for at byrden skal bli jevnere fordelt.

Han forklarte også at det er nødvendig å innføre straffetoll på kinesiske varer fordi Kina har kommet for billig unna over for lang tid, samtidig som han rettet flere gode ord mot den kinesiske presidenten, Xi.

– Jeg har stor respekt for min venn president Xi, men jeg har gjort det klart at vår handelsballanse ikke er akseptabel, sa han.

Statsminister Erna Solberg og Utenriksminister Ine Eriksen Søreide under FNs generalforsamling.
Statsminister Erna Solberg og Utenriksminister Ine Eriksen Søreide under FNs generalforsamling. Foto: Pontus Höök/NTB Scanpix

– Helt annen virkelighetsoppfatning

Statsminister Erna Solberg sier til TV 2 etter Trumps tale onsdag, at det er åpenbart at den amerikanske presidenten nå har Iran som hovedangrepslinje.

– Det var kanskje ikke så skarpt som mange hadde ventet, sier hun om presidentens uttalelser om det iranske regimet, og legger til:

– Men det er fortsatt problematisk at USA har en helt annen virkelighetsoppfatning enn resten av oss har, for eksempel om Irans oppfølging av avtalen, sier hun.

Solberg mener Trump trekker en feilslutning når han er mer opptatt av at folk er mer lojale mot eget land, enn av globalisering.

– Det å ha felles multilaterale løsninger, å ha en åpen handel for eksempel, er i folks interesse. Det er den måten vi har bygget opp velferd og jobber, så jeg mener jo det er i Norges interesse at vi er for åpen handel, sier hun.

Når det gjelder den amerikanske presidentens tone overfor Nord-Korea i sin tale, mener statsministeren at det er et godt tegn hvis det er realistisk dersom Nord-Korea faktisk vil gjøre innrømmelser.

– Foreløpig er det mest snakk. Vi må ikke være naive, men vi kan jo håpe at vi også ser at Nord-Korea faktisk reelt bygger ned sitt atomvåpenprogram og at man da får en helt annen utvikling, sier Solberg.

Frankrikes president Emmanuel Macron gikk i strupen på Trump da han talte til FNs generalforsamling tirsdag.
Frankrikes president Emmanuel Macron gikk i strupen på Trump da han talte til FNs generalforsamling tirsdag. Foto: Ludovic Marin/AFP

I strupen på Trump

Under sin tale forsvarte Trump sin beslutning om å erklære Jerusalem som Israels hovedstad og å flytte USAs ambassade til byen.

– USA har forpliktet seg til en fremtid med fred og stabilitet i Israel, inkludert mellom israelere og palestinere. Det hjelpes, og skades ikke, av å anerkjenne åpenbare fakta, sa den amerikanske presidenten.

Trump hevder anerkjennelsen av Jerusalem som israelsk hovedstad har styrket håpet om en fredsløsning mellom Israel og palestinerne.

Dette har han fått liten internasjonal støtte for, og palestinerne har gjort det klart at de ikke lenger ser på USA som en nøytral og troverdig samtalepartner og fredsmekler.

– Vi nekter å bli holdt som gisler av gamle dogmer og såkalte eksperter som har tatt feil gang på gang, sa Trump tirsdag.​

Senere tirsdag advarte Frankrikes president Emmanuel Macron Donald Trump mot å tråkke på palestinerne til fordel for Israel, og mot å støte Iran ut i kulden.

– Hva kan løse krisen mellom Israel og Palestina? Det kan verken gjøres gjennom ensidige initiativ eller ved å tråkke på det palestinske folks legitime rett til fred, sa Macron fra talerstolen i FNs generalforsamling.

– Det finnes ikke noe troverdig alternativ til en tostatsløsning, la han til.

Kritiserte Iran-politikk

Macron tok også til motmæle mot Trumps politikk overfor Iran, som den amerikanske presidenten hevder sprer kaos og død og krever full isolasjon av.

– Hva kan bringe en virkelig løsning på situasjonen i Iran og hva er det som alt har stabilisert denne? Den sterkestes rett? Press fra bare én side? Nei, sa Macron.

Han understreket viktigheten av å slå ring om atomavtalen med Iran, som Trump til jubel fra Israel og Saudi-Arabia har trukket USA fra.

– Vi bør ikke nøre opp under spenningen i regionen, men gjennom dialog og multilateralisme arbeide for en mer omfattende agenda som tillater oss å ta opp alle de bekymringer som er knyttet til Irans politikk – atomvåpen, ballistiske raketter og landets rolle i regionen, sa Macron.

(©NTB/TV 2)