Her er nye Volvo V60 Cross Country. Det kommer til å bli en modell mange nordmenn vil ønske seg. Men en ladbar variant kommer først senere ...
Her er nye Volvo V60 Cross Country. Det kommer til å bli en modell mange nordmenn vil ønske seg. Men en ladbar variant kommer først senere ...

Akkurat offisiell: Dette koster Volvos nye Norges-modell

Denne kommer mange til å ønske seg. Se bildene:

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Volvo selger biler som aldri før – og nyhetene kommer tett. Det startet med andre generasjon av SUVen XC90, og etter det fikk vi i tur og orden S90, V90, V90 Cross Country, XC60, V60 og XC40.

Den voldsomme satsningen har gitt resultater – ikke minst i Norge. Her er en del av forklaringen på salgsvolumet at flere av de nye modellene er tilgjengelige som ladbare hybrider. Det passer godt til norske avgifter.

Men det er på ingen måte slutt. Nå har man nemlig sluppet nok et tilskudd til modellutvalget: Volvo V60 Cross Country.

Dette koster Volvos nye familiebil

Startet i 1997

Cross Country-navnet har røtter helt tilbake til 1997. Da kom V70 Cross Country – en stasjonsvogn med litt ekstra bakkeklaring og SUV-styling. Grunntanken er den samme nå, drøyt 20 år senere.

Nye V60 Cross Country ligger størrelsesmessig tett opptil populære Volvo XC70, som det totalt ble solgt nesten 12.000 av i Norge i perioden 2007 til 2016.

Det betyr at vi snakker en fullverdig familiebil.

V60 Cross Country skal kunne kjøres utenfor allfarvei – og har et litt barskere design enn en standard V60.
V60 Cross Country skal kunne kjøres utenfor allfarvei – og har et litt barskere design enn en standard V60.

Mer allsidig

Nykommeren har fått opp til 75 millimeter høyere bakkeklaring enn standardutgaven av V60, takket være det spesialutviklede Cross Country-chassiset. Den har også demping som forbedrer bilens offroad-egenskaper.

All-wheel-drive (AWD), Electronic Stability Control, Hill Descent Control, Corner Traction Control og Off-Road-kjøremodus er standard. I likhet med de andre bilene i 60- og 90-seriene er V60 Cross Country basert på Volvos Cars SPA-plattform (Scalable Product Architecture) og har samme sikkerhetsteknologi og infotainmentsystem.

Om noen år kan dette være et bruktbil-kupp

Startprisen

Nye Volvo V60 Cross Country D4 AWD med automatgir (diesel) vil ha en veiledende pris fra 574.000 kroner, med forbehold om eventuelle avgiftsendringer ved årsskiftet.

Produksjonsstart er satt til uke 46 i 2018, og Volvo forventer å levere de første bilene til norske kunder våren 2019.

Nye V60 Cross Country blir også tilgjengelig med en T5 AWD bensinmotor og en D4 AWD dieselmotor.

Såkalte milde hybrider og ladbare hybrider vil lanseres på et senere tidspunkt.

Les mer om nye Volvo V60 her

Gjenkjenner dyr og fotgjengere

Volvo Cars’ City Safety med automatisk oppbremsing er standard og hjelper sjåføren med å unngå kollisjoner. Dette er det eneste systemet på markedet som gjenkjenner fotgjengere, syklister og store dyr.

Pilot Assist-systemet bistår føreren med styring, akselerasjon og bremsing på godt oppmerkede veier i opptil 130 km/t. Run-off Road Mitigation, Oncoming Lane Mitigation og andre styreassistansesystemer er standard. Cross Traffic Alert med autobrems (kommer som ekstrautstyr) forbedrer sikkerheten ytterligere.

Noen skulle kanskje ønske at man hadde gitt også interiøret litt mer særpreg.
Noen skulle kanskje ønske at man hadde gitt også interiøret litt mer særpreg.

Sjelden bil

Volvos infotainmentsystem, Sensus Connect, er kompatibelt med Apple CarPlay, Android Auto og 4G, og holder bilen tilkoblet internett uansett om man befinner seg i byen eller ute på landsbygda. Den brukervennlige berøringsskjermen lar deg enkelt betjene bilens funksjoner, navigasjonssystem, tilkoblede tjenester og underholdningsapplikasjoner.

PS: Det er ikke så lett å få tak i den opprinnelige Cross Country-utgaven. Akkurat nå ligger det faktisk ingen av disse til salgs i Norge. Og finner du en, bør du handle. Dette blir et samlerobjekt.

Dette er bilen Volvo aldri laget

Se video av nye Volvo V60 under: