Slik fikk Christoffer (25) og Marius (24) Obama til Norge

De droppet ut av BI for å bli gründere av Oslo Business Forum. Onsdag ønsker de Barack Obama velkommen til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Christoffer Omberg og Marius Røed Wang har klart å få tidligere president Barack Obama til å holde foredrag på Hellerudsletta utenfor Oslo. De er helt sikre på at den tidligere amerikanske presidenten kommer til å gi valuta for pengene. Og billig er det ikke.

Obama har holdt en lav profil etter at han gikk av i januar 2017. Kun én gang tidligere har han holdt en tale i utlandet etter at han flyttet ut av det Hvite Hus. Det var i Sør-Afrika i juli i år i anledning 100-årsdagen for Nelson Mandela.

Når Obama kommer inn på scenen foran den gigantiske storskjermen på Hellerudsletta onsdag ved 16-tiden, er det takket være de to unge gründerene.

3000 påmeldte

De startet Oslo Business Forum allerede i studietida og har hatt foredragsholdere som Alex Ferguson og sjakkstjernen Garry Kasparov på scenen. Før Obama kommer, er det to engasjerte gutter som viser TV 2 rundt hvor foredraget skal skje.

– Dette er en av de store satsingene våre på konferansen. En 360-graders scene skal modereres av CNN-anker Richard Quest, forteller Marius Røed Wang, markedsansvarlig og eier i Oslo Business Forum.

Fortsatt er det de to studiekameratene som eier bedriften sammen. Årets konferanse har tittelen «The Future of Technology and Sustainability», og har 3000 påmeldte næringslivsfolk.

– Dette er det som kalles VR-land, med de fremste VR- og AR-selskapene i Norge, sier Christoffer Omberg.

– Det siste innen Virtual Reality og Augmented Reality er noe av det deltagerne kan orientere seg om. Ellers er det store muligheter for nettverksbygging, forklarer de.

Sett teknologiutviklingen

På spørsmål om hvorfor Obama er trekkplaster på en tech-konferanse, svarer gründerne at han har vært vitne til den enorme teknologiske utviklingen.

– Barack Obama gikk inn som president i 2009. Det var omtrent da den første iphonen ble lansert. Og da kan man tenke på alle de teknologiske endringene han har vært gjennom i sin presidentperiode, sier Marius.

Den profilerte eks-presidenten skal videre til Finland, Danmark og Nederland før han reiser tilbake til USA etter besøket. Den siste tiden har han kastet seg inn i demokratenes valgkamp før mellomvalget 6.november. Han har åpent kritisert president Donald Trump, og kalt ham en trussel mot demokratiet.

Dyr president

Det er ikke billig å engasjere en av de som har kunnet kalt seg verdens mektigste mann. Prisen er hemmelig, men billettene på arrangementet har kostet alt fra 3000 til 32.000 kroner for å delta. Har du betalt den dyreste billetten så får du også ta bilde med Barack Obama. Det skal være et gruppebilde.

– Det vi kan si, er at han kommer til å gi vanvittig mye verdi til de deltagerne som får oppleve ham her på Oslo Business Forum i morgen, sier Røed Wang.

Fikk klem av presidenten

Dilek Ayhan er en av få som får møte Obama personlig under konferansen. Hun har møtt ham tidligere, da trengte den norske jenta seg fram og fikk en bamseklem av president Obama.

Norske Dilek Ayhan var så heldig å få en skikkelig bamseklem av Barack Obama i 2010, nå håper hun på klem nummer to.
Norske Dilek Ayhan var så heldig å få en skikkelig bamseklem av Barack Obama i 2010, nå håper hun på klem nummer to.

– Det øyeblikket var stort, jeg skal ikke legge skjul på det, sier Dilek Ayhan, som er spesialrådgiver på BI.

Fra 2013 til 2018 var hun statssekretær i Næringsdepartementet, og nå skal hun kanskje møte ham igjen.

– Han rakk ut hånden og ga meg en bamseklem Jeg er utrolig glad nå, jeg klarer nesten ikke å stå stille, sa hun til TV2 den gangen. Hun mener han utmerker seg ved at han er flink til å se mennesker. Hun tror, og håper at han følte at engasjementet hennes var genuint og ekte den gangen.

– Er du av de som har betalt 32.000 kroner for å være med på gruppebilde?

– Jeg hadde gjerne betalt mye mer, ler Dilek.