RIK: Roman Abramovitsj.
RIK: Roman Abramovitsj. Foto: Anthony Anex

Politiet stopper Abramovitsj: – Han er en trussel mot sikkerheten

Chelsea-eier Roman Abramovitsj ønsker å flytte til Sveits, men nektes. Grunnen er at landets sikkerhetspoliti anser ham som en trussel mot den offentlige sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2016 søkte den russiske mangemilliardæren Roman Abramovitsj om å få flytte til den skattevennlige Valais-regionen i de sveitsiske alpene.

De lokale styresmaktene var overlykkelige over å få Abramovitsj, og hans penger, til regionen og innstilte på at han skulle få lov.

Det føderale politiet sa imidlertid nei, skriver 24heures.ch.

Det kommer på toppen av at britiske myndigheter nekter Chelsea-eieren visum.

En av grunnen er mistanker om hvitvasking av penger. I tillegg hevder politiet at Abramovitsj har kontakter i kriminelle organisasjoner.

Etter det føderale politiets (FedPol) syn er russerens tilstedeværelse i Sveits en trussel mot den offentlige sikkerhet og mot Sveits' rykte.

Slår tilbake

Det kommer frem i et lekket dokument som viser politiets vurdering til immigrasjonsdokumentene.

– Vi er ekstremt skuffet over frigivelsen og publiseringen av konfidensiell informasjon og offentlige dokumenter som angår Mr. Abramovitsj, skriver advokaten Daniel Glasl i en uttalelse.

– Dette fremstår som et klart brudd på sveitsisk kriminell lovgivning og sveitsiske databeskyttelseslover.

Han bekrefter at Abramovitsj har lagt inn en anmeldelse mot ukjente perssoner for offentliggjøringen av hemmelig informasjon.

– Enhver anklage om at Mr. Abramovitsj har vært involvert i hvitvasking av penger, eller har kontakt med kriminelle organisasjoner er totalt feil. Mr. Abramovitsj har aldri vært siktet for å delta i hvitvasking, og har heller ikke et kriminelt rulleblad. Han har aldri hatt, eller blitt anklaget for å ha, kontakt med kriminelle organisasjoner.

Les hele uttalelsen her.

Hvitvaskings-anklagene handler om et selskap som heter Runicom, men advokaten hevder at de er blitt renvasket for dem for lenge siden.

– Faktisk har ikke FedPol klart å komme med et eneste bevis for kriminelle handlinger i det hele tatt, skriver Glasl.

Vil selge Chelsea

FedPol hevder imidlertid at det er grunn til å mistenke at en del av Abramovitsjs ressurser er opptjent ulovlig.

Russeren har også trøbbel med britiske myndigheter. Der nektes han et visum, og han har ikke vært å se på Chelsea-kamper siden våren.

Ifølge Bloomberg er han interessert i å selge klubben, om han får et bud som vil gjøre klubben til den dyreste noensinne.

Økonomi-nettstedet skriver at Abramovitsj vil selge Chelsea for 3 milliarder pund, omtrent 32 milliarder kroner.