Søren (18) knust av sykkelsportens nye stjerne

Femteplass for Søren Wærenskjold, som var sjanseløs mot knusende overlegne Remco Evenepoel på juniorenes VM-tempo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er sykehus for å si det rett ut.

Christian Paasche kunne fra kommentatorplass konstatere at det belgiske stortalentet Remco Evenepoel gjorde utfordrerne til statister - blant dem norske Søren Wærenskjold - på juniorenes VM-tempo.

Skuffet over femteplass

18 år gamle Wærenskjold startet nest sist, men ble passert med halvannet minutt av siste startende Evenepoel. Belgieren regelrett utklasset konkurrentene på de 27,7 kilometerne i Innsbruck.

– Jeg ble litt stresset av det. Han er maskin. Han tok meg igjen inn i den siste bakken rundt 24 kilometer. Han var sterk, sier Wærenskjold til TV 2.

Til tross for at Wærenskjold selv var meget skuffet leverte han en solid VM-tempo. Han maktet likevel ikke å slå seg inn på pallen. Mandalitten ble nummer fem med drøyt 13 sekunder opp til bronsemedaljen.

– Jeg er skuffet, men faen ... Det ble litt dårlig i midtpartiet. Jeg føler jeg sluknet litt. Jeg kom litt sterke på slutten, men det var dårlig. Jeg følte hodet ikke var helt på plass i midtpartiet, sier Wærenskjold.

– Det er for dårlig. Femteplass … Jeg vet at jeg er sterkere enn dette. Jeg må bare jobbe på videre, så kommer jeg forhåpentligvis opp på pallen.

La fotballkarrieren til side

Men den store snakkisen etter rittet var prestasjonen og utklassingen til Evenepoel. 18-åringen vant hele ett minutt og 23 sekunder foran australieren Lucas Plapp, mens italienske Andrea Piccolo kapret bronsen ett minutt og 37 sekunder bak den overlegne belgieren.

– Det er så rått. Det er bare å skrive opp navnet og henge det opp på kjøleskapet, sa Paasche da Evenepoel passerte målstreken jublende før han ga foreldrene en stor klem i målområdet.

Og det er garantert ikke siste gang vi har hørt om Evenepoel.

Unggutten var et stort talent på fotballbanen og har alderbestemte landskamper for Belgia med en fortid i både Anderlecht og PSV. Han la fotballskoene på hyllen i fjor, og etter det har karrieren på sykkelsetet skutt fart.

– Han har bare syklet én sesong. Vant tre av seks ritt i fjor. Ble tatt ut til Bergen-VM, men fullførte ikke det fordi han hadde flere velt. Så har han en helt fantastisk sesong. Han har vunnet over 60 prosent av rittene han har deltatt i. Og 80 prosent av de har han vært på pallen, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Blir proff hos verdens beste lag

Belgieren har blant annet vunnet Kuurne-Brussel-Kuurne for juniorer og EM for juniorer på både tempo og fellesstart. Stortalentet er så høyt ansett at han har signert proffkontrakt og fra og med neste sesong sykler for det belgiske storlaget Quick-Step Floors.

– Jeg byttet til sykling da det var et øyeblikk da noen personer ønsket å plassere meg på benken, og jeg var i ferd med å bli lei fotball. Jeg ønsket å prøve noe nytt, å gjenopplive gleden ved sport, så jeg fortalte foreldrene mine at jeg ønsket å prøve sykling og umiddelbart tok jeg sykkelen til faren min for en treningstur. Så, en uke senere, kjøpte jeg en gammel sykkel og kjørte mitt første ritt. Jeg var bitt av basillen, sa Evenepoel til Quick-Step Florrs' hjemmesider da signeringen ble bekreftet.

Evenepoel var storfavoritt tirsdag og det er kanskje ikke så rart. Siden han fant frem til sykkelsetet har han herjet med konkurrentene. Flere har også spådd ham en så lys fremtid at sammenligningene med den belgiske sykkel-legenden Eddy Merckx har dukket opp.

– Jeg bryr meg ikke om hva alle rundt meg sier om meg. Jeg tenker på meg selv og jobber hardt, sier Evenepoel.

– Jeg har jobbet så hardt for dette. Det var hovedmålet mitt. Jeg ville ta dobbelen (EM og VM), så jeg er veldig glad over denne. Denne var den viktigste for meg. Jeg ønsket å vinne for Belgia og Igor (Igor Decraene, tidligere juniorverdensmester som døde i 2014). Han er død nå. Det er følelsesladet for meg. Det er en drøm for meg å følge opp Igor. Det er bra for Belgia også.

Evenepoel er også blant favorittene når juniorene kjører fellesstart torsdag.

PS: Fredrik Gjesteland Finnesand stilte også til start på juniorenes tempo, men en velt gjorde jobben vanskelig. Han endte til slutt på 39. plass.