BLE NUMMER TRE: Ada Hegerberg (t.h.) nådde ikke opp i kåringen av verdens beste kvinnelige fotballspiller under FIFA Awards mandag kveld. Her sammen med landslagssjef Martin Sjögren i det som var hennes siste mesterskap med flagget på brystet.
BLE NUMMER TRE: Ada Hegerberg (t.h.) nådde ikke opp i kåringen av verdens beste kvinnelige fotballspiller under FIFA Awards mandag kveld. Her sammen med landslagssjef Martin Sjögren i det som var hennes siste mesterskap med flagget på brystet. Foto: Roald, Berit

Landslagssjefen: – Folk får tro og mene det de vil. Jeg stemte på den jeg synes var best.

Martin Sjögren valgte IKKE å stemme på Ada Hegerberg som en av verdens tre beste kvinnelige fotballspillere. – Barnslig, mener TV 2s fotballkommentator.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere rynket på nesen da stemmegivningen til FIFA Awards ble offentliggjort i kjølvannet av mandagens prisutdeling. Der viste dokumentet på FIFA.com at Norges landslagssjef Martin Sjögren stemte på Pernille Harder, Dzsenifer Maroszan og Sam Kerr som verdens tre beste - ikke Ada Hegerberg.

– Vi ble bedt om å stemme på de tre vi synes hadde vært de beste i verden. Jeg stemte på de jeg mente var best. Jeg synes de tre hadde vært bedre enn Ada. Og det er ganske stor enighet med de andre trenerne om man ser på de store nasjonene, sier Sjögren til TV 2.

– Stemte på den jeg synes var best

41 av 141 landslagstrenere hadde Hegerberg som topp tre spillere i verden. Men ser man på de ti best rangerte nasjonene i verden, var det kun den brasilianske landslagssjefen som vurderte Hegerberg som én av verdens tre beste.

Den norske Lyon-spissen endte til slutt på tredjeplass i kåringen etter at stemmene fra trenere, kapteiner, mediarepresentanter og fansen, som hver for seg teller 25 prosent, var talt opp.

– Forstår du at folk stusser over dine stemmer med konflikten med Ada Hegerberg i mente?

– Folk får tro og mene det de vil. Jeg stemte på den jeg synes var best, sier Sjogren.

Hegerberg trakk seg fra videre landslagsspill etter EM for et drøyt år siden. Foreløpig er det lite som tyder på at 23-åringen returnerer med flagget på brystet, og konflikten har blusset opp igjen i kjølvannet av VM-kvaliken da det ble gjort kjent at Hegerberg har fjernet sine tidligere landslagskolleger som venner på sosiale medier. Selv mener Hegerberg at folk har fått et feil intrykk av henne.

– Det er ingen sportslig begrunnelse for ikke å stemme på Hegerberg. Hun scoret 30 mål og satte ny rekord i Ligue 1 i antall scoringer, og flest mål i Champions League. Når landslagssjefen for hennes nasjon ikke gir henne en av de tre stemmene han har anledning til å dele ut, så er det rett og slett barnehagenivå. Det blir barnslig, og det er vanskelig å si at det er en sportslig begrunnelse bak det, sier TV 2s fotballkommentator Kasper Wikestad.

– Jeg ser poengene med svarene Sjögren gir, og på landslaget har hun jo ikke vært så bra. Kanskje han kunne tenkt nasjonalistisk og tenkt at det er viktig for norsk fotball at en som Ada vinner, men han må få stemme på de han synes er best, og sånn sett er det bare naturlig. Det er ingen krise at han ikke stemte på Ada, sier Solveig Gulbrandsen.

Fans-stemmene ble avgjørende

Mens Sjögren ikke hadde Hegerberg på listen, hadde landslagskaptein Maren Mjelde Hegerberg som nummer tre i kåringen.

– Hun burde definitivt fått full pott. Sportslig er det en forsvarlig vurdering at Maroszan sammen med Pernille Harder vurderes bedre enn Hegerberg, men sportslig er det rart at landslagssjefen ikke vurderte Hegerberg, sier Wikestad.

Hegerberg "ledet" kåringen om man ser på stemmene fra kapteinene, trenerne og mediarepresentantene. Hun dro nytte av en overveldende støtte fra mediarepresentanter, samt stemmer fra små nasjoner uten fungerende kvinnelandslag.

Stemmene fra fansen ble derfor avgjørende - også for vinneren Marta, som lå som nummer fire før fansen sa sitt.

– Skal man være tvilende til noe, så er det at Marta vinner prisen. Avstemmingen har en vei å gå når det gjelder interesse fra resten av verden. I fjor var det en kolombiansk collegespiller som var topp tre. Ingen av de store nasjonene visste noe om henne, sier Sjögren.

– Marta fikk veldig mange stemmer fra nasjoner der kvinnefotballen kanskje ikke eksisterer. Marta er den største gjennom tidene, så hun kan sanke stemmer fra nasjoner som ikke er «up to date» med kvinnefotball. De som er «up to date» har man en mer relevant liste.

Se hvordan stemmene ble fordelt her (ekstern lenke)!

Bruker ikke energi på Hegerberg

Akkurat dette er noe av grunnen til at Sjögren ikke er en stor tilhenger av individuelle priser i fotballen.

– Jeg synes alltid at det er litt rart. Alle vil hylle store stjerner, men man så for eksempel at lagene som bygges rundt de store stjernene i herrenes VM ikke lykkes. Det er lagene som lykkes, sier Sjögren.

Foreløpig ser det ikke ut til at konflikten mellom Hegerberg og landslaget får en løsning. Norge er klare for VM etter seieren over Nederland tidligere i september, og mesterskapet i Frankrike neste sommer går nok uten stjernespissen.

– Akkurat nå legger jeg ingen energi i det. Vi fokuserer på spillerne vi har hatt i år og som har vært med på hele VM-reisen. VI har en ekstremt fin gruppe. Vi skal jobbe steinhardt for å bli enda bedre. Jeg jobber med de spillerne som vil være en del av landslaget, sier Sjögren.