Nordmann kidnappet i Pakistan siden 2009

I 2009 reiste den norske borgeren Ehsan Arjemandi til Pakistan på ferie. Der ble han kidnappet av den pakistanske etterretningstjenesten. Ni år senere er trebarnsfaren fortsatt forsvunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ehsan Arjemandi er norsk statsborger. Han var russ i 1995 og bodde med kone og tre barn på Bjørndal i Oslo.

Etter nesten 20 år i Norge reiste han på ferie til sitt gamle hjemland, Pakistan. Men familiefaren kom aldri tilbake igjen.

Det norske Utenriksdepartementet sier de fortsatt jobber med å finne ham.

Kidnappet på buss

Den 7. august 2009 satte norsk-pakistaneren seg i en buss i byen Mand i provinsen Baluchistan. Han skulle til metropolen Karachi, og derfra fly hjem til Norge. Men den norske borgeren kom aldri så langt.

Ved byen Uthal sør i landet ble han kidnappet av den pakistanske etterretningstjenesten. I ni år har familien lett etter Oslo-mannen.

– Denne saken handler om en nordmann som rett og slett er forsvunnet og bortført i Pakistan av pakistanske myndigheter. Det har gått lang tid. Man kan tenke seg at han er borte, død, eller drept. Men vi får stadig opplysninger som tilsier at han er i live og at han befinner seg i et militært fengsel i Pakistan, sier familiens bistandsadvokat Randi Spydevold.

1800 savnede i Pakistan

Ehsan Arjemandi var politisk aktiv og svært kritisk til pakistanske myndigheters behandling av den baluchiske befolkningen i landet. Han deltok ofte på demonstrasjoner i Oslo.

Familien tror dette engasjementet kan være årsaken til at han ble tatt. Men den norske borgeren ble aldri fremstilt for en domstol i Pakistan etter bortføringen. Nå har en egen FN-komite bestemt seg for å se på den svært spesielle saken.

Også en uavhengig kommisjon i Pakistan undersøker tilfeller hvor personer i all hemmelighet blir tatt av en av de mange etterretningstjenestene i landet. Nummer 27 på listen over savnede personer er Ehsan Arjemandi.

Totalt er det rundt 1800 såkalte «missing persons» i Pakistan.

Populær i klassen

Det er mer enn ni år siden denne norske borgeren forsvant. Det er ikke mange i Norge som har hørt om ham.

– Nei, og da kan man stille spørsmål om hvorfor det? Det er noen som satt i Kongo som det ble veldig oppstyr rundt, der Stortinget tok pauser og det var pressekonferanser. Det er ikke slik her, sier advokat Randi Spydevold.

TV 2 har møtt en av lærerne til Ehsan Arjemandi. Thor Steinar Grødal er lærer ved Foss videregående skole i Oslo. Han ser på bilder av sin gamle elev, og viser oss utklipp fra avisene etter at han ble kidnappet. Det meste er skrevet i 2009, 2010 og 2011. Så ble det veldig stille.

– Det var en gutt som du ble veldig glad i. Han hadde masse energi og var et midtpunkt i det sosiale livet i klassen, sier Grødal.

Knust familie

Ali Arjemandi er broren til den savnede norske borgeren. Sammen med familiens norske advokat var han nylig hos FN i Geneve. Der er det en egen komite som gransker statlige bortføringer. Nå har de bestemt seg for å se på saken til den norske statsborgeren. Broren forteller om en knust familie.

– Barna hans sier til meg: Onkel, alle barn har far. Hvor er vår far. Da han ble tatt var den eldste ni år og den yngste to år. Det gjør vondt, sier broren til TV 2.

Ifølge sakspapirene til FN-komiteen er det ingen tvil om at pakistansk etterretning står bak kidnappingen. TV 2 har gjentatte ganger spurt den pakistanske ambassaden i Norge om Ehsan Arjemandi. Er han i live eller er han død? Vi har fått svar om at ambassaden vil svare. Det har ikke skjedd.

Etter det TV 2 kjenner til er det ingen andre vestlige borgere som har vært kidnappet og holdt fanget av myndighetene så lenge i Pakistan. De fleste blir løslatt etter noen uker.

Primært en politisak, sier UD

Ifølge Utenriksdepartementet har de jobbet med saken siden 2009. De opplyser at de ikke vet hvor den savnede norske borgeren befinner seg.

I en epost til TV 2, skriver Utenriksdepartementet følgende:

«Når en norsk borger er savnet i utlandet er det primært en politisak. Utenrikstjenesten bistår politiet, blant annet gjennom møter med myndighetene i landet, og i kontakt med andre relevante aktører som kan ha opplysninger i saken. Utenrikstjenesten har fulgt opp denne konkrete saken siden personen ble meldt savnet i 2009, og arbeidet pågår fortsatt. UD er i kontakt med personens advokat om status for oppfølgingen, senest i forrige uke. Norske myndigheter gir konsulær bistand i tråd med stortingsmeldingen om bistand til nordmenn i utlandet, og legger til grunn at like saker skal behandles likt».