SENATSVALG: De blå statene er stater hvor Demokratene leder. De røde forventes Republikanerne å vinne. Lyserød og lyseblå farge indikerer en svak ledelse til ett parti. De grå statene er stater hvor det er så jevnt at det kan gå begge veier. (De svarte statene har ikke sentatorer på valg).
SENATSVALG: De blå statene er stater hvor Demokratene leder. De røde forventes Republikanerne å vinne. Lyserød og lyseblå farge indikerer en svak ledelse til ett parti. De grå statene er stater hvor det er så jevnt at det kan gå begge veier. (De svarte statene har ikke sentatorer på valg). Foto: Montasje: TV 2, kilde: RealClearPolitics

Disse statene kan vippe makten i USA

35 av Senatets hundre seter er på valg. Noen stater skal vi følge ekstra godt med på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kongressen i USA består av to kamre: Representantenes hus og Senatet.

Alle 435 senater i Representantenes hus er på valg, og her viser meningsmålingene at demokratene kan ha en sjanse til å vinne tilbake majoriteten fra republikanerne.

35 senatorer på valg

Republikanerne har et fastere grep om Senatet, men desto mer dramatisk er det om demokratene klarer å vinne kontroll her.

Senatet består av 100 senatorer. To fra hver delstat. Senatorer velges for seks år, og annet hvert år skiftes cirka en tredjedel ut. I år skal 35 nye senatorer velges under mellomvalget.

De fleste eksperter mener det er en overveiende sannsynlighet for at republikanerne blir sittende med majoriteten i Senatet. Nettstedet fivethirtyeight.com anslår at det kun er 14,8 prosent mulighet for demokratene å vinne tilbake majoriteten.

Mandag regnet TV 2s valgeksperter Kjetil Løset og Terje Sørensen seg fram til en prognose som viser 48 senatorer til demokratene og 52 senatorer til republikanerne. I seks stater er det uhyre jevnt, og det kan vippe begge veier.

Statene på vippen er: Florida, Arizona, Nevada, Montana, Missouri, Indiana, West Virginia. I tillegg er det noen stater som kan komme med noen spennende utfall som vi skal følge ekstra nøye med på.

Florida er en av vippestatene. Her står republikanske Rick Scott mot Bill Nelson som er på gjenvalg fra Det demokratiske partiet.

Senator Bill Nelson (L) og guvernør Rick Scott kjemper om en plass i senatet for de neste seks årene.
Senator Bill Nelson (L) og guvernør Rick Scott kjemper om en plass i senatet for de neste seks årene. Foto: Reuters File Photos

Senator Bill Nelson (L) og guvernør Rick Scott kjemper om en plass i senatet for de neste seks årene.

Rick Scott er en søkkrik og populær guvernør. Han bruker gjerne egne penger i valgkampen, og har vunnet respekt hos demokratene for å ha stått opp mot NRA etter skoleskytingen på Parkland high school i 2017.

Bill Nelson henger med, og meningsmålingene en måned før valget er svært jevne.

Trump vant Florida med 49 mot 47 prosent i presidentvalget i 2016.

I Arizona går populære Jeff Flake av som republikansk senator. Flake gjorde seg markert under Brett Kavanaugh-høringen der han satte krav om én ukes FBI-etterforskning av Kavanaugh etter anklager om seksuelle overgrep i ungdomstiden. Flake er kritisk til Trump og har flere ganger advart om at han anser Trump som en trussel mot USA.

Republikanske Martha McSally er favoritten til å ta over for ham. Mot henne står demokraten Kyrsten Sinema som har sittet i Kongressen siden 2012.

Sinema har ledet de fleste meningsmålinger, men McSally tar innpå, og det kan fort bli svært jevnt.

Texas: Her står republikanske Ted Cruz mot demokraten Beto O'Rourke.

Delstaten vipper mot republikansk, men er ikke så rød som den har vært før. Staten har ikke valgt en demokratisk senator siden 1994, og den sittende senator, Ted Cruz, var republikaneren som var tettest på å slå Donald Trump ut av primærvalget i 2016.

Beto O'Rourke (til høyre) omtales som en særdeles karismatisk politiker, som kan vippe Texas i demokratisk retning. Foto: Reuters
Beto O'Rourke (til høyre) omtales som en særdeles karismatisk politiker, som kan vippe Texas i demokratisk retning. Foto: Reuters

Men Demokratenes kandidat er et sterkt kort, som det knytter seg mye spenning til. Beto O'Rourke omtales som regel ved fornavnet, og er en særdeles karismatisk politiker.

For få måneder siden visste få hvem denne demokraten fra grensebyen El Paso var. Nå sammenlignes han ofte med Bobby Kennedy, og mange mener det er nettopp han som klarer å gjøre Texas blått.

I Tennessee kjemper norskættede Phil Bredesen om et sete for demokratene mot den konservative republikaneren Marsha Blackburn. Bredesen har vært ute av politikken i over ti år, men han er en høyt respektert mann både blant demokrater og blant mange republikanere.

Trump står sterkt i Tennessee, og Blackburn er Trump-tilhenger på alle vis. Bredesen (75) er tidligere guvernør i staten i to perioder. Meningsmålingene viste lenge en favør til Bredesen, men nå vipper staten i republikansk retning.

Mossouri Her er det rekordjevnt mellom demokratiske Claire McCaskill og republikanske Josh Hawley.

Delstaten har vært herjet av flere politiske skandaler rundt sin republikanske guvernør, Eric Greitens, som måtte trekke seg i mai, og trolig er det Demokratene og McCaskill som tjener på dette.

  • Senatet er det ene av to kammer i USAs føderale lovgivende forsamling, Kongressen.
  • Senatet og det andre kammeret, Representantenes hus, velges uavhengig av hverandre. I teorien er de to kamrene likestilt, i praksis er Representantenes hus underordnet Senatet.
  • Senatet består av 100 senatorer, to fra hver delstat.
  • Den amerikanske visepresidenten er formann i Senatet, og har kun stemmerett ved stemmelikhet.
  • Senatorer velges for seks år, og senatorvalget rulleres slik at en tredjedel av senatorene er på valg annet hvert år.
  • Det er ingen grenser for hvor mange perioder en senator kan sitte.
  • En senator må være minst 30 år gammel, amerikansk statsborger i minst ni år, og bosatt i delstaten man stiller på valg i.

Trump vant staten med 56 prosent ved presidentvalget i 2016, men populariteten har sunket til 52 prosent – kan dette være en pekepinn på at folk vil velge demokratisk?

I Nevada står republikanske Dean Heller mot demokraten Jacky Rosen. Meningsmålingene viser at det ligger an til et thrillervalg.

Heller er i den uheldige posisjon å være eneste republikaner på valg i en stat Hillary Clinton vant. Det er også stadig flere med latinamerikansk bakgrunn og arbeiderklassefolk som viser deltakelse i valg. Disse stemmer tradisjonelt demokratisk.

I Indiana kjemper republikanske Mike Braun og demokratiske Joe Donnely om et sete i Senatet. Donnely er på gjenvalg. Han har vært senator siden 2012, og omtales som godt likt og hardarbeidende senator. Hans styrke er at han har støtte i begge politiske leire.

Valg til Kongressen holdes om høsten annet hvert år. Hvert fjerde år sammenfaller det med presidentvalget, og hvert fjerde år faller det midt mellom to presidentvalg. Derfor kalles det et «mellomvalg»

Det er vanligvis mye mindre oppmerksomhet rundt mellomvalgene, og langt lavere valgdeltakelse. Men valget i år får uvanlig stor oppmerksomhet.

6. november skal det velges 435 representanter til Representantenes hus, og 35 senatorer til Senatet. Disse to kamrene utgjør USAs nasjonalforsamling, Kongressen. Valget vil avgjøre om Republikanerne beholder flertallet i Kongressen eller om Demokratene overtar kontrollen over ett eller begge kamre.

Hvis Demokratene får flertall i enten Senatet eller Representantenes hus, vil det gi partiet mer makt til å stanse politikken til president Donald Trump.

Hans svake punkt er hans tydelige støtte til Obamacare for mennesker med kroniske sykdommer, ifølge Vox.

Det har vært få meningsmålinger gjennomført i staten, derfor kan resultatet komme som en overraskelse.

I Montana er det tett mellom republikanske Matt Rosendale og demokraten Jon Tester.

I West Virginia står republikanske Patrick Morrisey mot demokraten Joe Manchin. Morrisey er statsadvokat og har vunnet fram gjennom å ha markert seg kraftig i dette embetet.

Trump vant staten med 68 prosent i 2016. Fremdeles sier 63 prosent at de støtter presidenten, og republikanerne kan vinne setet fra Manchin som er på gjenvalg.

Manchin ledet lenge på meningsmålingene og beskrives som den mest konservative demokraten i Senatet, men konflikten rundt innsettelsen av høyesterettsdommer Brett Kavanaugh kan ha ødelagt for ham i dette valget.

I New Jersey er det også jevnt mellom Robert Menendez fra Det demokratiske parti og Bob Hugin fra Det republikanske parti. Meningsmålinger vipper i favør av demokratene, men mange opplyser at de ikke har bestemt seg.

Det er også relativt få meningsmålinger fra staten, noe som gjør at utfallet er noe usikkert.