Løper svimlende 400 000 høydemeter hvert år

– Tusen meter om dagen er bra for magen, sier Emelie Forsberg mens hun ler godt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske jenta har bygd livet sitt rundt løping, og lever nå som profesjonell fjellløper.

– Skyrunning eller fjelløpning. Det er egentlig løping i fjellet, men det er en verdenscup og har VM og EM også, forteller hun.

31-åringen kan vise til svære gode resultater. Hun er verdensmester, tre ganger europamester og har vunnet verdenscupen fire ganger på rad.

Flyttet til Norge

Etter å ha bodd i Chamonix valgte hun og hennes like løpeglade samboer å flytte til Romsdalen.

– Alle fjellene der nede var utbygd med skiheiser, og det var så mye folk. Både jeg og min samboer savnet frihetsfølelsen i fjellet som vi har her oppe og i Skandinavia.

Og med fjell som nærmeste nabo har hun funnet sitt mekka i Rauma kommune i Romsdalen. Her trener hun opp og ned fjellene, både sommer og vinter. Den blide jenta konkurrerer også i Randonee om vinteren.

– Det blir ca 400 000 høydemeter per år. Både sommer og vinter. Si at det blir 8000 til 10 000 høydemeter i uka. Det blir litt mer høydemeter på vinteren. Da er det enklere å gjøre flere tusen høydemeter, etter som utforkjøringen ikke tar så mye på bena.

Elsker å sette rekorder

En av tingene Forsberg liker aller best er å sette rekorder til toppen av fjell, men klokka stopper hun ikke før hun også har kommet ned igjen.

– Jeg var sugen på å sette en slik rekord opp og ned fra Galdhøpiggen. Så jeg gjorde det i vinter. Da brukte jeg 1 time og 45 minutter opp og ned fra Spiterstulen.

– Du er det raskeste mennesket opp og ned Galdhøpiggen?

– Enn så lenge, ler hun.

Men hun har flere andre rekorder også. Hun er raskeste kvinne opp og ned Mont Blanc fra Chamonix med 7 timer og 32 minutt. Raskeste kvinne opp og ned Matterhorn med 5 timer og 52 minutt.

– Det som inspirerer meg veldig mye er å gjøre slike rekordforsøk opp og ned fra fjell. Jeg var også på Tenerife og startet ved havet. Så sprang jeg opp til toppen av Teide, det er 4000 meter opp og 4000 meter ned. Opp og ned så brukte jeg 7 timer og 6 minutt, sier hun.

– Det er ganske ekstremt?

– Nei, det er det ikke egentlig. Det er bare å springe en fot foran den andre, sier Emelie mens hun ler enda en gang.