26 tiltalt for finurlig juksing på teoriprøve

Mandag må 26 personer møte i Larvik tingrett tiltalt for å ha jukset på teoriprøven - på en utspekulert måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I begynnelsen av september ble to brødre dømt til 24 dager i fengsel i Fredrikstad tingrett, etter at de innrømmet å ha kjøpt seg hjelp til å bestå teoriprøven til førerkort ved Statens vegvesens kontorer i Oslo.

Ti dager etter ble en mann i 40-årene dømt i samme tingrett for å ha brukt samme fremgangsmåte og samme medhjelper for å jukse seg til å bestå teoriprøven.

Nå er 26 andre personer tiltalt for samme type juks, skriver NRK.

Mandag starter rettssaken i Larvik tingrett, der 26 personer fra både Øst- og Vestlandet står på tiltalebenken - alle tiltalt for å ha begått førerkortjuks.

Organisert av ektepar

Det er et syrisk ektepar som skal være hovedpersonene bak jukset. De skal ha tilbudt tjenester der kandidater til teoriprøven fikk korrekte svar levert gjennom en liten propp i øret.

De to hovedpersonene bak ble tatt på fersk gjerning i Larvik, i et samarbeid mellom lokalt politi og veivesenet. Ekteparet er bosatt i Oslo, men er fra Syria, og de fleste juksetiltalte er også syriske statsborgere.

Det skal ha kostet fra 1500 kroner til rundt 6000 kroner å få juksehjelp for å bestå teoridelen av førerprøven. Ekteparet skal ha reist rundt i landet og hjulpet folk til å jukse.

Finurlig fremgangsmåte

Fremgangsmåten for jukset har vært det samme. Personen som har kjøpt juksehjelp skal ha fått utlevert en spesialdesignet T-skjorte med en innsydd lomme på brystet og med hull for plassering av mobilkamera.

Via Facetime kunne hjelperen se skjermen og spørsmålene og dermed fortelle kandidaten de riktige svarene gjennom øreproppen.

I tiltalen mot ekteparet varsler påtalemyndigheten at de vil inndra mer enn 400 000 kroner som ekteparet skal ha tjent på virksomheten.

Totalt er 42 personer enten domfelt eller tiltalt etter at jukset ble avslørt.

De som til nå er dømt for denne typen juks har tatt tilståelsessdom og er dømt til 24 dagers ubetinget fengsel etter tilståelsesrabatt.