FENGSLET: Norske Frode Berg har sittet fengslet i Russland siden han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor.
FENGSLET: Norske Frode Berg har sittet fengslet i Russland siden han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Foto: Meek, Tore

frode bergs advokat:

– Øker sjansene for en utveksling

Søndag ble det kjent at en russer er fengslet og siktet for ulovlig etterretning etter et seminar på Stortinget. Det kan være godt nytt for spionsiktede Frode Berg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor. Siden da har han sittet i varetekt i høysikkerhetsfengselet Lefortovo.

Siktet for spionasje

Da han ble pågrepet, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter.

Nordmannen er anklaget for å ha forsøkt å skaffe hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten og er siktet for spionasje. Han har innrømmet å ha arbeidet for norsk etterretning.

TV 2 har vært i kontakt med Frode Berg sin advokat, Brynjulf Risnes. Han mener denne saken kan være godt nytt for hans klient.

Øker sjansene

– Dersom siktelsen og fengslingen av den russiske mannen blir stående over tid, vil det øke sjansene for en utveksling med Frode Berg, sier Risnes.

Advokaten sier videre at det ikke er bare å utlevere folk, men hvis dette blir en del av et diplomatisk spill, så vil også PST bli trukket inn i de forhandlingene.

– Om det viser seg at Russland veldig gjerne vil ha denne mannen tilbake, så vil det lett bli tenkt i de baner at det kan skje en utveksling, sier Risnes til TV2.

Frode Berg ble i juli varetektsfengslet i to nye måneder. I forbindelse med fengslingsmøtet uttalte advokaten at det finnes indikasjoner på at etterforskningen nærmet seg slutten.

– Vi har foreløpig for få opplysninger til å si noe konkret om dette legger noe grunnlag for en utveksling med Frode Berg. Vi følger naturligvis denne saken tett, sier Risnes til TV 2 søndag.

Pågrepet på Gardermoen

En russisk mann ble fredag kveld pågrepet på Gardermoen og fremstilt for Oslo tingrett lørdag. Der ble han siktet og fengslet for ulovlig etterretning etter et seminar på Stortinget.

– Russeren ble varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll i tråd med vår begjæring, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Reagerte på oppførselen

Hugubakken sier at mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 121, som omfatter ulovlig etterretningsvirksomhet.

TV 2 erfarer at flere ansatte på Stortinget skal ha reagert på mannens oppførsel. TV 2 erfarer også at man mistenker at den russiske mannen har gått rundt på Stortinget under seminaret for å samle inn informasjon.

Mannens forsvarer, Hege Aakre, sier til TV 2 at hennes klient stiller seg uforstående til siktelsen.

– Han mener det hele skyldes misforståelser, sier Aakre.