Russer (51) siktet og fengslet for ulovlig etterretning i Norge

En russisk statsborger er varetektsfengslet i to uker, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter et seminar på Stortinget, sier PST.

– Mannen ble pågrepet på Gardermoen fredag kveld og fremstilt for Oslo tingrett lørdag. Der ble han varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll i tråd med vår begjæring, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Hugubakken sier at mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 121, som omfatter ulovlig etterretningsvirksomhet.

Seminar på Stortinget

Fengslingen er begrunnet med fare for bevisforspillelse og unndragelsesfare.

– Jeg kan bekrefte at fengslingen har sammenheng med et seminar på Stortinget, sier Hugubakken.

TV 2 erfarer at flere ansatte på Stortinget skal ha reagert på mannens oppførsel. TV 2 erfarer også at man mistenker at den russiske mannen har gått rundt på Stortinget under seminaret for å samle inn informasjon.

TV 2 vet at russeren ble observert på et område inne på Stortinget hvor han ikke hadde noe å gjøre. Han er siktet for å ha hentet informasjon fra Stortingets trådløse nettverk.

Dette er et offisielt bilde av alle deltakerne på seminaret som ble tatt torsdag i forrige uke. TV 2 vet ikke om den siktede russeren er med på dette bildet. Foto: Stortinget
Dette er et offisielt bilde av alle deltakerne på seminaret som ble tatt torsdag i forrige uke. TV 2 vet ikke om den siktede russeren er med på dette bildet. Foto: Stortinget

Fordømmer pågripelsen

Den russiske ambassaden i Norge bekrefter på Facebook at en russisk statsborger ble pågrepet 21. september på Oslo lufthavn.

«Ambassaden fordømmer pågripelsen og den påfølgende varetektsfengslingen som et konstruert påfunn under et absurd påskudd. Ambassaden yter konsulær bistand samt beskyttelse av rettigheter og interesser til den russiske statsborgeren», står det videre i innlegget.

Statsminister Erna Solberg sier til TV 2 at hun blir bekymret over at det blir begått etterretning i Norge, men at hun ikke blir overrasket.

– At det foregår etterretning fra flere lang i Norge, er noe både Forsvaret og PST har sagt i mange år. Dette må vi være klar over, slik at det gjøres sikkerhetsklareringer i henhold til denne trusselen, sier Solberg.

– Uforstående til siktelsen

TV 2 er kjent med at det torsdag og fredag var et interparlamentarisk seminar på Stortinget som handlet om digitalisering. Seminaret skal etter det TV 2 forstår ha hatt 79 deltakere med administrativt ansatte i parlamenter fra totalt 34 land.

Mannens forsvarer, Hege Aakre, sier til TV 2 at hennes klient stiller seg uforstående til siktelsen, og at han ønsket å bli løslatt lørdag.

– Han mener det hele skyldes misforståelser, sier Aakre.

– Hvordan har din klient det nå?

– Han er frustrert, men har det etter forholdene greit, sier Aakre.

– Hva kan du si om bakgrunnen for pågripelsen?

– Noen har observert mistenkelig adferd hos min klient. PST har fått meldinger om han, og de mistenker at han samler inn hemmelig informasjon, sier Aakre.

Advokaten bekrefter at det er snakk om en 51 år gammel mann fra Russland, og at han var i Norge i forbindelse med jobb. Aakre sier at hennes klient ikke har vært i Norge tidligere.

– Min klient har vært i avhør hos PST, og han samarbeider med politiet om alt hittil. Saken er tidlig i etterforskningen, men han håper at misforståelsene blir oppklart, sier Aakre til TV 2.

Mistenkelig adferd

Stortingets direktør Marianne Andreassen sier til TV 2 at de kontaktet PST fordi de observerte mistenkelig adferd fra en av deltakerne.

– Ble det foretatt noen sikkerhetssjekk i forkant?

– Stortinget har et godt regelverk for å håndtere besøk, og dette ble også gjort i forkant av dette besøket, sier Andreassen.

Stortinget kontaktet PST fordi de observerte mistenkelig adferd fra en av deltakerne. Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix
Stortinget kontaktet PST fordi de observerte mistenkelig adferd fra en av deltakerne. Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

Stortingets direktør sier at saken etterforskes av PST, og at de har iverksatt forebyggende tiltak.

Verken Hugubakken eller Andreassen ønsker å opplyse om hva som konkret førte til at det ble slått alarm og den russiske mannen ble pågrepet.

– Det jeg kan si om den siden av saken er at han er siktet for straffelovens paragraf 121 om ulovlig etterretningsvirksomhet. Det peker jo i en bestemt retning, sier Hugubakken.

Dekkstilling

I trusselvurderingen for 2018 peker PST på etterretning fra land som Russland som en av de største truslene mot norske interesser. Konferanser og seminarer blir spesielt nevnt som mulige arenaer i vurderingen som ble publisert i januar i år.

Videre heter det at etterretningsoffiserer som regel vil ha en dekkstilling.

– Vi ser at etterretningsoffiserer særlig benytter åpne seminarer og konferanser innen temaer som sikkerhetspolitikk, nordområdepolitikk, teknologi og innovasjon, som arenaer for å etablere kontakter, skrev PST.

Justisdepartementets pressevakt Andreas Bondevik sier til NTB at de henviser alle spørsmål til PST og ikke ønsker å kommentere saken.​

(©NTB/ TV 2)