Endelig tilbake på topp

Tiger Woods vant for første gang på fem år

Golfverdens største navn motbeviste tvilerne med perfekt sesongavslutning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hvordan Woods gikk til topps øverst!

Det er 1876 dager siden forrige gang det skjedde. Han var eneren som ble en skygge av seg selv. I søndagens The Tour Championship i Atlanta tok seierstørken endelig slutt for en av vår tids mest ikoniske idrettsutøvere, Tiger Woods.

For i rød skjorte - fargen han alltid bruker på avsluttende runder - støttet av en enorm tilskuerskare som stormet banen for å følge ham det siste stykket, gjorde 42-åringen ingen feil.

Da den siste putten på det 18. hullet var satt, slapp han følelsene løs foran alt som kunne krype og gå på East Lake Golf Club. Det var ikke vanskelig å se at dette betyr mer enn de fleste kan forestille seg. En tydelig rørt Woods fikk en god klem fra Rory McIlroy og kunne motta folkets hyllest.

– Det var en kamp hele dagen, med tøffe forhold, men jeg elsket hvert øyeblikk av det, sa han i TV-intervjuet umiddelbart etterpå.

Presset på Woods økte med et dårlig utslag på 17. hull. Veteranen mestret presset, tok seg fint inn og senket parputten han trengte fra en halv meter.

– Det var veldig viktig, for jeg begynte å føle presset, sa Woods.

– På vei mot siste hull slet jeg med å holde tårene tilbake.

På 18. hull havnet utslaget hans i en sandgrav, men han slo seg rutinert inn på greenen og puttet to ganger for par.

– Med en gang jeg fikk ballen på greenen, ga jeg Joey (LaCava, caddien) en «high five». Da visste jeg at det var i boks.​

Perfekt utgangspunkt

Før den avsluttende runden var Woods i en drømmeposisjon etter strålende spill tidligere i uken, tre slag foran nærmest konkurrent. Det er den typen ledelser en av golfhistoriens mentalt sterkeste spillere ikke gir fra seg. 23 ganger tidligere har han begynt søndagen med en ledelse på to eller flere slag. 23 ganger tidligere har det ført til jubel. Og Woods hadde ingen planer om å bli julenisse i forsøk nummer 24.

42-åringen hadde selv uttalt før runden at han elsker slike utgangspunkt fordi han da først og fremst må konsentrere seg om å spille trygt. Og det var nettopp det han gjorde. Mens de fremste konkurrentene Justin Rose og Rory McIlroy måtte ta sjanser og spilte seg bort, leverte Woods solid, selv om det ble litt nervøst helt på tampen. Til slutt endte Woods på -11, to slag foran Billy Horschel på andreplass. Dermed fikk man se noe i Atlanta som få hadde spådd for et år siden: Tiger tilbake på topp.

Maskefallet

Flest seirer (PGA-touren)

Major-seirer i parentes

1. Sam Snead - 82 (7)
2. Tiger Woods - 80 (14)
​3. Jack Nicklaus - 73 (18)
4. Ben Hogan - 64 (9)
5. Arnold Palmer - 62 (7)

For det har mildt sagt vært et prøvende siste tiår for mannen som lenge ble sett på som en perfekt idrettsutøver. Helt frem til 2009 var Eldrick Tont Woods, som han egentlig heter, en umåtelig populær vinner. En mann alle ønsket en bit av, og et yndet sponsorobjekt for de største merkevarene i verden.

Men noe av det mest utfordrende med slik suksess er å unngå at det går til hodet på en. Det maktet ikke Woods, og mot tampen av 2009 raknet alt. Gjentatt utroskap med flere kvinner ble avslørt, noe som ledet til en famøs episode natt til 27. november, der Woods' daværende kone Elin Nordegren skal ha jaget sin egen mann med en golfkølle før han satte seg i bilen og krasjet like ved ekteparets hus i Florida.

Dette var kun begynnelsen på nedturen. Raskt gikk flere kvinner ut i media med sine historier om forhold med stjernen. I løpet av kort tid var glansbildet fansen hadde av sin store helt endre for alltid. Flere av Woods' største sponsorer trakk seg fra avtalene med amerikaneren. Selv gikk han inn i et program for å bli behandlet for sexavhengighet.

Som Woods selv sa i 2010:
– Jeg trodde jeg kunne komme unna med alt jeg ønsket å gjøre. Jeg følte jeg fortjente å nyte av fristelsene rundt meg etter alt mitt harde arbeid.

Skadeproblemer og arrestasjon

Det skulle ta over to år før golfens ener var tilbake på topp med en turneringsseier. En periode i 2012 og 2013 virket det som han var kommet tilbake for å bli, etter at gjentatte gode plasseringer sendte Woods tilbake på toppen av verdensrankingen.

Men så ga ryggen klar beskjed om at den ikke orket mer. Hele fire operasjoner over en periode på like mange år måtte til i et forsøk på å redde karrieren. Hver gang med påfølgende opptrening og håp om at det endelige skulle løsne. I stedet raste Woods nedover på rankinglisten, helt til bunnpunktet på 1199. plass i desember 2017.

I mellomtiden hadde han også rukket å bli arrestert i Florida med mistanke om fyllekjøringen. Det viste seg å være spor av sovetabletter, smertestillende og THC (virkestoffet i cannabis) i kroppen. Woods inngikk en avtale der han slapp unna fengsel, men med ett års prøvetid.

ARRESTERT: Slik så Tiger Woods ut etter at han ble stoppet av politiet i Florida i mai 2017.
ARRESTERT: Slik så Tiger Woods ut etter at han ble stoppet av politiet i Florida i mai 2017.

Opp av asken

Mange trodde nok at det var satt punktum for en av idrettshistoriens mest omtalte karrierer. Men i 2018 har Woods gang på gang imponert - og en ny turneringsseier har virket stadig nærmere 42-åringens rekkevidde.

At han i det hele tatt kom seg til The Tour Championship, en turnering for de 30 spillerne som har tjent inn mest på PGA-touren i løpet av året, var en triumf i seg selv. At han i tillegg går helt til topps betyr én ting: Lik ham eller hat ham - tigeren er tilbake.