AVSLUTTET KAPITTEL: En dieseldrevet Porsche Cayenne vises fram under bilmessen i Geneve i 2009. Heretter vil merket kun satse på bensin, hybrid og el. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
AVSLUTTET KAPITTEL: En dieseldrevet Porsche Cayenne vises fram under bilmessen i Geneve i 2009. Heretter vil merket kun satse på bensin, hybrid og el. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Porsche dropper diesel

I kjølvannet av utslippsskandalen har Porsche besluttet at selskapet ikke vil lage nye dieselutgaver av sine biler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forteller Porsches toppsjef Oliver Blume i et intervju med avisen Bild am Sonntag.

Blume sier at selv om Porsche aldri utviklet og produserte dieselmotorer selv, har merkevaren blitt svertet av skandalen som kom for en dag i 2015.

«Dieselgate»

Amerikanske myndigheter avslørte den gang at Volkswagen hadde utstyrt flere av sine dieselmotorer med programvare som ga kunstig lavt utslipp i en testsituasjon.

Dermed besto bilene miljøkravene når de ble testet i et laboratorium, men straks bilene trillet ut på veien, ble motorstyringen endret så de slapp ut mye mer giftstoffer. Jukset omfattet millioner av biler.

Porsche eies av Volkswagen, og Volkswagens dieselmotorer har blitt brukt i enkelte av Porsches modeller. Særlig SUVen Cayenne har slått an med dieseldrift. I mai ble 60.000 dieseldrevne Cayenner og Macaner tilbakekalt på grunn av utslippsjuks.

Vil gjøre det de kan best

Nå er det imidlertid slutt på Porscher med dieseldrift. Selskapet vil framover konsentrere seg om å gjøre det de er spesielt gode på, ifølge Blume. Det betyr potente bensinbiler, hybrider og – fra neste år – elbiler.

– Dette betyr også at det ikke vil komme flere dieselmodeller fra Porsche i fremtiden, sier Blume til Bild am Sonntag.

Han sier Porsche ikke har hatt noen dieselmodeller i modellutvalget siden februar og at denne «testfasen» har vist at mange dieselsjåfører er forberedt på å bytte til bensin eller hybriddrift.