STORE BEVEGELSER: NVE sier at det røde farenivået kan bli opprettholdt lenge, da bevegelsene i fjellpartiet fortsatt er store. .
STORE BEVEGELSER: NVE sier at det røde farenivået kan bli opprettholdt lenge, da bevegelsene i fjellpartiet fortsatt er store. . Foto: Arne Rovick

opprettholder rødt farevnivå:

– Kan fort bli sånn lenge

Bevegelsene i det ustabile fjellpartiet Veslemannen er fortsatt store, og framover er det varslet mye nedbør. NVE sier rødt farenivå kan bli opprettholdt lenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved 18-tiden søndag var det minus 3 grader og 51 cm snø på Mannen, men bakken var varm, snøen smeltet, og bevegelsene var fortsatt store.

– Denne fasen med rødt farenivå har vært langvarig i denne omgang. Det er fremdeles ikke mindre hastigheter enn det har vært tidligere. Øvre del av Veslemannen beveger seg i snitt 10–12 centimeter i døgnet, enkelte partier og store blokker beveger seg enda raskere, sier NVEs sjefgeolog Lars Harald Blikra.

– Og så har det jo rast litt oppi der og i dag. Et som var relativt stort like etter klokken 10, og så har det vært noen som har vært litt mindre, fortsetter han.

Kan bli langvarig

Den nedre delen av Veslemannen, spiret som holder fjellpartiet på plass, beveger seg fortsatt en centimeter i døgnet.

– Der er et ustabilt område der oppe, og bevegelsene avtar ikke selv om det er kaldt der oppe. Derfor opprettholder vi rødt farenivå, sier Blikra.

Når dette endrer seg, slik at de evakuerte beboerne under fjellet eventuelt kan flytte hjem, tør han ikke spå. Fram til tirsdag er det varslet minusgrader, men utover uka kommer en periode med opp mot tre plussgrader og store nedbørsmengder.

– I uka som kommer blir det masse snø, og når regnet og mildværet kommer kan det tilføre ganske mye vann til fjellområdet der. Jeg vet ikke hvor lenge vi må opprettholde farenivået rødt, men det kan fort bli i en lengre periode, sier Blikra.

– Utfordring

Så lenge det fortsatt er rødt farenivå for ras, får ikke innbyggerne i Rauma kommune som bor i faresonen nedenfor Mannen, flytte hjem igjen.

Innbyggerne er nå evakuert for andre gang på en uke, for tredje gang i år, og for åttende gang siden 2014. Selv om de er vant med evakueringen, har flere sett seg lei og håper på at fjellet skal rase snart.

Usikkerheten rundt om og når dette skal skje er utfordrende, sier Rauma-ordfører Lars Olav Hustad (H)

– Det som er utfordringen, er jo hvor lenge dette her skal pågå, sier han.

– Men slik har det jo vært hele veien, fortsetter Hustad.

Store bevegelser

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE fortalte søndag morgen at det har kommet mye nedbør natt til søndag.

– Det er et lite parti i den nedre delen som har utviklet seg en god del fra i går til i dag, så det kan være et lite skred på gang. Det vil være litt større enn skredet i forrige uke, forteller Blikra.

Han understreker at skredet ikke vil nå bebyggelse eller jernbanelinjer.

Blikra informerte om at bevegelsene i fjellet økte utover lørdagen.

– Det kom litt nedbør som regn og så smeltet noe av snøen som var kommet, så bevegelsene økte utover dagen og kvelden. Det er fremdeles cirka ti centimeters bevegelse i det øverste partiet og én centimeter i det nedre, forteller Blikra.

Han forteller at på bakgrunn av den økende bevegelsen opprettholdes det røde farenivået.

Meldt mye nedbør

Blikra sier det er varslet 30-45 millimeter nedbør de neste 24 timene.

– Det betyr kanskje bortimot én halv meter snø. Det er varslet mer snø frem til onsdag, da det meldes om plussgrader og regn. Det betyr at det vi har liggende et stort vannreservoar på én meter med snø som kan destabilisere fjellet mer, forteller Blikra.

Søndag morgen er det nesten 40 centimeter snø oppe på platået Mannen, og -2,5 grader.

Forskjøvet seg over 1,4 meter

Torsdag i forrige uke ble ni beboere evakuert fra området, da det gikk flere skred og steinsprang fra Veslemannen, som er det aktive partiet av det ustabile fjellpartiet Mannen i Rauma i Møre og Romsdal. Veslemannen har et volum på 120 000 – 180 000 kubikkmeter, hvilket vil si at det utgjør rundt én prosent av det totale volumet av fjellet Mannen.

Det største skredet hadde et volum på mellom 1.000 og 2.000 kubikkmeter.

De årlige bevegelsene i Mannen utenom Veslemannen utgjør noen få centimeter i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg over 1,4 meter bare den siste måneden.

Det siste året har Veslemannen forskjøvet seg mer enn to meter. Den nedre delen av partiet har flyttet seg 20 centimeter.

Dersom det ikke skjer noen dramatisk utvikling i fjellpartiet i løpet av natten, varsler Blikra og Hustad en ny pressekonferanse klokken 10 mandag formiddag.