NY LEDER: KrFUs leder Martine Tønnessen under KrFUs landsstyremøte på Gardermoen fredag kveld.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NY LEDER: KrFUs leder Martine Tønnessen under KrFUs landsstyremøte på Gardermoen fredag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

KrFU-landsmøtet mener at KrF bør gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp

GARDERMOEN (TV 2): Landsmøtet i KrFU har vedtatt med 47 mot 33 stemmer at KrF bør gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en times debatt der det på den ene siden ble hevdet at «KrF suger som opposisjonsparti» og på den andre siden vist til valgløftet om ikke å gå inn i regjering med Frp, landet ungdomspartiet på at moderpartiet bør søke makt og gjennomslag ved å sitte i regjering med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

Martine Tønnessen, som lørdag formiddag ble gjenvalgt som KrFU-leder, rundet av debatten med å argumentere for å ta moderpartiet inn i regjering med Frp, forutsatt at de klarer å forhandle fram en regjeringsplattform som gir gjennomslag for KrFs politikk.

Hun var derfor godt fornøyd med vedtaket.

– Jeg personlig har vært for det som ble resultatet. Så jeg er fornøyd med det. Men det er klart at dette har vært et vanskelig spørsmål for partiet. Vi har hatt en god og grundig diskusjon, og så har vi landet på at KrF skal gå i regjering for å få mest mulig gjennomslag der, sier hun til TV 2.

– Må få gjennomslag

Krf skal ta stilling til spørsmålet på et landsstyremøte i høst. KrFU-nestlederen er klar på moderpartiet må få gjennomslag for sine saker, hvis de skal inn i regjering.

– Det er slik at vi også må fremforhandle en god regjeringsplattform, hvor KrF får gode og mye gjennomslag for at vi skal kunne gå inn i denne regjeringen, fortsetter hun.

Nestlederne imot

Spørsmålet om hvorvidt KrF bør gå inn i regjering har skapt mye splittelse i ungdomspartiet.

Begge de to nyvalgte nestlederne argumenterte imot å gå inn i en regjering der også Frp sitter – fordi den politiske avstanden er for stor og fordi partiet i forkant av stortingsvalget 2017 sa at det ikke kom til å søke regjeringsmakt der Frp er med.

– Ja, det må være lov å si at man er skuffet. Jeg har talt for et annet syn enn det som ble stemt for. Men jeg er klar for å fronte det mitt ungdomsparti har vedtatt, sier første nestleder i KrFU, Nikolai Berglund Skogan, til TV 2.

Han mener resultatet av avstemningen viser at partiet er delt i spørsmålet om KrF bør inn i regjering.

– Vi er delt, prosentvis er 55 prosent for å gå inn, mens 45 prosent er mot å gå inn, så det viser at vi er delt. Men denne gangen bikket det mot å gå inn i regjeringen, understreker nestlederen, som også tror at velgerne er delt i spørsmålet.

– Et innspill til prosessen

Det ble i forkant spådd at avstemningen kom til å bli jevn. Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, ser på vedtaket til KrFU som et viktig innspill når moderpartiet nå skal ta stilling til regjeringsdeltakelse.

– Det er et innspill til den prosessen som KrF skal starte nå neste helg. Og jeg ser at de ønsker større gjennomslag for fattigdomsbekjempelse, klimapolitikk og human innvandringspolitikk, og at de mener at regjeringsmakt er veien å gå, sier Ropstad til TV 2.

– Hvor stor påvirkning vil det ha på valget neste helg?

– Dette vil være et av flere innspill og vi kommer til å ha en åpen prosess for å involvere partiet. Og så vil partiledelsen og sentralstyret også være med i den debatten.

NTB/TV 2