En ung mann ble nylig dømt i Øst-Finnmark tingrett etter at han snikfotograferte sin daværende kjæreste og truet med å publisere nakenbilder av henne på nett.
En ung mann ble nylig dømt i Øst-Finnmark tingrett etter at han snikfotograferte sin daværende kjæreste og truet med å publisere nakenbilder av henne på nett. Foto: NTB/ Scanpix

Snikfotograferte sin nakne kjæreste (17)

Han snikfotograferte sin nakne 17 år gamle kjæreste. Da forholdet tok slutt, terroriserte han henne med trusler fra falske profiler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jenta var 16 år da hun ble sammen med den 20 år gamle mannen. Men det var først da forholdet tok slutt, etter vel to år, at problemene begynte.

Etter bruddet mottok den da 19 år gamle kvinnen en endeløs strøm av meldinger i innboksen på Facebook, både fra ekskjærestens profil, men også fra en rekke andre Facebook-profiler. Hun mottok også tekstmeldinger, meldinger fra flere ulike Instagram-kontoer, samt opp til 50 oppringninger daglig fra et skjult telefonnummer.

Eksen hennes opprettet falske Facebook-profiler i hennes navn, der profilbildet viste ett nakenbilde av henne. Han truet med å aktivisere de falske profilene, dersom hun ikke tok kontakt med ham.

Fikk besøksforbud

«Du skal betale for dette. Si farvel til karrière, sosialt liv og venner», sto det blant annet i en av meldingene hun mottok.

Da den unge kvinnen søkte seg inn på sykepleierstudiet, ble søknaden hennes på mystisk vis slettet. Hun søkte på ny, og det samme skjedde igjen.

Da fikk 19-åringen nok.

Hun var overbevist om at det var ekskjæresten som sto bak, da det kun var han som hadde tilgang til passord og koder hun brukte i søknadsprosessen. Dermed gikk hun til politiet og anmeldte sin tidligere kjæreste.

Mannen fikk besøksforbud mot 19-åringen.

Truende adferd

Politiet gjennomførte ransaking av mannens bolig, der en PC ble beslaglagt og sendt til analyse. På PC-en ble det funnet fire bilder av ekskjæresten, der hun var naken på to av dem.

Nylig kom saken opp i Øst-Finnmark tingrett. Her forklarte den unge kvinnen at ekskjæresten hadde tatt nakenbildene uten at hun visste om det. Retten fant det bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at dette stemmer.

«Du skal betale for dette. Si farvel til karrière, sosialt liv og venner»
Tiltalte til sin ekskjæreste

Retten kom også fram til at det store antall kontaktforsøk, med tildels skremmende og krenkende innhold, må ansees som hensynsløs adferd.

Den tiltalte mannen har i politiavhør innrømmet å ha oppført seg som en «idiot» og erkjent at han ved en rekke anledninger har kontaktet sin tidligere kjæreste, til tross for at hun ba ham om å la henne være i fred.

«Da fornærmede gjentatte ganger ba om at tiltalte skulle la henne være i fred, svarte tiltalte med å bli mer dramatisk, insisterende og truende i sine henvendelser», står det å lese i dommen.

– Et økende problem

Øst-Finnmark tingrett finner det klart at trusler om å offentliggjøre intime bilder eller bilder som seksualiserer barn innebærer å true med straffbar atferd.

Retten finner det også bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at profilene var opprettet av tiltalte og at han i meldinger til fornærmede truet med å offentliggjøre profilene.

«Offentliggjøring av intime bilder, er et økende problem. De fleste mennesker bærer i dag med seg mobiltelefon med kamerafunksjon, og det er et ikke uvanlig at det tas bilder av andre mennesker i private eller krenkende situasjoner. Teknologien åpner også for at bilder raskt kan spres via ulike sosiale medieplattformer. Det kan tyde på at det i enkelte miljøer gir status å dele bilder som er egnet til å krenke privatlivets fred. Allmennpreventive hensyn tilsier derfor at det reageres strengt på trusler om spredning av intime bilder», står det å lese i dommen.

Mannen ble dømt til fengsel i 120 dager, samt inndragning av PC og forbud mot å kontakte ekskjæresten i ett år fremover.

Den tiltaltes forsvarer ønsket ikke lørdag å kommentere overfor TV 2 om dommen skal ankes eller ikke.