FOR SENT: Norges idrettsforbund har høstet kritikk for ikke å ha støtte Linda Hofstad Helleland tidligere. Her er Kristin Kloster Aasen og idrettspresident Tom Tvedt.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FOR SENT: Norges idrettsforbund har høstet kritikk for ikke å ha støtte Linda Hofstad Helleland tidligere. Her er Kristin Kloster Aasen og idrettspresident Tom Tvedt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Kaggestad går i strupen på norsk IOC-medlem

Norsk IOC-medlem nekter å kommentere WADAs beslutning om å oppheve utestengelsen av Russland. Det mener TV 2s Johan Kaggestad er feigt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag besluttet Styret i Verdens Antidopingbyrå (WADA) at Russlands antidopingbyrå (RUSADA) opptrer i samsvar med det globale antidopingregelverket.

Det betyr at WADAs utelukkelse av RUSADA er opphevet, noe som har fått mange til å reagere.

Linda Hofstad Helleland er visepresident i WADA, og hun var tidligere denne uken svært klar på at hun ikke var enig i beslutningen om å slippe Russland inn i varmen igjen.

Hun tapte imidlertid kampen, og først fredag fikk hun støtte av Norges idrettsforbund (NIF). Det mener mange var altfor sent.

Visepresident i NIF, Kristin Kloster Aasen, mener likevel de ikke kunne gjort noe annet.

– Det har vært viktig for oss å vite det samme som Hofstad Helleland eventuelt måtte vite før vi besluttet noen ting. Man kan ikke mene noe om beslutninger som ikke er fattet ennå. Men vi ga tydelig uttrykk for at vi var bekymret for det WADA eventuelt kunne komme til å bestemme, og da de bestemte det de gjorde, kom vi kjapt på banen og tydeliggjorde vår posisjon, sier hun til TV 2.

Vil ikke kommentere som IOC-medlem

Aasen er også IOC-medlem. Når hun blir spurt om å uttale seg som sådan, blir hun imidlertid ytterst fåmælt.

– Det er jo WADAs styre som har tatt denne beslutningen. IOC har sine representanter i WADA-styret. IOC har ikke tilkjennegitt noe synspunkt på dette annet en at vi har tatt beslutningen til WADA til etterretning. Det gjør jeg også.

– Men om du er kritisk til beslutningen fra NIF-siden, da er du vel også kritisk fra IOC-siden?

– I dag er jeg talsperson for NIF i og med at idrettspresidenten er på reise. Jeg stiller meg bak idrettsstyrets beslutning. Jeg er talsperson på vegne av NIF.

– Men om du er kritisk i NIF til beslutningen, så vil du vel også som IOC-medlem ha samme oppfatning av saksforholdet og derfor også være kritisk fra et IOC-standunkt?

– Da må IOC svare på hvordan de har vurdert dette når de har gjort behandlingen som sine representanter har gjort i WADA-styret. Det vet ikke jeg noe om. Jeg vet de vi har fått forelagt av grunnlaget for WADAs beslutning. Det er det vi har forholdt oss til i idrettsstyret, og det er det jeg er representant for å si noe om i dag.

– Burde du som IOC-medlem ha tatt et tydeligere standpunkt i en sånn sak?

– Det er ikke sånn at de representantene fra IOC som er styremedlemmer i WADA konsulterer alle medlemmene i IOC på forhånd før de tar det ansvaret de har i WADA-styret og utøver det. Så det kan jeg ikke kommentere.

Kaggestad mener Aasen er feig

Aasens manglende vilje til å ta standpunkt, får TV 2s Johan Kaggestad til å reagere.

– Hun er Norges IOC-medlem, og da bør hun fronte de meningene og den oppfatningen norsk idrett har. Hun bør være lojal mot standpunktet Antidoping Norge har tatt, og det synes jeg ikke hun er på måten hun uttaler seg, sier Kaggestad.

– Jeg synes det er feigt. Det er litt i tråd med en diskusjon vi hadde for noen måneder siden om tydelighet blant norske idrettsledere. Jeg tror det er farlig å danse med kongressen om å være venner med alle. Det er usedvanlig viktig at idrettens omdømme er ødelagt og Russland er verst i klassen, sier Kaggestad.

Kaggestad mener norsk idrett burde tatt et klarere standpunkt.

– Jeg synes Helleland er modig. Hun står mye alene, tyder det på. Hun fronter det idrettsstyret frontet. Det er som Norges IOC-medlem at lojaliteten til Aasen bør ligge. Den burde ligge der for å arbeide for en dopingfri idrett så lenge det lar seg gjøre, og ikke danse med ledere med flere interesser. IOC har ikke vært en organisasjon fremmet en ren idrett historisk.​