Se nå: Direkte fra Mannen

Farenivået ved Mannen blir opprettholdt på rødt, da det er store bevegelser i fjellet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Det er økte bevegelser ved Mannen lørdag ettermiddag, derfor opprettholdes farenivået på rødt. Dette melder NVE klokken 17.45.

– Bevegelsene økte noe i natt etter at det kom noe regn fredag kveld. Det meste av nedbøren som kom videre i natt kom som snø og det var minusgrader. Utover dagen i dag har bevegelsene fortsatt å øke i takt med at temperaturen har steget og snøen har begynt å smelte. Hastigheten har økt og er nå rundt 10-11 cm i øvre del og rundt 1-3 cm i nedre del, skriver NVE i en rapport lørdag ettermiddag.

På bakgrunn av økte bevegelser opprettholder NVE rødt farenivå.

15 centimeter snø

Beboere ved fjellet Mannen ble evakuert fredag ettermiddag, da farenivået på ny ble oppgradert til rødt. Lørdag formiddag ble farenivået opprettholdt.

Natt til lørdag kom nedbøren som snø på fjellet, lørdag formiddag lå det 15 centimeter med snø på Mannen.

– På bakgrunn av bevegelsene nå, og siden det kanskje tilføres vann som smelter, så opprettholdes rødt farevarsel, fastslo sjefgeolog Lars Harald Blikra i Norges vassdrags og energidirektorat (NVE) på en pressekonferanse i Åndalsnes lørdag formiddag.

Innførte ferdelsforbud

Fjellpartiet Veslemannen er fortsatt så ustabilt at evakueringen og ferdselsforbudet nedenfor fjellet opprettholdes.

– Siden nedbøren nå kommer som snø, tilføres ikke fjellet særlig med vann. Likevel er bevegelsene fortsatt høye, noe som viser at fjellpartiet fortsatt er ustabilt og svært sensitivt også for mindre nedbørsmengder, sier Blikra.

Det var fredag ettermiddag politimesteren i Møre og Romsdal innførte ferdsel- og oppholdsforbud under fjellet Mannen i Rauma kommune.

Vakthavende geolog Ingrid Skrede i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sa da at det er målt store bevegelser i fjellpartiet og at de øker selv ved små nedbørsmengder.

– På bakgrunn av dette setter vi opp farenivået til rødt, sier hun på NVEs nettsider.

Store bevegelser i fjellpartiet

Beboere på gårdsbrukene Lyngheim og Rønningen i Rauma kommune ble besluttet evakuert. Eierne av fritidsboliger på vestsiden av Rauma mellom Rønningen og Skjervaholen ble raskt varslet om beslutningen. Samtidig ble det innført stopp i passasjertrafikk med tog på Raumabanen. Beslutningen er i samsvar med beredskapsplanen for Rauma kommune, skriver politiet i en pressmelding.

– Bevegelsene i fjellpartiet er fremdeles store og den siste tiden har hastighetene i fjellpartiet økt, selv når det bare har kommet små nedbørmengder. Døgnhastighetene er opptil 4 centimeter i døgnet i øvre del av området og litt under 1 cm i nedre del av området, meldte NVE fredag ettermiddag.

Meteorologisk institutt melder en del nedbør frem til midnatt, og betydelig mer nedbør etter det. Nedbøren vil først komme som regn, deretter som sludd og snø. På bakgrunn av store bevegelser og varsel om mye nedbør hever NVE farenivået til rødt.

Evakuert for åttende gang

Dette er åttende gang beboerne i området ved Veslemannen må evakueres, siden 2014.

Torsdag i forrige uke ble ni beboere evakuert fra området, da det gikk flere skred og steinsprang fra Veslemannen. Det største skredet hadde et volum på mellom 1.000 og 2.000 kubikkmeter.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdal. Totalt volum på Veslemannen er 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Det siste året har Veslemannen forskjøvet seg mer enn to meter. Den nedre delen av partiet har flyttet seg 20 centimeter.

Lensmann Roar Mordal Hilde i Vestnes og Rauma lensmannsdistrikt opplyser at politiet har forsikret seg om at alle beboerne nedenfor det rasfarlige fjellet er evakuert. Samtidig har Sivilforsvaret opprettet lytteposter.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook