KAOS: Vindkast med orkan styrke fører til store skader over hele Sør-Norge. Her har et tre veltet over en bil ved Oslo Plaza.
KAOS: Vindkast med orkan styrke fører til store skader over hele Sør-Norge. Her har et tre veltet over en bil ved Oslo Plaza. Foto: Lars Barth Heyerdahl / TV 2

ekstremværet «Knud» herjer:

– Vindkastene har vært oppe i 160 kilometer i timen

Uværet «Knud» herjer nå i Sør-Norge. Over 30.000 kunder er strømløse i Agder, trær har veltet og flere tak har blåst av bygninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Farenivået på ekstremværet «Knud» har blitt hevet til rødt over flere steder i Sør-Norge, fredag.

Vakthavende meteorolog i StormGeo, Beate Tveita, sier at det har blåst opp til orkan flere steder i Sør-Norge, fredag.

– Vindkastene har vært oppe i 160 kilometer i timen, sier Tveita til TV 2.

Meteorologen opplyser at vinden på Sørlandet har begynt å avta. På Vestlandet må folk belage seg på kraftige vindkast i et par tre timer til.

– I løpet av natta vil lavtrykket trekke ut i Norskehavet. Det vil si at vinden øker på i Trondheimsfjorden og på Nord-Møre, sier Tveita.

På Lindesnes i Agder har det vært kraftig vind i hele dag, og like før klokken 15.00 rykket politiet ut til et bolighus, etter å ha fått meldinger om at en person hadde fått et garasjetak i hodet.

Politiet i Sør-Øst skriver på Twitter at en brygge i Larvik med tre båter festet til har slitt seg. Det er ikke meldt om noen personskader.

Garasjetak i hodet

Da politiet kom frem på stedet, måtte de fjerne et tre som lå over veibanen.

– En person har fått deler av et garasjetak i hodet. Vedkommende er bevisst, og blir kjørt med ambulanse til sykehus i Kristiansand, sa operasjonsleder i Agder politidistrikt, Ole Bjørn Kleivane, til TV 2 tidligere fredag.

Det er særlig Agder fylke som har fått kjenne på «Knud» sin kraft. I Grimstad hadde Anne Linn Moen og ektemann tatt alle forhåndsregler, og tjoret fast trampolinen i en 200 kilo tung stein. Da hun sjekket kameraet fikk hun seg imidlertid en real overraskelse.

Se hva som skjedde i videovinduet under!

I Topdalsfjorden ved Varoddbroa i Agder har en lekter slitt seg. Den har nå gått på land.

Klokken 18.34 skriver politiet i Agder på Twitter at et tak har blåst av huset på Hellemyr. Det er ikke snakk om personskade.

Tre over kraftledning

I Haugstranda hyttefelt i Kragerø veltet ett større tre over en kraftledning. Knut Erik Tornaas sier til TV 2 at det er en ekstrem vind i området, og at trærne bøyer seg kraftig.

– Hvis vindkulene kommer nå, er det stor sjanse for at kraftledningen ryker, sier Tornaas.

Broen over til Korshavn i Agder har blitt skadet av uværet. Politiet skriver på Twitter at det er en stor glipe i broen mot fastlandet.

TRÆR VELTER: Nødetatene får inn flere meldinger om trær som har veltet over veibanen. Her ved universitetet i Kristiansand.
TRÆR VELTER: Nødetatene får inn flere meldinger om trær som har veltet over veibanen. Her ved universitetet i Kristiansand. Foto: TV 2-tipser

– Patruljen vurderer at broen må stenges. Bro og fastland henger ikke sammen, skriver politiet videre.

Over 30.000 kunder strømløse

Uværet får også konsekvenser for strømnettet. Over 30.000 kunder er nå strømløse. Det skyldes den kraftige vinden som har truffet kysten.

– Det som skjer er at trær faller over ende, brekker og treffer linjenettet som forårsaker strømbrudd, sier direktør for samfunnskontakt i Agder Energi, Unni Farestveit, til TV 2.

Hun sier at de har alt av tilgjengelig mannskap ute for å utbedre feil, men frykter også at det kan komme flere strømbrudd.

I et hyttefelt i Kragerø, har et større tre veltet over en kraftledning. Foto: TV 2-tipser
I et hyttefelt i Kragerø, har et større tre veltet over en kraftledning. Foto: TV 2-tipser

– Nå har vi nesten 50 strømbrudd på en gang over hele Agder, så en må belage seg på at det vil ta tid å få ordnet dette, sier Farestveit.

Hun forsikrer om at de har alt av mannskap ute, og at 300 stykker er i full beredskap.

I Porsgrunn har et kraftig vindkast medført at bølgeblikkplatene på halve låvetaket på Lerstang gård har blåst av.

– Dette er cirka 200 kvadratmeter med plater, skriver politiet i Sør-Øst på Twitter.

Fare for liv

KRAFTIG VIND: Deler av et tak har blåst av på en gård i Porsgrunn.
KRAFTIG VIND: Deler av et tak har blåst av på en gård i Porsgrunn. Foto: Theo Aasland Valen

Meteorlogisk institutt hevet tidligere fredag, farenivået for fredagens storm til høyeste nivå. Folk oppfordres til å tjore fast løse gjenstander og holde seg innendørs.

Rødt fareversel sendes ut når meteorologene forventer «ekstreme konsekvenser». Det er dermed fare for at liv går tapt.

– Det vil være stor fare for at liv går tapt, og at det blir store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur. Myndigheter og sivile i berørte områder oppfordres til å utføre tiltak som bidrar til å sikre liv og begrense skadeomfanget, heter det i retningslinjene.

– Dette blir en kveld vi kommer til å huske, sier Thyness til NTB.

UVÆR: Ved rutebilstasjonen i Kristiansand har et stort tre blitt revet opp fra røttene, og veltet over veien. Foto: TV 2-tipser
UVÆR: Ved rutebilstasjonen i Kristiansand har et stort tre blitt revet opp fra røttene, og veltet over veien. Foto: TV 2-tipser

– Vær forsiktig

Politiet i Agder skriver også på Twitter at det kommer fortløpende meldinger om trær som ligger over veier.

– Alle oppfordres til å være ekstra oppmerksomme når de ferdes ute, både til fots og i bil, skriver politiet.

Har du bilder eller tips fra uværet? Send inn til TV 2 her.