Se og Hør-grunnlegger: – Du blir aldri statsminister hvis du ikke stiller opp i Se og Hør

Se og hør-grunnlegger Knut Haavik mener dagens politikere er dødskjedelige.

Denne helga er det 40 år siden utskjelte, men også svært populære Se og Hør ble gitt ut for første gang. Bladet skulle gjøre livet gladere for det norske folk, mens Presse-Norge rynket på nesen.

– Den etablerte pressen var ute etter oss. Jeg kom fra jobben som krimreporter i VG, og det var jo tabloidavisene som var våre største konkurrenter, sier bladets grunnlegger, Knut Haavik, i TV 2-programmet «SNAKK med Linn Wiik».

Eventyret begynte med at førsteutgaven solgte 106 000 eksemplarer. I 2002 var opplaget 425 000 – som også er rekorden. I dag kommer bladet ut to ganger i uken, og har et opplag på 100 000 eksemplarer på tirsdager og 35 000 på fredager.

Innimellom oppturene har kjendisbladet gjort det surt for noen, og vært i bitre konflikter med kjendiser som Ole Paus, Lars-Lillo Stenberg og Andrine Sæther, og ikke minst kongefamilien – der privatlivets fred har vært stridens kjerne.

Fridde på do

Mens andre kjendiser har et mindre konfliktfylt forhold til bladet. Tidligere KrF-leder Kjell Magne Bondevik har flere ganger stilt opp sammen med kona Bjørg. Blant annet på et toalett i hjembyen Molde.

Kjell Magne Bondevik fridde til kona Bjørg på et toalett i en kirke i Molde. Faksimile: Se og Hør
Kjell Magne Bondevik fridde til kona Bjørg på et toalett i en kirke i Molde. Faksimile: Se og Hør

– Jeg ønsket helst ikke Se og Hør inn i leiligheten eller på hytta. Men ja, vi slapp de inn på doen i ei kirke i Molde, der vi forlovet oss. Jeg og Bjørg prøvde å sette på ringene oppe i våpenhuset på vei inn til gudstjeneste, men så kom det plutselig så mange kjente. Så vi løp ut og ned ei trapp, og styrta inn nærmeste dør – inn til toalettet. Der satte vi på oss ringene, og så var vi forlovet, sier en lattermild Bondevik til programleder Linn Wiik.

Hvorfor stilte dere opp?

– Det er jo en morsom historie som vi uansett kom til å fortelle. Se og Hør var interesserte i å skrive om den. Og sånne ting syntes jeg det var greit å stille opp på. Mange har jo en del fordommer mot KrF og meg som partileder i sin tid, så jeg mener det er fint å vise mer folkelighet. Fotballinteressen min hadde nok også en del å si. Jeg tror det gjorde det lettere for meg å nå fram i politikken.

Oppfordrer Jonas å stille i Se og Hør

– Kanskje jeg kan gi Jonas Gahr Støre det rådet, for han har vel aldri stilt opp i Se og Hør? legger Bondevik til.

Noe Knut Haavik selvsagt er helt enig i.

– Jonas Gahr Støre kan aldri bli statsminister hvis han ikke stiller opp i Se og Hør og byr på seg selv, som Kjell Magne Bondevik gjorde. Dette har også Kåre Willoch, Gro Harlem Brundtland, Jens Stoltenberg og Erna Solberg gjort. De skjønte at folk måtte bli kjent med dem for å få velgere, sier den tidligere Se og Hør-redaktøren.

Ap-lederen på sin side mener at han har stilt opp for Se og Hør både på ski og på fisketur.

– Men jeg har valgt å møte all presse, også Se og Hør, andre steder enn hjemme, sier Støre i en kommentar til «SNAKK med Linn Wiik».

Betalte Syden-ferier

Også Sven Nordin er det man kaller en Se og Hør-venn. Han har gladelig stilt opp for bladet gjennom hele sin skuespillerkarrière. Det har vært hummer og champagne med venner på hytta, og julekos med familien hjemme på Kampen i Oslo. Men et sted går grensa - nemlig soverommet.

– Se og Hør har alltid respektert mine og familiens grenser. Jeg ser på dem som et underholdningsmagasin, og for meg som artist har det vært uvurderlig å få lov til promotere ting i bladet. Det er en flott gratisannonse for meg som frilansskuespiller, hvor jeg til og med kan få lagt inn hele turnélista, sier Nordin til Linn Wiik.

Men hvor mye han får for å stille opp, vil han ikke ut med.

– Det er snakk om små summer, i hvert fall for min del. Og så har vi fått betalt Syden-turer når bladet har vært med for å lage reportasje.

– Jeg har aldri mottatt fem øre fra Se og Hør, skyter Bondevik inn.

– Men tenk på alle de velgerne du fikk ved å stille, parerer Haavik.

– Dagens politikere er dødsens kjedelige. Det var mye bedre før. Da Bondevik stilte opp som moteløve på Karl Johan for noen tiår siden, så var det et skup. Det har blitt mye vanskelige å være Se og Hør-journalist i dag enn på min tid, sier Knut Haavik.