REAGERER: Thor Hushovd synes det er «leit» at flere norsk syklister gir seg i ung alder.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
REAGERER: Thor Hushovd synes det er «leit» at flere norsk syklister gir seg i ung alder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Hushovd om unge norske syklister som legger opp:

– Jeg tenker av og til at norske syklister er bortskjemte

Truls Korsæth er en av flere de siste årene som har valgt å legge opp med sine beste år foran seg. Thor Hushovd mener det er tegn som tyder på at flere rett og slett ikke er sultne nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se U23-tempoen i sykkel-VM på TV 2 og Sumo fra kl. 13.00 mandag

Truls Korsæth (24), Vegard Breen (27), Fredrik Strand Galta (24), Christer Rake (25), Oskar Svendsen (20), Ole Haavardsholm (20)...

Man kunne ha lagt til flere navn til listen over, men poenget bør allerede vært klart: relativt mange talentfulle norske syklister har gitt seg de siste årene.

Å si at det er en voksende trend blir å ta i, men de mange frafallene er likefullt oppsiktsvekkende.

– Det letteste kan være å legge inn årene

Det er Thor Hushovd enig i.

– Det er litt sjokkerende. Man har syklet i så mange år, tatt «utdannelsen», og man har nådd målet om å bli profesjonell... Men det er noen som mangler den siste biten med motivasjon, og da holder det ikke. Det er mange typer talenter der ute. Fysiske talenter og mentale talenter. Har man ikke begge deler, så når man heller ikke opp, sier Hushovd.

Korsæths overraskende beslutning ble begrunnet med et ønske om å prioritere studier, noe også flere andre på listen over har fortalt.

En fellesnevner for flere er også problemer med motivasjon og skader.

– Det er vanskelig å sette fingeren på akkurat hvorfor det skjer. Men det er hardt ute i proffverdenen. For det første går man opp i nivå, men i tillegg flytter mange, noen i alle fall, til utlandet, og det er mye tid hjemmefra og borte fra venner. Det er en kamp der ute. Man må ha spisse albuer. De har tøffe krav til deg. Og om man da blir «pushet» mye, mer enn man er vant til, så kan det letteste være å legge inn årene. Og det er kanskje litt av det man har sett. Men når det er sagt, så har vi aldri hatt flere norske sykkelproffer enn det vi har nå. Men det har vært noen ryttere nå, tett på hverandre, som har gitt seg, og det er selvsagt leit, mener Hushovd.

Vurderte å gi seg: – Det viktige har vært å finne trivsel i livet

En av de som ikke ga seg, men som var nære på, er Tobias Foss.

Foss forteller til TV 2 at presset han la på seg selv ble så tyngende at det å sykle konkurranser ikke lenger var gøy, men at han etter en kort pause i vår bestemte seg for å fortsette satsingen.

– Det er veldig naturlig, egentlig, at folk velger andre ting. Da jeg gikk på NTG, i alle fall, var det veldig naturlig at folk falt fra. Men for meg er det viktigste at folk har det bra. Og jeg har kjent på at sykkel ikke er alt her i livet. Så at man velger det man virkelig har lyst til, det være seg sykkel, medisinstudier, advokat eller andre ting, det spiller ingen rolle. For min del har det vært viktig å finne trivsel i livet. For min del er det sykkel. Om det er andre ting for andre folk, så er det sånn det er, sier Foss.

– Hvilke tanker gjør du deg om at relativt mange velger å gi seg i ung alder?

– Det er en stor påkjenning, og jeg tror kanskje ikke at man helt skjønner hva man driver med før man står oppi det. Jeg kan ikke si noe om hvordan Truls eller andre har hatt det, men for min egen del kan jeg si at man gjerne ser for seg én ting, og så blir det litt annerledes. Og så blir man skuffet. Det er mye annet som er fristende og som man har en lidenskap for. Og jeg tror mange ser etter hvert at sykkel ikke er alt. Og om helsa i tillegg tilsier at idrett kanskje ikke er det beste for deg, så er det egentlig et veldig greit valg som jeg respekterer.

Hushovd: – Da begynner det å bli vel drøyt

Hushovd, som i en årrekke drev et norsk sykkellag på Continental-nivået, altså sykkelsportens tredje høyeste nivå, peker på flere ting han mener spiller inn:

– Min erfaring med mange av de norske syklistene er at de er vant til å få det litt som de vil og stiller ganske høye krav til små lag, som vi har i Norge, med begrenset med ressurser. Men det er jo også fordi de er sultne og vil nå toppen. De vil ha det beste utstyret og sånt. Men noen ganger synes jeg de har dratt det litt langt når de begynner å klage på at de bare kan bruke det og det skomerket, for eksempel. Da synes jeg at det begynner å bli vel drøyt. Det kan være at mange nå synes at jeg sitter her og furter litt over det, men sånn skal det ikke være. Du får det utstyret du skal ha. Du kan begynne å forlange når du begynner å levere, men ikke motsatt, sier han.

At «alt var bedre før» er ikke Hushovd med på, men han tror at måten samfunnet har utviklet seg på de siste årene spiller inn når unge vurderer om det er verdt å satse 100 prosent eller ikke.

– Det er lett å tenke at norske syklister er bortskjemte, og det kan jeg også tenke av og til. Det er få unge i dag som jobbe. Man har det greit og det ordner seg alltid på en måte, enten gjennom snille foreldre eller at studielån utsetter «problemet». Det kan være noen tegn på at enkelte unge rett og slett ikke er sultne nok, og det må man være om man skal nå langt på idrettsarenaen eller på andre arenaer, sier han.