GJENBRUK: Flere skoler oppfordrer til gjenbruk av ballkjoler. Tuva Aurora Eiriksdatter Haldorsen (15) ønsker å kjøpe årets ballkjole brukt.
GJENBRUK: Flere skoler oppfordrer til gjenbruk av ballkjoler. Tuva Aurora Eiriksdatter Haldorsen (15) ønsker å kjøpe årets ballkjole brukt. Foto: Toril F. Enger/ Privat

Derfor vil Tuva (15) kjøpe brukt kjole til skoleballet

Stadig flere ungdomsskoler i Oslo-området arrangerer salg av brukte ballkjoler og dresser i forkant av det kommende vinterballet. Tuva Aurora Eiriksdatter Haldorsen håper på å finne sin perfekte ballkjole på skolens første bruktsalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU) ved Ingeriåsen ungdomsskole på Kolbotn i Akershus er en av flere som arrangerer dette salget for første gang i oktober.

De ønsker både gutter og jenter velkomne da de håper å kunne tilby både ballkjoler, dresser og tilbehør i ulike farger, fasonger og størrelser.

– Vi vil prøve å sørge for at alle ballantrekk som henger ubrukt rundt omkring skal bli brukt av noen andre, forteller Stine Neverdal, FAU-representant ved skolen.

– Det med gjenbruk er litt i tiden. Det er bra for miljøet og det er hyggelig at det kan bli brukt mer enn en gang. Vi legger til rette for elevene kan selge antrekket sitt videre, og at noen andre kan få glede av det, legger Hege Svingeseth til, som også er FAU-representant ved skolen.

ARRANGERER FOR FØRSTE GANG: Stine Neverdal (t.v) og Hege Svingeseth (t.h) fra FAU Ingieråsen ungdomsskole. De ser begge fram til salget. Foto: Privat
ARRANGERER FOR FØRSTE GANG: Stine Neverdal (t.v) og Hege Svingeseth (t.h) fra FAU Ingieråsen ungdomsskole. De ser begge fram til salget. Foto: Privat

På en ettermiddag skal alt skje. I løpet av en halvtime kan ballkjolen, dressen eller tilbehøret leveres inn. Noen timer senere blir det stilt ut med navn og pris. Antrekkene som ikke blir solgt må hentes umiddelbart etter at salget er slutt.

Ifølge arrangørene er det arrangementet markedsført primært for de tidligere avgangselevene ved skolen, og at det er tiendeklassingene ved skolen som er tenkt som kjøpere. Derimot er de åpne for at flere kan ta turen innom denne dagen.

– Andre fra kommunen kan også komme. Dersom det er noen fra en annen skole i kommunen som også trenger en kjole, eller som ønsker å bli kvitt en kjole, er de velkomne, forteller Svingeseth.

Bra repons

ØNSKER Å FINNE EN KJOLE: Tuva Aurora Eiriksdatter Haldorsen har planer om å finne sin ballkjole på dette arrangementet. Foto: Privat
ØNSKER Å FINNE EN KJOLE: Tuva Aurora Eiriksdatter Haldorsen har planer om å finne sin ballkjole på dette arrangementet. Foto: Privat

FAU-representantene forteller at skolen er svært positivt innstilt til arrangementet, og at de stiller med lokaler.

Også elevene gleder seg over tiltaket, ifølge Neverdal.

– Vi har fått veldig bra respons allerede, og svært mange sier at de kommer. Nå satser vi på at det sprer seg mest mulig, forteller hun.

Tuva Aurora Eiriksdatter Haldorsen (15) går i tiendeklasse ved Ingieråsen ungdomsskole.

Hun forteller at både hun og klassekameratene fryder seg over tiltaket fra FAU.

– Vi synes det er kjempebra! Det er veldig viktig at man ikke kjøper kjoler til mange tusen kroner som bare skal brukes en kveld, forteller Haldorsen.

Hun har planer om å finne sin perfekte ballkjole på dette arrangementet.

– Jeg ønsker å kjøpe en brukt ballkjole, for så å selge den igjen neste år slik at noen andre kan få bruk for den, sier hun.

Gjør dere dette med tanke på pengene eller miljøet?

– Helt ærlig gjør vi det mest for pengene. Selvfølgelig tenker vi også på at dette er en bra sak for miljøet vårt. Men det å spare penger er vel en litt større faktor for oss akkurat nå, forteller Haldorsen.

– Kult med gjenbruk!

Moteguru Jenny Skavlan (32) hyller denne økende trenden.

– Det er fantastisk! Sånne tiltak dyrker så mange gode egenskaper som det er så verdifullt at unge mennesker besitter. Kreativitet, individualitet, fornuftig forbruk og miljøbevissthet. Jeg har virkelig troen på den nye generasjonen. De står imot det absurde forbruket som har slått rot i det norske samfunnet, sier Skavlan til TV 2.

Skavlan er en av flere som i 2016 startet opp gjenbruksappen Tise, som nylig nådde 400.000 brukere. Hun forteller at 50 prosent av alle norske jenter mellom 16 og 24 år bruker appen.

32-åringen tror at flere unge velger dette alternativet i hovedsak fordi det er billigere og mer fornuftig.

ROSER UNGDOMMEN: Jenny Skavlan sier hun har stor tro på den kommende generasjonen og deres klesvaner.
ROSER UNGDOMMEN: Jenny Skavlan sier hun har stor tro på den kommende generasjonen og deres klesvaner. Foto: Braastad, Audun

– Men jeg ser at miljøengasjementet vokser raskt fram hos unge folk også. Da jeg var ung var det flaut å kjøpe brukte klær. Det ble sett på som lav status. Nå er det kult med gjenbruk. Det viser at man er opplyst om jordas tilstand og at man klarer å tenke selv. At man ikke følger saueflokken, forteller hun.

Mindre kjolepress

I mange år har media omtalt et enormt kjolepress blant unge. Særlig i Oslo-områdene har vi hørt om ungdommer som har brukt mangfoldige tusen på kjoler som brukes én gang. Skavlan tror og håper at dette presset nå har begynt å forsvinne.

– Presset på at de skal se ut som like Disney-prinsesser er der nok fortsatt for mange. Men det er bra at presset om at de må være nye og dyre begynner å avta. Så får vi håpe det også er rom for å ta på seg andre type kjoler også, om man ønsker det, avslutter Skavlan.

Haroldsen forteller at hun selv ikke har følt så mye på dette presset, men tror at dette skyldes skolens tilrettelegging. De får blant annet ikke lov til å leie limousiner i forbindelse med skoleballet.

– Personlig føler jeg ikke noe på press å ha en dyr ballkjole. Men nå er skolen vår flinke på å ikke legge så mye vekt på dette temaet, forteller 15-åringen.

Asker avlyser

Til tross for at flere skoler nå velger å arrangere dette salget for første gang, avlyser Asker sitt arrangement, ifølge Budstikka.

I tre år har det populære ballkjole-salg blitt arrangert i kulturhuset i Asker. Med en makspris på 1500 kroner, har jenter fra Asker, Bærum, Røyken og Hurum kunne funnet sin drømmekjole.

Årsaken til avlysningen skal være at kommunen ikke lenger ønsker å legge til rette for privat handel, og at ballkjolesalget er mindre sosialt enn andre arrangement.

Daglig leder for ungkultur Asker, Nicolas Salvesen, er usikker på hvilken påvirkning disse arrangementene har.

– Vi kom til et punkt der vi måtte stille oss spørsmålet om vi er med å bidra til kjøpepress likevel. I en periode med omorganisering av ungdomstilbudet har vi prioritert lokale tilbud og måtte begrense antall store happeninger, sier han til avisen.