GODKJENT:
GODKJENT: Foto: Maxim Shemetov

RUSADA igjen godkjent av Verdens Antidopingbyrå

Styret i Verdens Antidopingbyrå (WADA) har torsdag besluttet at Russlands antidopingbyrå (RUSADA) opptrer i samsvar med det globale antidopingregelverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det betyr at WADAs utelukkelse av RUSADA er opphevet. Den russiske antidopingorganisasjonen ble sparket ut av WADA i august 2015 på grunn av avsløringer om omfattende dopingjuks i russisk idrett.

En kilde sier til det russiske nyhetsbyrået TASS at WADAs lederkomité har bestemt seg for å gjeninnsette Russland som fullverdig medlem.

Det skal ha skjedd med et klart flertall der ni medlemmer av komiteen stemte for russisk gjeninnsettelse, mens to stemte imot. Én representant avsto fra å stemme.​

– Det er det største forræderiet mot rene utøvere i OL-historien. USA sløser bort pengene sine med å fremdeles støtte WADA økonomisk, som tydeligvis ikke er i stand til å adresse Russlands statsstøttede doping, sier den russiske dopingvarsleren Grigory Rodchenkov via sin advokat Jim Walden til BBC, etter avgjørelsen om å hente Russland tilbake i varmen.

I forkant av torsdagens styremøte i Seychellene har en rekke nasjonale forbund, deriblant Antidoping Norge, markert klar motstand mot at RUSADA tas inn igjen i varmen av WADA.

Linda Hofstad Helleland, visepresident i WADA, er blant dem som i forkant har antydet at hun ville stemme imot russisk WADA-medlemskap.

– En uheldig dag for antidopingarbeidet
Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, er dypt skuffet over at Russland nå er tilbake i varmen.

– Vi er skuffet over beslutningen, for vi vet at det ligger mye info gjemt bort på en lab i Moskva med prøver og analytiske data, som jeg mener de burde frigitt før det ble bestemt at RUSADA skulle gjenninnsettes, sier Anders Solheim til TV 2 Sporten.

– Det er viktig for alle rene utøvere, enten det er ski, skøyter, skiskyting eller sommeridretter at vi kommer til bunns i hvem som er skyldige og hvem som ikke er skyldige, slik at vi slipper å omfordele plasseringer og medaljer frem i tid, påpeker han.

– Er dette en mørk dag for antidopingarbeidet?

– Jeg synes det er en uheldig dag i den forstand det ikke stilles krav til Russland om at de deler alt info som er gjemt bort i Moskva. Jeg synes synd på rene utøvere som fortsatt skal konkurrere mot russiske utøvere som mistenkes for brudd på dopingbestemmelsene, svarer Solheim.

Tirsdag kom det en felles uttalelse fra antidopingledere i 13 land, blant dem Norge, der de reagerte kraftig på en anbefaling om å oppheve utestengelsen av russerne.

– Vi kan ikke forstå eller akseptere at de to gjenværende kravene, russisk aksept av funnene i McLaren-rapporten og tilgang til Moskva-laboratoriet, fortsatt er uoppfylt, men at WADAs ledende compliance-organ likevel anbefaler gjeninnsettelse av et land som gjennomførte det verste dopingsystemet noen gang sett i internasjonal idrett, het det blant annet i uttalelsen.

Dagen etter ble det kjent at daværende WADA-direktøren Olivier Niggli tidligere i år sendte et brev til den russiske idrettsministeren Pavel Kolobkov der han foreslo et kompromiss.

Dette kompromisset innebar at det ikke lenger var den såkalte McLaren-rapporten russerne måtte godta, men en annen rapport fra den såkalte Schmid-kommisjonen. I praksis betyr det at RUSADA ville måtte erkjenne at doping har forekommet i russisk idrett, men ikke at dopingjukset har vært organisert og godkjent av den russiske staten.

Skjuler prøver
Russiske idrettsmyndigheter har også presset på for at de først må gi WADA tilgang til prøvene fra det mye omtalte dopinglaboratoriet i Moskva etter at de er gjeninnsatt i WADA, selv om kravet fra WADA har vært at russerne må gjøre dette for å bli godkjent som medlem igjen.

Med torsdagens beslutning er det med andre ord ikke stilt krav til at RUSADA må frigi prøvene på nåværende tidspunkt.

Linda Hofstad Helleland, visepresident i WADA, antydet i forkant av styremøtet antydet at hun ville stemme imot russisk WADA-medlemskap.

Hun fikk med andre ord ikke viljen sin. Det er foreløpig ikke kjent hvem i WADAs lederkomité som stemte hva, annet enn at Reedie med sin dobbeltstemme stemte for å slippe russere tilbake i varmen.

– Hellelands syn er helt i tråd med det Antidoping Norge mener, sier Anders Solheim.