Idrettsheltene sto i kø for å hedre avdøde Patrick (12)

– Tungt å høre hva familien har vært igjennom, sier John Carew.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han hadde hatt vondt i beinet den sommeren. Og på sin første skoledag i 2016, da Patrick Hermansen var 10 år gammel, kom den brutale beskjeden om at det var oppdaget en ondartet svulst i leggen.

10-åringen måtte til slutt amputere beinet. Men selv ikke det, kombinert med tøffe cellegiftkurer, tok knekken på kreften. I stedet spredde sykdommen seg til skjelettet og lungene.

11. juli i år gikk Patrick Hermansen bort, bare 12 år gammel.

Carew nølte ikke
Men før det skjedde, rakk onkel Ronny Hermansen å starte en innsamlingsaksjon til inntekt for Barnekreftforeningen, kalt «Goldenchild». Onsdag hadde han greid å samle en rekke idrettshelter og andre kjendiser til en veldedighetsturnering ved Hauger Golfklubb - der inntektene gikk uavkortet til barnekreftsaken.

Patrick Hermansen gikk bort tidligere i år. Nå stiller idrettsprofilene opp for å støtte den viktige saken.
Patrick Hermansen gikk bort tidligere i år. Nå stiller idrettsprofilene opp for å støtte den viktige saken.

John Carew, Lasse Kjus, Kjetil André Aamodt, Emil Hegle Svendsen, Ronny Deila var bare noen av idrettsprofilene som stilte opp, mens navn som Thomas Gullestad, Hallvard Flatland, Sigurd Sollien og Bent Stiansen også stilte opp for familien.

– Hva tror du Patrick ville sagt til at alle disse deltok til ære for ham?

– Jeg vet hva han ville sagt, for det har han sagt til meg allerede. Da jeg visste at vi hadde nok folk til å gjøre dette, så fikk jeg fortalt det til Patrick. Jeg er veldig glad for at han fikk høre det. Han lyste opp, og syntes det var fryktelig stas, sier onkel Ronny Hermansen.

John Carew nølte ikke da henvendelsen kom fra familien.

– Det er en veldig viktig sak. Jeg møtte Ronny tidligere i sommer, og han fortalte hva familien hadde vært gjennom. Det var tungt å høre på, og han lurte på om jeg ville stille opp og bidra. Det var helt selvsagt, sier den gamle landslagskjempen.

I tillegg stilte flere aktører fra næringslivet opp og spilte turneringen sammen med kjendisene. Til sammen har Hermansen klart å samle inn over 200 000 kroner.

Se video i toppen av saken.

– Det er tre ting vi vil ha ut av Goldenchild. Vi vil fortelle historien til Patrick, og den er personlig, sår og vanskelig. Foreldrene klarer ikke å fortelle den. Barn som dør av kreft er ikke framme i lyset, og de færreste vet hva gullsløyfen er, for eksempel (det internasjonale symbolet for barnekreftsaken).

– Det trengs nye forskningsmidler. Patricks behandling var den samme som eksisterte for 30 år siden. Sjeldne sykdommer i små grupper blir nedprioritert, og det har vi lyst til å gjøre noe med.

Ronny Hermansen, onkel til Patrick, var initiativtaker til golfturneringen.
Ronny Hermansen, onkel til Patrick, var initiativtaker til golfturneringen.

– For det tredje blir vi bombardert med inntrykk hver dag, og det er de brutale tingene vi gjerne henger oss opp i. Men det er bilder vi ikke får se. Når barn dør av kreft ,skjer det bak lukkede rom. Legene kan ikke sette ansikt på det, foreldrene orker ikke fortelle om det. Jeg har ønsket å finne en annen stemme som kan bringe det fram. Gjennom å invitere disse profilene, med mye større rekkevidde enn hva jeg har, eller Patrick hadde, løfter vi stemmene sammen, sier Ronny Hermansen.

Vanligste dødsårsak blant barn
Emil Hegle Svendsen lot seg røre av historien om Patrick Hermansen.

– Jeg ønsker å stille opp for familien. Barnekreft er en viktig sak. Det er den mest vanlige dødsårsaken blant barn opp til 14 år, det tror jeg ikke mange vet. Det å bidra til å sette lys på saken var nok til at jeg ønsket å være med her i dag, sier den tidligere skiskytteren, som nå har startet på studier ved BI.

Kjetil André Aamodt var en av profilene som ble med på golfbanen.
Kjetil André Aamodt var en av profilene som ble med på golfbanen.

Kjetil André Aamodt tror alle har noen i familien, eller kjenner noen, som har vært rammet av kreft.

– Men kreft hos barn føles utrolig urettferdig. Jeg har selv egne barn, og kjenner også barn som er rammet. Vi må sette fokus på arbeidet for barn som har kreft, og bli enda flinkere til å gjøre dem friske, sier Aamodt.