SLÅR INN I SØR: Stormen som kommer inn over Norge fredag gir fulll storm i sørvest og usedvanlig kraftig vind på Østlandet.
SLÅR INN I SØR: Stormen som kommer inn over Norge fredag gir fulll storm i sørvest og usedvanlig kraftig vind på Østlandet. Foto: Grafikk: StormGeo

Ny storm på vei:

– Det blir usedvanlig kraftig vind

Ny sterk storm med ødeleggende vindkast slår inn mot landet fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stormen som feier nordover torsdag er bare forsmaken på det som er i vente fredag.

– Strekningen Jæren til Lindesnes får den aller verste vinden med full til sterk storm fredag kveld, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Olav Krogsæter, til TV 2.

Slik prognosen ser ut nå vil uværet slå til ca i 20 tiden fredag kveld.

– Det kan komme noen heftige vindkast, og vinden forflytter seg nordover. På fredag kveld vil det blåse storm også på Vestlandet sør for Sognefjorden.

Sør for Stad er det fare for store nedbørmengder, mellom 50 og 90 millimeter.

– Hold dere inne

Den største faren anser meteorologen likevel å være på Østlandet.

– Det blir usedvanlig kraftig vind til å være på Østlandet. Jeg tipper det blir store problemer her, sier Krogsæter.

Fredag formiddag blir det økning til sørlig stiv kuling på kysten på Sørlandet, og om ettermiddagen etter hvert opp i liten storm. Tidlig på kvelden dreiende vest med kortvarig full til sterk storm på Agderkysten, og med svært kraftige vindkast også i innlandet, opp til 30 m/s.

På Østlandet er vinden kraftigst natt til lørdag.

– Vindkastene kan komme opp i 20-30 meter per sekund. Det er veldig uvanlig på denne kanten av landet, sier meteorologen.

Det kan komme mye nedbør, opp i 50 - 60 millimeter i Agder og Telemark, og 20-30 millimeter sør på Østlandet.

Vinden akkurat nå

Meteorologisk institutt har satt farenivået til oransje, og ber på Twitter folk om å holde seg inne om de ikke må ut.

– Nå må folk gå ta inn alt som er av løse gjenstander og sikre båter på Sørlandet og Østlandet. Jeg regner med vestlendingene allerede har gjort det, sier han.

Det er også sendt ut farevarsel på gult nivå for vanskelige kjøreforhold ved fjellovergangene i Sør-Norge gjennom hele helgen. Kraftig vind og nedbør rundt null grader gjør veiene isglatte og gir dårlig sikt.

Mange strømløse

Stormen som slo inn over Vestlandet onsdag kveld har gjort mye skade. Den kraftigste vinden ble målt ved Kråkenes fyr med vind på 39 m/s med vindkast på 47.

De fleste meldingene går på veltede trær og strømstans. Torsdag formiddag er 8466 strømkunder fremdeles uten strøm. På et tidspunkt var rundt 19.000 kunder i bergensområdet strømløse.

Også på Østlandet kom det mange meldinger om nedblåste trær på flere veier i Østfold og Akershus.