Utrykningspolitiet har denne uken ekstra fokus på uoppmerksomhet bak rattet – og manglende beltebruk. Foto: Scanpix.
Utrykningspolitiet har denne uken ekstra fokus på uoppmerksomhet bak rattet – og manglende beltebruk. Foto: Scanpix.

Noen bilførere lever ekstra farlig denne uken

UP sine patruljer har spesielt fokus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uoppmerksomme sjåfører forårsaker dessverre mange ulykker ute i trafikken.

Fra Utrykningspolitiet side har det flere ganger blitt påpekt at smarttelefonene er en versting her. Mange har gjort det til en vane å sjekke telefonen svært ofte, og både sende og lese meldinger, også når de kjører bil.

Surfing på nettet er heller ikke uvanlig. Når dette gjøres i kombinasjon med bilkjøring, kan det få fatale konsekvenser.

Denne uken har Utrykningspolitiet (UP) spesielt fokus på kontroll av uoppmerksomhet, dessuten manglende bruk av bilbelte.

Ble forbudt i år 2000

– Derfor, legg vekk mobiltelefonen når du kjører og vær oppmerksom. Sjåførers feil bruk av mobiltelefon, betjening av radio eller annen uoppmerksomhet, er medvirkende årsak til mange alvorlige ulykker, sier UP-sjef Runar Karlsen, på Utrykningspolitiets egen Facebook-side.

Teksting bak rattet gir et forelegg på 1.700 kroner. Foto: Scanpix
Teksting bak rattet gir et forelegg på 1.700 kroner. Foto: Scanpix

Den første forskriften om forbud mot bruk av håndholdt mobiltelefon under bilkjøring kom for 18 år siden. Antallet mobiltelefoner hadde da eksplodert i løpet av noen år – og i praksis var det fritt fram å snakke mens man kjørte bil.

Men fra år 2000 kom regelen om at mobilen måtte være håndfri, eller plassert i en egen holder. Hvis ikke ble det forelegg.

Her anbefaler UP å ha begge beina inne i bilen...

Nesten halvparten gjør det

Senere har dette blitt skjerpet inn. Nå er regelen at det kun er lov å bruke tastaturet på mobiltelefonen til å starte og avslutte en samtale. Og den må da ha en håndfriløsning eller være fastmontert i en holder. Alt annet er forbudt.

Bryter du denne regelen, er forelegget fra i år på 1.700 kroner. Men det later ikke til å skremme bort mange fra å bryte regelen.

I en undersøkelse gjort av Ipsos for Gjensidige i fjor, svarte nesten halvparten at de av og til bruker mobiltelefonen uten handsfree, mens de kjører bil.

– Kan jeg få bot for å bare holde telefonen i hånden?

En av fire drepte

​I tillegg til å sjekke uoppmerksomhet, skal UP altså også ha fokus på bilbeltebruk denne uken:

– Hvis alle brukte bilbelte, ville det har redusert sannsynligheten for å bli drept eller hardt skadd med 40-50 prosent for fører og forsetepassasjer. Og med ca. 25 prosent for baksetepassasjerer, forklarer UP-sjefen.

Bilbeltebruken i Norge har økt jevnt og trutt, og ligger nå på rundt 96 prosent. Men de fire prosentene som ikke bruker belte, lever farlig. Statistikken fra i fjor viser for eksempel at det omkom 106 personer i trafikkulykker i Norge. Hele 25 prosent av disse brukte ikke bilbelte da ulykken skjedde.

Manglende sikkerhetsbelte gir for øvrig et gebyr på 1.500 kroner.

LES MER: Holdt på å sprenge UP i lufta

Se video: Slik advarer UP mot trøtte sjåfører