Sør-Korea og Nord-Korea signerer historisk avtale

Trump kaller Kim Jong-Un en helt etter at Nord-Korea og Sør-Korea er blitt enige om en rekke tiltak for å forbedre forholdet mellom landene.

De to statsoverhodene signerte ny historisk avtale som skal sikre freden mellom Nord og Sør-Korea Foto: Kcna Via Kns
De to statsoverhodene signerte ny historisk avtale som skal sikre freden mellom Nord og Sør-Korea Foto: Kcna Via Kns

Ifølge BBC er de to statsoverhodene enige om en plan for å oppnå atomnedrustning.

I tillegg er det planlagt å etablere jernbaneforbindelse mellom landene, samarbeide i helsesektoren og tillate familiegjenforeninger.

Besøkte Pyongyang

Onsdag ettermiddag ble Kim og Moon sett smilende og pratende da de gikk ned korridoren inn til møterommet i Kims gjestehus, hvor Moon bor mens han besøker Pyongyang for første gang.

Nord-Korea planlegger også en stor festival for å fremme landets historiske høydepunkter. Moon ventes å delta på arrangementet, men det er foreløpig ikke kjent om han får følge av Kim. Festivalen er ventet å trekke rundt 150.000 tilskuere.

Det er tredje gang presidentene møtes i år, tidligere har toppmøtene vært holdt i grensebyen Panmunjom.

Planlegger OL-samarbeid

Ifølge BBC har landene også planer om å søke sammen om å avholde sommer-OL i 2032. Samtidig har også forsvarssjefen i Nord-Korea og forsvarsministeren i Sør-Korea signert en militær avtale. En av de første stegene er å fjerne landminer, ifølge nyhetsbyrået AP.

Moon har et reisefølge på rundt 200 delegater med seg på turen. Blant dem er Samsung-arving Lee Jae-yong, et tegn på at Moon håper å blant annet kunne utvide forretningssamarbeid på kryss av landegrensene. Men alle felles prosjekter er for tiden satt på hold på grunn av USA-ledede sanksjoner mot Nord-Korea.

Moon er under spesielt hardt press fra USA om å komme videre i samtalen om nordkoreansk atomnedrustning. Før han forlot Seoul tirsdag morgen sa han at han ville jobbe for «irreversibel, permanent fred» og for bedre dialog mellom Pyongyang og Washington.