IKKE REDD FOR Å HEVE STEMMEN: Linda Hofstad Helleland.
IKKE REDD FOR Å HEVE STEMMEN: Linda Hofstad Helleland. Foto: Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix.

Hyller Linda Hofstad Hellelands utspill:

– Helleland er definitivt en trussel. De er redde for henne

Linda Hofstad Helleland vil stemme mot at Russland blir tatt inn igjen i varmen. Det gjør utøvere og TV 2s ekspert begeistret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helleland vakte stor oppsikt internasjonalt da hun tirsdag gikk ut og offentliggjorde at hun vil stemme mot Verdens antidopingbyrå (WADA) sin anbefaling om å oppheve utestengelsen av Det russiske antidopingbyrået (RUSADA).

Oppsikt, selvsagt, fordi Helleland selv er visepresident i WADA og kandidat til å overta presidentvervet neste år.

– Om WADA velger å gjeninnsette Russland, går man imot ønskene til utøverkomiteer verden over, som veldig tydlig har uttalt at de ikke vil godta en gjeninnsettelse nå. Dette øyeblikket vil for alltid definere WADAs kredibilitet, skriver hun.

Les hele Hellelands uttalelse i faktaboksen under

– Hun er definitivt en trussel

En rekke sterke personligheter i både WADA og Den internasjonale olympiske komitéen (IOC) vil neppe glede seg over Hellelands uttalelser, men enkelte lar seg begeistre.

– Jeg har veldig sans for Helleland. Jeg har veldig sans for hennes kandidatur. Hun er tøff, modig, et friskt pust, snakker om elefanten i rommet, får støtte fra utøvere og hun skyter litt fra hoften. Det har jeg sans for. Hun representerer den delen som skjønner at det nå er på tide å ta et nytt steg i riktig retning i antidopingkampen. Alle dopingavsløringene den siste tiden gir en mulighet til å stake ut en ny vei. Den muligheten representere hun, sier Mads Kaggestad.

HELLELANDS UTTALELSE I SIN HELHET
HELLELANDS UTTALELSE I SIN HELHET

Russlands skjebne blir avgjort på torsdag. Da er det WADA-styremøte på Seychellene.

Enkelt forklart har WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse (CRC), som har fulgt og vurdert tilstanden i Russland, anbefalt styret i WADA å oppheve utestengelsen av RUSADA. RUSADA har vært utestengt siden november 2015 etter den såkalte McLaren-rapporten om statsstyrt doping i Russland.

– Tror du hun blir sett på som en trussel blant mange i WADA og IOC?

– Hun er definitivt en trussel. Trusselen er jo at idretten skal miste kontrollen på antidopingarbeidet. Idretten vil jo beholde kontrollen for å få Russland på banen før de er klare, for eksempel. Vi ser jo at de nå kan hoppe over to viktige kriterier for å bli med igjen i det gode selskap. Russerne kan sette premissene, og det skaper sinne, sier Kaggestad.

– Tror du de er redde for Helleland?

– Definitivt.

Modifiserte kravene

«Hoppe over to viktige kriterier», som Kaggestad sier, er det som utgjør selve kjernen i denne debatten.

For å få opphevet utestengelsen sin stilte WADA en rekke krav til RUSADA.

Korrespondanse mellom WADA-sjefer og RUSADA viser imidlertid, relativt utvetydig, at WADA går med på å modifisere kravene sine for å få Russland inn igjen.

Disse kravene går på at RUSADA må:

  • Gi innsyn i rapporter og prøver fra dopinglaboratoriet i Moskva
  • Vedgå at det har foregått statlig organisert doping i Russland - som McLaren-rapporten hevder

Helleland er langt fra alene i å uttrykke sin misnøye med CRC sin anbefaling. Beckie Scott, en av de fremste personlighetene i kampen mot doping de siste årene, trakk seg fra komiteen i protest mot beslutningen.

Scott har ikke svart på TV 2s henvendelser tirsdag.

En rekke utøvere, med en rekke briter og amerikanere i spissen, samt den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson, har også ytret sin misnøye.

Enn så lenge har imidlertid de norske utøverstemmene glimret med sine fravær.

– Helleland er riktig person

En rekke nasjonale antidopingbyråer, det norske inkludert, har også tatt til motmæle.

Nåværende WADA-president Craig Reedie stiller ikke til gjenvalg etter at presidentperioden hans er over i november 2019. Ved siden av Helleland har også polske Witold Banka annonsert sitt kandidatur.

– Er Helleland riktig person til å lede kampen mot doping internasjonalt?

– Ja, hun er riktig person. Fordi hun vil. Enkelt og greit. Ferdig med det. Hun brenner for det. Hun har ikke allverdens bakgrunn fra idretten, men hun har vært kulturminister og kjenner idretten fra den siden. Hun har også mange rådgivere som vil fortelle henne hvordan ting er. Hun har en tro og overbevisning om hvordan dette skal gjøres, og da trenger hun ikke å vite alt. Utfordringen hennes blir nettverk og sånne ting, så det er derfor viktig at hun får støtte i norsk idrett. Hun trenger hjelp fra norsk idrett til å samle støtte i idrettsverdenen, mener Kaggestad.