SLITER: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) leder knapt fordi de andre partiene på venstresioden gjør det godt.
SLITER: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) leder knapt fordi de andre partiene på venstresioden gjør det godt. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

ETT ÅR til KOMMUNEVALGET:

Mot valgthriller i flere av storbyene

Et år før kommunevalget viser TV 2s ferske prognose at det går mot flere spennende dueller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiet og SV er taperne, mens Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet går mest frem på kommunevalgbarometeret Kantar TNS har laget for TV 2 i september.

Ap puster Høyre i nakken

Høyre er fortsatt landets største parti med 26,5 prosent, noe som ville vært partiets tredje beste kommunevalg noen sinne.

Arbeiderpartiet går mest frem fra målingen i august med 1,8 prosentpoeng til 25,4. Et slikt valgresultat ville vært partiets dårligste kommunevalg noen sinne.

Frp jevnstore med Sp

Fremskrittspartiet klatrer med 1,6 prosentpoeng fra august til 10,3 prosent, som er bedre enn forrige kommunevalg.

Dermed er de jevnstore med Senterpartiet, som går mest tilbake fra kommunevalgbarometeret i august med hele 3,3 prosentpoeng til 10,3.

Også SV går på en smell fra august med en tilbakegang på 2,4 prosentpoeng til 5,7 prosent, KrF gjør det langt bedre enn når velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved stortingsvalg og får 5,3 (+ 0,7), Rødt 4,9 (+ 0,2), Venstre 3,1 (- 0,2), De grønne 2,9 (- 0,1) og andre partier og lokale lister 5,5 (+ 1,5).

Stillingen i de 10 største byene

TV 2s prognose som er laget på grunnlag av det nasjonale kommunevalgbarometeret i september, viser at valget i Oslo blir svært spennende.

Et år før valget ligger venstresiden an til å beholde makten i hovedstaden med knappest mulig margin, 30 mandater mot de borgerlige partienes 29.

UTFORDRER: Statsminister Erna Solberg og den nye byrådslederkandidaten Harald Victor Hove (H) i Bergen.
UTFORDRER: Statsminister Erna Solberg og den nye byrådslederkandidaten Harald Victor Hove (H) i Bergen. Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix.

Prognosen viser at de andre partiene på venstresiden får like mange representanter i bystyret som Arbeiderpartiet.

I Bergen har byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) har takket nei til gjenvalg, mens Høyres nye byrådslederkandidat blir Harald Victor Hove.

I vestlandsbyen sitter KrF og Venstre i byråd med Arbeiderpartiet. Dersom de to partiene velger å bytte side, viser TV 2s prognose et de får knappest mulig flertall med Høyre og Frp, med 34 mot 33 mandater.

Dermed kan det også mot valgthriller i Bergen.

TAR GJENVALG: Rita Ottervik (Ap) kan beholde makten i Trondheim.
TAR GJENVALG: Rita Ottervik (Ap) kan beholde makten i Trondheim. Foto: Ned Alley, NTB scanpix.

I nye Trondheim (slås sammen med Klæbu) har ordfører Rita Ottervik (Ap) etter lang tid i tenkeboksen varslet at hun tar gjenvalg.

Prognosen viser at venstresiden beholder flertallet med 38 mot 29 mandater.

Ottervik sikret seg imidlertid et valgteknisk samarbeid med flere partier etter forrige valg. (Ap, MDG, SV, V, PP, KrF, Sp). Dersom alle partiene holder sammen ligger hun an til å sikre seg solid flertall og fornyet tillit hos velgerne.

I nye Stavanger kommune (slås sammen med Rennesøy og Finnøy) er det klart borgerlig flertall. Her har Høyres ordfører Christine Sagen Helgø takket nei til gjenvalg. Her blir Jon Petter Hernes ny listetopp og utfordres av Kari Nessa Nordtun (Ap).

Prognosen i Norges femte mest folkerike kommune, Bærum, og Norges sjette største kommune, nye Kristiansand (slås sammen med Søgne og Sogndalen) viser også borgerlig flertall.

I nye Drammen (slås sammen med Nedre Eiker og Svelvik) viser prognosen knapt borgerlig flertall. I nye Asker (slås sammen med Hurum og Røyken) viser prognosen klart borgerlig flertall.

I Norges tiende mest folkerike kommune, nye Lillestrøm (slås sammen med Sørum og Fet), ligger an til knapt rødgrønt flertall et år før valget. Det er også rødgrønt flertall på prognosen for Fredrikstad.

Jevnt i flere sammenslåtte kommuner

I Sandnes inngikk Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og SV et valgteknisk samarbeid etter forrige valg. Dersom de fire partiene står sammen beholder de flertallet. Dersom Frp går til borgerlig side blir byen blå.

COMEBACK: Tidlighere ordfører Jens Johan Hjort (H) gjør comeback i Tromsø.
COMEBACK: Tidlighere ordfører Jens Johan Hjort (H) gjør comeback i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix.

I Tromsø har ordfører Kristin Røymo (Ap) takket nei til gjenvalg, mens tidligere ordfører Jens Johan Hjort ligger an til comeback som listetopp for Høyre.

TV 2s prognosen et år før valget viser imidlertid at byen fortsatt er rød.

I nye Ålesund (som slås sammen med Ørskog, Skodje, Haram og Sandøy), viser TV 2s prognose borgerlig flertall.

I Sandefjord viser TV 2s prognose borgerlig flertall. Den nye kommunen Nordre Follo (som er en sammenslåing av Oppegård og Ski) har også borgerlig flertall, mens Sarpsborg har knapt rødt flertall.

I Skien viser prognosen jevnt løp mellom de rikspolitiske blokkene, med det lokale Bypartiet på vippen. Her samarbeidet Arbeiderpartiet med KrF, SV, Senterpartiet, Venstre, Rødt og MDG etter forrige valg.

I Bodø viser TV 2s prognose knappest mulig flertall for venstresiden, med Senterpartiet på vippen.

I nye Moss som er slått sammen med Rygge er det knapt borgerlig flertall, mens det i landets 20. mest folkerike kommune Larvik er knappest mulig flertall for venstresiden. Eter forrige valg samarbeidet Arbeiderpartiet med Senterpartiet, MDG, SV og Venstre i Larvik.

Om målingen og prognosen

Kommunevalgbarometeret for september er laget av Kantar TNS for TV 2: Det er de samme personene som i september ble intervjuet om hva de ville stemme ved stortingsvalg. Målingen er tatt opp samtidig som stortingsmålingen i september. Det er de samme personene som har fått spørsmål om hva de ville stemme ved kommunevalg. 73,2 prosent av de spurte oppga partipreferanse om kommunevalg.

I de mest folkerike kommunene etter vedtatte sammenslåinger fra 2020 har TV 2 regnet på hvordan et nasjonalt valgresultat ville slått ut. Vi har tatt utgangspunkt i nasjonale blokker, men også beregnet hvordan resultatet slår ut for partier som samarbeidet lokalt etter valget i 2015. Modellen er den samme som ble benyttet foran kommunevalget i 2015, og blir når det nærmer seg valget høsten 2019 justert for lokale forhold.