Syria:

Russland gir Israel skylden for at Syria skjøt ned fly

Russland har mistet kontakt med et russisk kampfly på vei over Middelhavet. Ifølge CNN ble flyet skutt ned av syriske regjeringsstyrker ved et uhell. Nå får Israel skylden.

SKUTT NED: Et russisk kampfly ble skutt ned ved et uhell av syriske styrker. Foto: Kirill Naumenko
SKUTT NED: Et russisk kampfly ble skutt ned ved et uhell av syriske styrker. Foto: Kirill Naumenko

Skjebnen til de 15 personene om bord på flyet er ukjent og en lete- og redningsoperasjon er iverksatt, ifølge den russiske forsvarsministeren Sergej Sjoigu.

Russerne mistet kontakt med flyet 35 kilometer fra den syriske kysten da det skulle returnere til flybasen i Hmeimim.

Departementet hadde sist kontakt med flyet klokken 11 russisk tid. Ifølge ministeren forsvant flyet fra radaren samtidig som fire israelske F-16-fly angrep ukjente mål i den syriske Latakia-provinsen.

Ville stanse israelske fly

Til CNN sier en kilde fra amerikanske myndigheter at flyet ble skutt ned av syriske regjeringsstyrker. Assads styrker skal ha forsøkt å stanse det israelske angrepet da det maritime patruljeflyet av typen Il-20 ble truffet av luftvernild. Flyet er et firemotors propellfly, ikke ulikt det amerikanske Orion.

De amerikanske styrkene i området ble ifølge kanalen klar over hendelsen da syriske styrker sendte ut en nødmelding på en åpen frekvens. USA skal deretter ha fått opplysninger fra et annet land om flytypen og omstendighetene rundt hendelsen.

Tjenestemannen vil ikke si hvilket land det er snakk om, men det er sannsynlig at Russland er det eneste landet som har detaljerte opplysninger om hva slags fly som ble skutt ned.

To drept

Flyet skal ha blitt skutt ned av et luftvernsystem Russland solgte til Syria for flere år siden, ifølge CNNs kilder.

Det er også meldt om rakettangrep mot et våpenlager i den syriske provinsen. To personer ble drept i angrepet, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Den syriske eksilgruppen viser til aktivister som har opplyst at rakettene ble skutt fra havet, og den understreker at det ennå ikke er klart om Israel eller den USA-ledede koalisjonen gjennomførte rakettangrepet. SOHR melder også at flere er såret.

Det russiske forsvarsdepartementet hevder at raketter ble skutt fra den franske fregatten Auvergne, som var i området mandag kveld. Frankrike nekter imidlertid for å ha vært innblandet.

– Det franske forsvaret var ikke involvert i dette angrepet, sier en fransk talsmann.

– Forskningssenter truffet

Ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA opplyste syriske militærkilder mandag kveld at det er gjennomført luftangrep mot tre mål øst for provinshovedstaden, som også heter Latakia. En bensinstasjon og et forskningssenter skal ha blitt truffet.

Innbyggere har meldt om en rekke kraftige eksplosjoner i området, og en rekke ambulanser og brannbiler rykket ut.

Latakia er ett av president Bashar al-Assads kjerneområder. Her ligger også Russlands største flybase i Syria. Latakia grenser både til den opprørskontrollerte Idlib-provinsen og Tyrkia.

Legger skylden på Israel

Russiske myndigheter bekrefter at et russisk militært fly ble skutt ned av det syriske rakettforsvaret ved et uhell. De legger ansvaret på Israel.

Det russiske forsvarsdepartementet anklager det israelske flyvåpenet for å ha presset det russiske flyet inn i et område der det var risiko for å bli truffet av syriske raketter.

Det var 15 personer om bord i det russiske flyet og alle er savnet, skriver NTB.

Russland er alliert med det syriske regimet. Nedskytingen skjedde samtidig som flere israelske jagerfly angrep mål i den syriske Latakia-provinsen.

Ifølge AP sa Russlands forsvarsdepartement at det israelske flyet «presset» det russiske flyet inn i skuddlinjen. Departementet anklaget den israelske hæren for «forsettlig provokasjon» og sa at Israel ikke hadde advart Russland om sin operasjon i området før ett minutt før angrepet.

(NTB)