TRAVELT: Lise Klaveness hadde mye å ta tak i på sin første dag på jobb i NFF.
TRAVELT: Lise Klaveness hadde mye å ta tak i på sin første dag på jobb i NFF. Foto: Pedersen, Terje

Klaveness varsler dialog: – Ada Hegerberg er en spiller som er veldig viktig for norsk fotball

Mandag hadde Lise Klaveness sin første dag på jobb som elitedirektør i NFF. Hun varsler allerede at hun vil prate med alle involverte i Ada Hegerberg-konflikten, og sier samtidig at norsk fotball må lære av miljøet i Lyon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Ada Hegerberg i fjor høst meddelte at hun trakk seg fra landslaget, var daværende NRK-ekspert Lise Klaveness en av dem som kom med skarp kritikk mot Norges Fotballforbund.

I en kronikk slo Klaveness fast at Hegerberg gjorde rett i å etterlyse «prestasjonskultur, takhøyde, kvalitet i det sportslige opplegget og gode lederegenskaper.»

«Det trengs ingen dyptgående analyse for å komme frem til at Ada Hegerberg har rett i sin kritikk av det sportslige opplegget», skrev blant annet Klaveness i i innlegget.

Mandag hadde hun sin første dag i sin nye jobb som elitedirektør i Norges Fotballforbund. Der ventet naturlig nok spørsmål om Ada Hegerberg-konflikten.

– Hegerberg er veldig viktig for norsk fotball

Klaveness varsler overfor TV 2 at hun vil prate med alle involverte i den betente konflikten. Hun poengterer likevel at hun først skal ta en prat med landslagstrener Martin Sjögren om situasjonen.

– Jeg begynte i dag, og har på ingen måte hatt kontakt med noen som er inkludert i den konflikten. Den blir viktig for meg å kartlegge først. Jeg kjenner kun saken som fotballekspert, og har absolutt ikke vært involvert i den. Jeg må snakke med dem som er involvert, og forstå hva den går ut på. Fordi det selvfølgelig er et tema vi på en eller annen måte må tenke på, og jeg tenker allerede på det.

– Hvor viktig blir det å løse denne konflikten?

– Mitt fokus når jeg kommer inn, er at det er en konflikt vi burde vært foruten. Men enda verre enn den konflikten, ville vært hvis vi ikke hadde hatt Ada Hegerberg i det hele tatt. Det er en spiller som er veldig viktig for norsk fotball.

– Hegerberg er et stort forbilde

Den tidligere toppspilleren trekker frem Hegerbergs appell blant unge, framtidige fotballspillere.

– Hun har en unik posisjon blant unge i dag. Det så vi da Lyon spilte mot Avaldsnes. Jeg kan ikke huske noen som har hatt samme standing blant unge, det er veldig spesielt. Vi har hatt verdensspillere i mange år, men av mange ulike grunner så har Hegerberg en helt unik appell blant de spillerne vi er opptatte av fremover. Hun gjør en stor jobb som forbilde. Det er noe vi er veldig stolte over og glade for, og det må vi signalisere veldig tydelig ut. Det kommer ikke frem i sakene som skrives av mediene. Bare av den grunn så må vi på en eller annen måte ha dialog med Ada Hegerberg fremover.

Mener man må lære av Lyon

Forrige uke kunne TV 2 avsløre at Hegerberg fjernet alle landslagsvenninnene som venner på Facebook og Instagram etter at VM-billetten til den norske jentene var i boks. Samtidig utelukket hun i et intervju med SVT søndag at hun vurderte et comeback på landslaget. Til tross for at situasjonen virker fastlåst, mener Klaveness at NFF må prate med Lyon-spilleren.

Den nye elitesjefen mener norsk fotball må reise ned til Lyon for å lære av det hun kaller «Europas beste lag.»

– Livet er lenger enn de kampene og det VM som kommer nå. Helt uavhengig av den konflikten, så vil jeg selvfølgelig være opptatt av å ha dialog med Ada Hegerberg. Vi må forstå miljøet i Lyon. Det er Europas beste klubb. Vi må vite hva de driver med der, og forstå de referansene de har der borte. Alt det er argumenter for å ha dialog med Hegerberg.

Hun fremhever likevel at det er kvinnelandslagstrener Martin Sjögren som har siste ordet. Svensken uttalte nylig til TV 2 at han ikke hadde noen planer om å kontakte Hegerberg, og mente ansvaret for å ta kontakt lå på henne.

– Martin Sjögren har ansvaret for A-landslaget kvinner. Han har sin suverene rett til å gjøre det han vurderer faglig sett som det beste der. Det er det ingen tvil om. Men som leder av eliteavdelingen har jeg ansvaret for å sørge for at den drives godt, og at vi gjør de tiltakene som skal til for at de beste blir enda bedre.

– Da mener jeg det er viktig at vi kjenner til miljøet i Lyon, og formidler det til Ada Hegerberg og andre spillere vi har ute, som Andrine Hegerberg, at den jobben de gjør overfor unge spillere, er veldig viktig for norsk fotball.

– Er det et viktig mål for deg å få Hegerberg tilbake på landslaget?

– Det er et viktig mål for meg å formidle at kartet og verden er mye større enn den landslagssamlingen som foregår akkurat nå. Men det er landslagstreneren som bestemmer og er best til å vurdere hvorvidt hun skal tilbake på landslaget.

– Det er en konflikt som tas gjennom media, og da er det alltid fare for at man maler seg opp i hjørne. Derfor tror jeg det er viktig at vi prater sammen i ro og mak.​