STOR DAG: John Carew gratuleres etter 3-3 mot Besiktas på bortebane. Ett av norsk fotballs sterkeste resultater i europeisk sammenheng.
STOR DAG: John Carew gratuleres etter 3-3 mot Besiktas på bortebane. Ett av norsk fotballs sterkeste resultater i europeisk sammenheng. Foto: Richardsen, Tor/Scan Foto

Mirakel, nesten-mirakel, strenge krav fra Klanen og forrige gang Sarp var i Europa

Jeg har alltid hatt et spesielt forhold til Sarp, og nå gleder jeg meg til å følge dem i Europa igjen. Sist de var der, spilte jeg selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Europaliga-oppgjøret Besiktas-Sarpsborg 08 torsdag 18.55 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport 1!

Denne høsten skal jeg følge kampene til Sarpsborg 08 i Europa-ligaen, noe jeg naturligvis gleder meg til.

Jeg har alltid hatt et spesielt forhold til Sarp, og er mektig imponert over hva de har fått til med beskjedne midler. Det er dyktige folk i alle ledd.

Mitt forhold til Sarp startet tidlig, nærmere bestemt i 1958. Guttelaget til Øssiæ (Østsiden) hadde spilt seg fram til finalen i kretsmesterskapet i Østfold. Der møtte vi Sarp, på Selbak stadion. Sarp hadde nesten ikke sluppet inn mål denne sesongen. Vi hadde avspark og lille Olsen dribla alt som var av særpingær, inkludert keeper, og 1-0 til Øssiæ.

Vi tapte 3-1, men noen ledere i Sarp hadde tydeligvis lagt merke til unge Olsen. Året etter fikk jeg nemlig tilbud om bli med juniorlaget til Sarp i en turnering i Verdal, noe jeg takket ja til. Der spilte jeg tre eller fire kamper for Sarp.

1970: Drillo i aksjon for Sarpsborg i juni 1970.
1970: Drillo i aksjon for Sarpsborg i juni 1970. Foto: Aaserud, Ivar/Scanpix

Et par år senere, jeg spilte stadig i Øssiæ, var blitt 19 år og fått med meg noen juniorlandskamper, blant annet sammen med Kniksen. Fra jeg var 16 var jeg med på fire opprykk på rad med Øssiæ. Nå ledet vi det som het landsdelsserien (nivå 2) med ett poeng foran Sarp. Det hører med til historien at Hovedserien med 16 lag skulle slankes til 10 lag i 1962, den nye 10-klubbserien.

I nest siste serierunde møtte vi Sarp på Sarpsborg stadion. Sarp leder 1-0 til det er fem min igjen. Da får vi straffe. Den tar naturligvis jeg. Kolbjørn Nilsen redder og Sarp rykker opp i 10-klubbserien. Hadde jeg scora på den straffa, hadde kanskje/sannsynligvis Øssiæ vært i 10-klubbserien, noe som ville vært et mirakel på høyde med de jeg har opplevd senere.

I 1966 og 67 spilte jeg for VIF, da jeg studerte i Oslo. Nok en gang fikk jeg tilbud om å spille for Sarp, og jeg var Sarpespiller i fire år. Harald Hennum var trener, og jeg satt på med ham tre til fire ganger i uka fram og tilbake fra Oslo. Vi møtte Leeds i europacupen, som den gangen var et topplag. Vi tapte 1-0 på Sarpsborg stadion, noe som den gangen ble sett på som en stor prestasjon, og tapte 5-0 i Leeds. Siden har ikke Sarp vært i europacup, før nå. Jeg er klar over at Sarpsborg 08 ikke er det samme som Sarpsborg, men for meg er Sarp Sarp.

KOMBINERTE FOTBALL OG STUDIER: Drillo spilte for Sarpsborg samtidig som han holdt på med hovedfag i Idrettspsykologi ved Norges Idrettshøgskole.
KOMBINERTE FOTBALL OG STUDIER: Drillo spilte for Sarpsborg samtidig som han holdt på med hovedfag i Idrettspsykologi ved Norges Idrettshøgskole. Foto: Aaserud, Ivar/Scanpix

Nå skal de til Istanbul og møte Besiktas. Det blir også et hyggelig gjensyn for meg. Jeg var der for 20 år siden med VIF. Vi hadde slått dem 1-0 på Ullevål, og var forberedt på en tøff returkamp, og det ble det. Besiktas ledet 3-0 til pause, men vi visste at det holdt med to mål for å gå videre. I annen omgang scorer vi først på en corner, deretter to til på kontringer, den siste ved John Carew. Siggen satt på ærestribunen sammen med Spetalen og de tyrkiske lederne. Da reduseringen til 2-3 kom, reiste de seg og jublet vilt. Det skulle de ikke gjort. De fikk streng beskjed om å bli sittende, så de ble sittende da det ble 3-3.

Dagen etter ble feiret med en båttur på Bosporus. Da kommer en av lederne i Klanen bort til meg og gratulerer med seieren, men legger til «men vi i Klanen er ikke noe glad i den spillestilen din». Det sier litt om hvor sterke motforestillinger det var til langpasningen og kontringsfotball, selv på slutten av 90-tallet.

BÅTTUR: Drillo fotografert på båttur i Bosporus-stredet Ortakøy Vapur Isk. moskeen i bakgrunnen.
BÅTTUR: Drillo fotografert på båttur i Bosporus-stredet Ortakøy Vapur Isk. moskeen i bakgrunnen. Foto: Gorm Kallestad/NTB Pluss

Nå er det Sarp som skal prøve seg i denne heksegryta i Istanbul. Jeg vet ikke om de også blir møtt med welcome to hell-plakater, men dette er den tøffeste kampen for Sarp i denne gruppa. Sarp trives best med å presse høyt, og de liker å ha ballen mye. Utfordringen nå blir å taklesituasjoner hvor de i lange perioder vil bli spilt lave.

Det blir spennende. Kanskje vi får oppleve et nytt mirakel, heia Sarp!!

Drillo