Over ti år etter lagkameratens tragiske dødsfall vil Sevilla-stjernen gjenta bragden de to gjennomførte sammen - iført kompisens draktnummer

Jesús Navas returnerte til Sevilla forrige sommer og overtok sin avdøde tidligere lagkamerat Antonio Puertas draktnummer. Nå vil han vinne etterfølgeren til turneringen de to triumferte sammen i ved to anledninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Europaliga-oppgjøret Sevilla-Standard Liege torsdag 18.55 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Her får du tilgang!

Etter UEFA-cupfinalen i 2007 kunne Sevilla for andre år på rad juble etter triumf i Europas nest gjeveste klubbturnering.

På laget spilte blant annte de to akademi-produktene Jesús Navas og Antonio Puerta, iført henholdsvis draktnummer 15 og 16.

De var begge spådd lysende karrierer, og del av den gylne spanske generasjonen som skulle gå videre og vinne EM- og VM-titler for sitt land.

Kun en av dem fikk imidlertid oppleve det, da Puerta under tragiske omstendigheter mistet livet som 22-åring etter et hjerteinfarkt i La Liga-oppgjøret mot Getafe i august 2007- kun drøye tre måneder etter Europa-triumfen.

Les også: (2008) Landslagskapteinen hyllet død lagkamerat etter Spanias EM-tittel

Akademi-kollega Navas har fremdeles sin tidligere lagkamerat med seg i tankene, og da han returnerte til klubben forrige sommer etter fire år i England, valgte 32-åringen ikke verken sin gamle 15-drakt eller 7-eren som han senere hadde ikledd seg. I stedet overtok han draktnummer 16 i sin barndomsklubb.

– Jeg er stolt over å bære Antonios nummer, med tanke på hva han betyr for denne klubben og hvor stor mann han var. Han var en utrolig person. Vi må ha med oss de verdiene han stod for, og som han videreformidlet til andre til enhver tid. Vi må gi alt på banen for han. Han var en så lykkelig person. Det beste for oss alle er at en fra akademiet bruker det nummeret, forteller Sevilla-kaptein Navas i denne ukens utgave av UEFAs forhåndsmagasin forut for Europaliga-starten.

Les også: Spania-kapteinen ærer sin falne venn med draktnummeret

Fakta: Jesús Navas

 • Alder: 32
 • Høyde: 1.70
 • Landskamper/mål: 35/3
 • Meritter: VM 2010, EM 2012, UEFA-cupen 05/06 og 06/07, Copa del Rey 06/07 og 09/10, UEFAs supercup 06, Premier League 13/14, ligacupen i England 13/14 og 15/16
DOBBEL SUKSESS: Kaptein Javi Navarro og de andre Sevilla-spillerne jubler etter UEFA-cupfinalen mot Espanyol i 2007.
DOBBEL SUKSESS: Kaptein Javi Navarro og de andre Sevilla-spillerne jubler etter UEFA-cupfinalen mot Espanyol i 2007. Foto: Jasper Juinen/AP

TV 2-blogger: – Kjenner det fortsatt langt inn i sjelen
TV 2s blogger og fotballekspert Mina Finstad Berg har fulgt spansk fotball i en årrekke, og er fremdeles preget av det tragiske dødsfallet i 2007. Hun ser på det som svært gledelig at Navas velger å hedre sin avdøde kamerat ved å benytte hans draktnummer.

– Jeg synes det er en vakker gest. Jeg husker fortsatt da Puerta døde. Det var et voldsomt sjokk. Jeg kjenner det fortsatt langt inn i sjelen når jeg tenker på Puerta. Navas kjente Puerta godt fra tida i Sevilla, og jeg tror han har enorm respekt for hva det betyr å spille i den drakta, sier hun.

Finstad Berg er også rosende i omtalen av fotballspilleren Navas, et av de sterkeste symbolene på klubben Sevilla.

– På sitt beste er han en fantastisk spiller. En ekte Sevilla-gutt, som nå har kommet hjem. Ingen har flere offisielle kamper for Sevilla enn Jesus Navas, og nå er han også kaptein for klubben han kom til som 15-åring. Det er noe romantisk ved det hele, sier hun.

– Det er en turnering som kan skape så mye glede
I UEFAs forhåndsomtale av Europaligaen rettes en del av oppmerksomheten mot Sevilla, som etter to års fravær fra turneringen, på grunn av deltakelse i Champions League, torsdag begynner jakten på sitt sjette trofé på tolv år. Ingen lag har vunnet den nest gjeveste europacupen oftere enn Sevilla, som hele fem ganger har kunnet løfte forskjellige varianter av troféet.

En sentral del av den jakten er igjen altså Navas, som forrige sommer returnerte til sin moderklubb etter fire år i Premier League hos Manchester City. 32-åringen er nå klar for å jakte europeisk suksess på ny, der det hele startet for ham, iført sin avdøde kompis' draktnummer.

–​ Det er utrolig hvor mye europacupen har utviklet oss og hvilke øyeblikk det har brakt med seg. Vi må gi alt, for det er en turnering som kan skape så mye glede, sier Navas.

Vant klubbens første trofé på 58 år
Det var nemlig i UEFA-cupen, forløperen til den nåværende Europaligaen, at Navas selv startet sin imponerende trofésamling. For 13 år siden fikk han i 05/06-sesongen sitt virkelige gjennombrudd i europeisk fotball, og var som 19-åring sentral i Sevilla-laget som gikk hele veien i Europas nest gjeveste klubbturnering.

Da de 10. mai 2006 overvant Middlesbrough 4-0 i finalen på Philips Stadion i Eindhoven, overvant de også 58 års trofétørke for klubben (første seier i stor turering siden Copa del Rey-pokalen i 1948). For en gutt som hadde gått gradene gjennom klubbens akademi, er det noe som alltid vil sitte i.

– Det var utrolig. Supporterne hadde ventet så mange år på å vinne et trofé av denne størrelsesordenen, og å oppleve det mens jeg spilte for min klubb var en virkelig ære for meg. Det er noe jeg alltid vil huske, forteller lynvingen.

To troféer på to år
Den påfølgende sommeren skulle Navas egentlig selges til José Mourinhos Chelsea, som da hadde vunnet to strake ligatitler og ønsket forsterkninger for også å kunne gå hele veien i Europa, men på grunn av kronisk hjemlengsel ble han i stedet værende i Spania, og vant også UEFA-cupen sesongen etter. Denne gang i mer dramatiske omstendigheter, da La Liga-rival Espanyol ble slått 3-1 i straffekonkurranse.

– Det var en jevn affære. Vi vant den første finalen med god margin, men her ble det straffekonkurranse. Andrés Palop gjorde flere gode redninger, og på en eller annen måte var det enda mer tilfredsstillende å vinne på straffer etter alt det harde arbeidet vi la ned, sier Navas om 2006/07-finalen.

Da turnering nummer to på UEFAs rangstige ble re-brandet som Europaligaen i 2009, fortsatte den spanske dominansen. Av de ni versjonene av turneringen som er blitt gjennomført, har spanske vunnet seks. Og av disse seks har Sevilla vunnet tre, da de triumferte både i 2013/14, 14/15 og 15/16.

UEFA-cup/Europaliga-vinnere siste 15 sesonger:

 • 03/04: Valencia, Spania
 • 04/05: CSKA Moskva, Russland
 • 05/06: Sevilla, Spania
 • 06/07: Sevilla, Spania
 • 07/08: Zenit, Russland
 • 08/09: Sjakhtar Donetsk, Ukraina
 • 09/10: Atlético Madrid, Spania
 • 10/11: Porto, Portugal
 • 11/12: Atlético Madrid, Spania
 • 12/13: Chelsea, England
 • 13/14: Sevilla, Spania
 • 14/15: Sevilla, Spania
 • 15/16: Sevilla, Spania
 • 16/17: Manchester Utd., England
 • 17/18: Atlético Madrid, Spania

Hylles av treneren: – Han ser på Sevilla som sitt lag
Alle disse triumfene var imidlertid uten Navas, som selv spilte i Manchester City og vant Premier League og to ligacup-pokaler i denne perioden. Nå er han imidlertid tilbake, forrige sesong spilte han Champions League med moderklubben, og denne sesongen blir det comeback i Europaligaen under klubbens nye hovedtrener Pablo Machín. 43-åringen hyller Navas forut for sin egen debutsesong i europeisk klubbfotball.

– Han ser på Sevilla som sitt lag, siden han er lokal. Han har mye stolthet og kjærlighet for klubben. Han er et eksempel for de unge spillerne, og et forbilde som alle spillere følger. Jeg anerkjenner alt han gjør, og jeg tenker at Jesus fremdeles har en del år igjen her i Sevilla, sier Machin.

Den tidligere Numancia- og Girona-sjefen la selv opp tidlig i 20-årene som resultat av en kneskade, og ledet aldersbestemte lag i Numancia før han deretter gikk gradene via B-laget og assistent-trenerrollen før han ble hovedtrener i 2011. Sju år etter, og via en imponerende periode i Girona, gleder han seg nå til å konkurrere helt i toppen.

KOMMER RETT FRA TAP: Pablo Machin gestikulerer under helgens 0-2-tap hjemme mot Getafe. Sevilla ligger på 11.plass etter fire La Liga-runder.
KOMMER RETT FRA TAP: Pablo Machin gestikulerer under helgens 0-2-tap hjemme mot Getafe. Sevilla ligger på 11.plass etter fire La Liga-runder. Foto: Cristina Quicler/AFP

– Først og fremst er det et privilegium. Veldig få managere kan si at de konkurrerer i Europa, og for meg er dette en opplevelse for livet. Det kommer til å bli en berikende erfaring, sier Machin.

Torsdag kommer debuten hans i Europaligaen, mot belgiske Standard Liege. De to er i gruppe med tyrkiske Akhisarpor og russiske Krasnodar.

– De kan slå knallhardt tilbake
TV 2-ekspert Finstad Berg mener man aldri kan se bort ifra den spanske storklubben i denne turneringen, til tross for en svak start på La Liga-sesongen.

– De har hatt en dårlig start på sesongen i Spania, men kan aldri avskrives i Europa League. De tre siste gangene de har deltatt i Europa League, har de vunnet hele turneringen. De har et lag som kan bite godt fra seg, og har en veldig spennende trener i Pablo Machín. De har underprestert i det siste, men kan slå knallhardt tilbake, sier hun.

Altomfotball: Alle Europaliga-kampene

Se Europaliga-oppgjøret Sevilla-Standard Liege torsdag 18.55 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Her får du tilgang!