Politiet var lørdag ettermiddag fortsatt på stedet der to personer fredag kveld ble funnet døde i en bolig i Elverum.
Politiet var lørdag ettermiddag fortsatt på stedet der to personer fredag kveld ble funnet døde i en bolig i Elverum. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Ordføreren i elverum:

– Det kommer til å stå en tom pult der han skulle vært

Elverum er i sjokk etter det ble kjent at en mann i 40-årene ifølge politiet drepte sin 13 år gamle sønn, og deretter tok sitt eget liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld ble det kjent at to personer var funnet død i en bolig i Elverum i Hedmark.

Et døgn tidligere, fredag klokken 20.30, mottok politiet den første meldingen om at noe hadde skjedd ved boligen. En patrulje rykket ut, og fant en mann i 40-årene og en 13 år gammel gutt som begge var døde.

Politiet var først tilbakeholdne med å uttale seg om hva de trodde hadde skjedd. Sent lørdag kveld sendte imidlertid Innlandet politidistrikt ut en pressemelding om hvilken teori de jobbet med.

«Ut i fra omstendighetene og funn på åstedet er politiets hovedteori at det dreier seg om drap og selvdrap. Vi mener at det er mannen i 40-årene som har tatt livet av sin 13 år gamle sønn, og deretter seg selv», skrev politiet.

– Et fryktelig sjokk

Foreløpig er det ukjent hva som var motivet og foranledningen til drapet. Ordfører i Elverum Erik Hanstad sier det som har skjedd har gjort et stort inntrykk på mange. Kommunen holder nå et møte med krisetemaet og skoleledelsen der den 13 år gamle gutten gikk.

– Kriseteamet har jobbet iherdig både dag og natt siden hendelsen på fredag for å hjelpe de som har behov, sier Hanstad.

Ordføreren forteller at kommunen har tillit til politiets teorier, og at hendelsen har satt spor i hver og en av dem.

– Det er klart at ryktene går. Mange er nok kjent med hvem dette dreier seg om, og noen vil være spesielt preget, sier Hanstad.

PREGET: Ordfører Erik Hanstad i Elverum kommune er preget av den tragiske hendelsen på fredag. Olav T. Hustad Wold / TV 2
PREGET: Ordfører Erik Hanstad i Elverum kommune er preget av den tragiske hendelsen på fredag. Olav T. Hustad Wold / TV 2

Han sier hendelsen gjør dypt inntrykk, og at man må kjenne på seg selv hvordan man skal reagere for å håndtere det.

– Det er et fryktelig sjokk. Det er sånt man ikke engang kan tenke seg at skal skje.

Forbereder klassekameratene

Mandag vil det holdes et møte for å forberede 13-åringens tidligere medelever på hvordan det vil bli fremover.

– Det blir nok veldig tungt å se en tom pult i klasserommet hvor han skulle vært, og det er klart det kommer til å gjøre et forferdelig inntrykk på medelevene, sier ordføreren.

Rektoren ved skolen møtte kriseteamet allerede lørdag formiddag. Ordføreren sier kommunen har hatt et godt samarbeid med både rektor og politiet om hvordan saken skal håndteres.

– Det er nok mange følelser som kommer til å få utløp på mandag. Vi rigger kriseteamet vårt så de kan hjelpe alle som har behov, sier Hanstad.

Nettopp begynt på skolen

Den 13 år gamle gutten hadde nettopp begynt på Elverum ungdomsskole. Rektor Hjørdis Bjølseth forteller at skolen nå forbereder seg til mottak av elevene mandag morgen.

– Vi har både fått inn et kriseteam og helsetjenesten. De vil være tilgjengelige på skolen i morgen, forteller Bjølseth.

Søndag sendte skolen ut en fellesmelding til alle foresatte og ansatte ved skolen med informasjon om helgens hendelser. Alle elever blir bedt om å møte på skolen som vanlig, hvor de vil få ytterligere informasjon.

– Det er en forferdelig tragisk hendelse, og den påvirker oss alle. Vi må være åpne for at man kan reagere ulikt på det som har skjedd.

I tillegg til informasjon for elevene, vil skolen arrangere en markering for gutten der det skal snakkes om hva som har skjedd.

MARKERING: Rektor ved Elverum ungdomsskole Hjørdis Bjølseth sier skolen vil arrangere en markering for 13-åringen som mistet livet. Foto: TV 2
MARKERING: Rektor ved Elverum ungdomsskole Hjørdis Bjølseth sier skolen vil arrangere en markering for 13-åringen som mistet livet. Foto: TV 2

– Vær tilstede

Ole Kristian Bonden er prest i Elverum, og er med på dagens krisemøte. Han mener det er viktig å forholde seg til opplysningene man har.

– Foreløpig har politiet vært veldig sparsommelig med opplysninger, men det er klart folk snakker sammen. Jeg tror man må snakke ærlig og åpent for å skape trygghet, sier Bonden til TV 2.

Presten legger vekt på at man må gi rom til alle spørsmål ungdommene kan komme med, selv om det ikke er alt man kan svare på.

– Det vi som voksne kan gjøre er å være trygge, tilgjengelige og tilstede for ungdommen. Vi må vise interesse, lytte til ungene og delta i samtalene.

Samtidig mener presten det er viktig å være tilstede på lang sikt, og ikke kun de første dagene.

– Ungdom er også utrolig flinke til å ta vare på hverandre. Folk bryr seg om hverandre, og det viser de beste kvalitetene i et lokalsamfunn at folk kan trøste hverandre, sier Bonden.

Bistand fra Kripos

Politiet er ikke kjent med at det bodde flere personer på adressen der de døde ble funnet. I dagene fremover vil politiet forsøke å finne svaret på hvorfor den tragiske hendelsen skjedde.

– Vi vil fortsatt jobbe med denne saken for å få kartlagt alle forhold rundt dødsfallene, sa politiadvokat Kaja Løhren Borg i Innlandet politidistrikt på lørdag.

Kripos har bistått politiet i etterforskningen. Lørdag ble politiet ferdig med de innledende tekniske undersøkelsene på åstedet.

De pårørende er varslet om dødsfallene. Begge de døde er sendt til obduksjon, og foreløpige obduksjonsrapporter er tidligst ventet på tirsdag.