OPPLEVER UVÆRET: Student Victoria Andersen befinner seg i Hongkong, samtidig som tyfonen Mangkhut herjer.
OPPLEVER UVÆRET: Student Victoria Andersen befinner seg i Hongkong, samtidig som tyfonen Mangkhut herjer. Foto: Anthony Wallace / AFP // Privat

Frykter opptil 100 omkomne etter Tyfonen Mangkhut:

Norske Victoria sitter i 28. etasje: – Bygget svaier frem og tilbake, og det føles som å være i en båt

Minst 54 mennesker er bekreftet omkommet etter at den kraftige tyfonen Mangkhut raste over Filippinene lørdag. Nå treffer tyfonen Hongkong.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyfonen Mangkhut har nådd land i Kina og går direkte i retning Hongkong.

Kinesiske myndigheter har advart om at Mangkhut kan bli det verste uværet som treffer landet i år, og varsler om stormflo og oversvømmelser.

Dødstallene har steget, og søndag ettermiddag hadde minst 54 mennesker mistet livet på Filippinene. Ordfører Victorio Palangdan i byen Itogon frykter at opptil hundre mennesker har omkommet som følge av tyfonen.

– Blir kvalm

Hongkongs skyskrapere har svaiet i den kraftige vinden etter at tyfonen nådde den kinesiske kysten.

En av dem som befinner seg i Hongkong er den norske studenten Victoria Andersen. Når TV 2 snakker med henne søndag morgen, befinner hun seg i 28. etasje på et hotell sentralt i den folkerike byen.

– Vi merker at vi er høyt oppe, for bygningen svaier fram og tilbake. Det føles som å være i en båt, og jeg kjenner at jeg blir kvalm, sier Victoria.

Hun sier lysekronene svinger fram og tilbake i rommet, og at det er lett å kjenne at stormen raser utenfor.

– Det er ganske ubehagelig. Myndighetene sier at vi må holde oss innendørs. De sier også at man bør sikre vinduene hvis man kan, sier Victoria, og fortsetter:

– Hongkong er vanligvis en by med mennesker overalt hele tiden, men nå har det blitt en spøkelsesby.

Flom og jordskred

Den vedvarende vindstyrken har vært målt til over 150 km/t, og det skal ha blitt registrert vindkast på over 230 km/t. Flere trær har knekt, og vinduer i flere skyskrapere har knust.

Nesten en halv million mennesker er blitt evakuert i den kinesiske Guangdong-provinsen. I gambling-byen Macau – Kinas svar på Las Vegas – er kasinoene for første gang stengt.

Samtidig forsøker innbyggere på Filippinene å komme til hektene etter uværets herjinger der.

Søndag morgen hadde det bekreftede antallet døde steget til 29, ifølge Francis Tolentino, en rådgiver for president Rodrigo Duterte.

Mange av dødsfallene skyldes flom og jordskred i den nordlige regionen Cordillera. Her omkom blant andre en familie på seks, da huset deres i byen Baguio ble tatt av et skred.

Det samme skjedde med en bolig i provinsen Nueva Vizcaya, hvor fire mennesker mistet livet.

Kraftigste i 2018

Tyfon og orkan er ulike navn på samme type uvær. Mangkhut er det kraftigste tropiske uværet noe sted i verden så langt i år.

Søndag vil president Rodrigo Duterte besøke de nordlige provinsene for å danne seg en oversikt over skadene ekstremværet har forårsaket.

Mangkhut traff den nordlige delen av øya Luzon på Filippinene natt til lørdag lokal tid. Vindkastene ble målt til 70 meter per sekund. Da tyfonen beveget seg videre fra landet lørdag kveld, var vindstyrken på 44 meter per sekund.

(©NTB / TV 2)​

(©NTB)