Ut mot «jentetrend»: – Man skal ikke være redd for å gå på do

NY TREND: Kjøpesenter-sjef er oppgitt over at jenter lar vannet renne mens de er på toalettet. Helsesista synes det er leit at noen er redde for å gå på do.
NY TREND: Kjøpesenter-sjef er oppgitt over at jenter lar vannet renne mens de er på toalettet. Helsesista synes det er leit at noen er redde for å gå på do. Foto: Hilde Elise Førde-Tislevoll / Kvinnheringen og Anders Myhr Nielsen.
Kjøpesenter-leder frykter unge jenter skrur på vannet på fullt mens de er på toalettet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det startet med et oversvømt dametoalett på Husnes storsenter i Kvinnherad, men er i ferd med å utvikle seg til en nasjonal debatt om dovaner. Det renner bokstavelig talt over med reaksjoner i kommentarfelt på Facebook.

Senterleder Geir Jakobsen på Husnes storsenter var fredag denne uken ute i lokalavisen Kvinnheringen og fortvilte over at noen hadde latt vannet renne på dametoalettet og forårsaket vannskader. Hendelsen skjedde fredag forrige uke.

– Det har blitt en trend på dametoalettet at de setter vannkranen på fullt, mens man er på do. Hos oss er det så mye trykk at det flommer over vasken. Det har ført til oversvømmelse i underetasjen. Vannet lå to cm over hele gulvet, forteller Jakobsen til TV 2.

Han vet ennå ikke vet omfanget av de eventuelle vannskadene, ettersom det ennå ikke er tørt, men tror at hele gulvet må skiftes ut.

Han mener unge jenter som er redde for at andre toalett-gjester skal høre dem tisse, kan være en årsak til at toalett-gjester enkelte ganger har latt vannet renne.

Jakobsen sier imidlertid at det i ettertid har vist seg at oversvømmelsen trolig har oppstått som følge av en vannkrig.

VANNSKADER: Senterlederen forteller at de har hatt tørkemaskiner gående siden hendelsen, men at det ennå ikke er helt tørt.
VANNSKADER: Senterlederen forteller at de har hatt tørkemaskiner gående siden hendelsen, men at det ennå ikke er helt tørt.

– Vi har fått tilbakemeldinger på at det er blitt lagt ut videoer på Snapchat der noen jenter har skrytt over å ha hatt vannkrig på toalettet, sier han.

Kunne blitt millionskader

Likevel peker han på at det er en trend at unge jenter lar vannet renne mens de gjør sitt fornødne.

Mandag denne uken skjedde det nemlig igjen.

– Vi fikk tilbakemelding av en dame som hadde sett en jente sette vannet på fullt på toalettet i andre etasje, uten å skru det av. Hun fikk heldigvis skrudd det av kjapt.

– Vi har også opplevd akkurat dette for et par år siden. Da flommet vannet over, men da fikk vi akkurat stoppet det i tide. Hadde det utviklet seg, kunne vi fått millionskader, fortsetter han.

«Livredde»

NRK har snakket med to jenter på 16 og 17 år fra Husnes som bekrefter at det er en trend blant jenter at vannet skrus på, fordi folk er «livredde» for at andre skal høre dem tisse, og at det er et mantra på skolen at vannet alltid skal stå på mens man er på jentetoalettet.

En ungdomsleder ved det lokale ungdomssenteret bekrefter også at dette er et reelt problem.

– Dette har jeg sett med egne øyne flere ganger. De gjør dette for å overdøve tisselydene, og så går de ut igjen uten å slå av vannet, sier Geir Remme ved Kvinnherad ungdomssenter til NRK.

– Ikke vær redd

Den digitale Snapchat-helsesøsteren Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista», forteller til TV 2 at hun aldri tidligere har hørt om at dette skal være en utbredt trend, men at hun heller ikke har spurt sine 50.000 daglige seere på Snapstory om det ennå.

– Hvis de er flau for å lage tisselyder, så er ikke det noe jeg har hørt om, men om man skal på do for å bæsje og prompe, så har jeg hørt om det, sier hun til TV 2.

Hun synes det er leit dersom unge jenter og gutter kvier seg til å gå på toalettet fordi andre kan høre dem.

– Man skal ikke være redd for å gå på do. Man bør tenke at det er noe som er naturlig. Alle må kvitte seg med avfallsstoff. Det er ikke noe som skal være vanskelig, sier hun til TV 2.

– Hvis dette er noe mange synes er vanskelig, så er det noe vi må snakke om. Alle må jo gå på do. Og er det er virkelig ikke bra for kroppen om man går og holder seg med full blære eller full tarm. I stedet for å stresse med tanker som at dette er flaut og pinlig, tenk heller på hvor godt det var å gå på do, og at det er ikke er så farlig om noen hører deg, sier Krohn Engvik.

Ber foreldre snakke med barna

Senterlederen Geir Jakobsen er glad for at saken har fått så stor oppmerksomhet, og håper det kan bidra til å sette en stopper for «trenden».

– Med ujevne mellomrom er det sånne trender blant ungdommen. Det er derfor vi har gått ut i media med det, for å få foreldrene til å snakke med ungdommene sine.

Han forteller at de nå er blitt gjort kjent med hvem som har forårsaket den siste episoden, og innkalt ungdommene og foreldrene til et møte.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook