POSITIV: Til tross for Manaforts erklæringer, holder Trump seg positiv i Manaforts favør.
POSITIV: Til tross for Manaforts erklæringer, holder Trump seg positiv i Manaforts favør. Foto: Leah Millis / REUTERS

Ekspertene:

Dette betyr det for Trump at Manafort sier seg skyldig

Paul Manafort har fredag erklært seg skyldig i to punkter i saken mot ham. Likevel fortsetter Donald Trump å støtte sin tidligere valgkampsjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rettsdokumenter viste fredag 14. september at Manafort sier seg skyldig i to av de mange tiltalene reist mot ham.

Det later til at Manafort har inngått en avtale med påtalemyndighetene, men detaljene rundt avtalen og hvilke punkter han har erklært seg skyldig i er fortsatt ukjent.

Ifølge Reuters vil Manafort samarbeide med påtalemyndighetene om den russiske innblandingen i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Dette kan føre til konsekvenser for det kommende kongressvalget, som finner sted 6. november.

– Lyssky

Spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning har foreløpig ikke bevist at Trump har vært i en sammensvergelse med russiske myndigheter, og de nåværende tiltalene mot Manafort er basert på saker han skal ha vært involvert i før han ble ansatt hos presidenten.

Likevel mener USA-kommentator og tidligere diplomat, Eirik Bergesen, at innrømmelsen av skyld tyder på dårlig nytt for Trump.

– I utgangspunktet er Manafort skyldig i skatteunndragelse og personlige saker, men uansett hvilke to punkter han har sagt seg skyldig i, så sier han seg skyldig i usann kommunikasjon, sier Bergesen.

Bergesen mener det er «lyssky» at Trump ansatte en mann med Manaforts bakgrunn.

– Man visste den gangen at han hadde jobbet som lobbyist for de prorussiske myndighetene i Ukraina, og Trump fortsetter å forsvare ham, sier Bergesen.

Holder seg positiv

Til tross for tiltalene mot Manafort, har Trump holdt seg positiv til sin tidligere valgkampsjef og hans familie. Det skaper hodebry hos ekspertene.

– Det har vært spekulert i at grunnen til at Trump er så positiv mot Manafort og signaliserer at han er på Manaforts side, kan være fordi noe kan komme frem om Trump, sier statsviter og grunnlegger av Amerikanspolitikk.no, Are Flaten.

VALGKAMPANJE: Her er president Donald Trump med sin tidligere valgkampsjef Paul Manafort under valgkampen i 2016.
VALGKAMPANJE: Her er president Donald Trump med sin tidligere valgkampsjef Paul Manafort under valgkampen i 2016. Foto: Rick Wilking / REUTERS

Han mener det store spørsmålet dreier seg om hva Manafort vet om Russlands innblanding i valgkampen fra 2016, og hva hans tidligere kontakter kan ha med saken å gjøre.

– Den store skyen over Trump-administrasjonen er spesialetterforskningen til Mueller om Russlands innblanding i valget, og der vet vi lite om fremdriften og hva som egentlig skjer, sier Flaten og legger til:

– Det er klart at enhver utvikling som kan ha noe med det å gjøre vil være bekymringsverdig for presidenten og hans menn.

Tiltalepruting

Manafort har inngått en såkalt «plea deal», eller tiltalepruting, som er et begrep som ikke finnes i det norske rettsystemet.

Ifølge Eirik Bergesen er det nettopp dette som kan gjøre at Trump-administrasjonen er redd for hva som vil skje videre.

– Manafort har lagd en avtale med Mueller, og hva den innebærer vet man ikke. Spørsmålet er om han vil få en mildere straff ved å innrømme visse ting, sier Bergesen.

Spesialetterforskerne arbeider med å kartlegge hvordan Manafort har utført finansbedrageriene, og det er dette Bergesen mener kan være det viktigste punktet for Trump.

– Trump kan være redd for at det skal dukke opp ting fra hans egen forretningsdrift. De tingene kan potensielt være så ille at han blir bedt om å gå av, sier Bergesen.

Grunnlovsstridig

Presidenten har tidligere blitt refset for håndteringen av sine personlige forretninger. Tradisjonelt sett har tidligere presidenter overlatt forretningsdriften i andres hender etter innsettelsen, i en såkalt «blind trust». Det innebærer at presidenten blir helt «blind» for sine personlige forretninger.

Trump overlot derimot sin forretningsdrift til sønnene sine.

– Det gjør at han har innsyn i driften selv, og mange i USA mener det er grunnlovsstridig. Det ligger mange indisier på en uetisk forretningsdrift, sier Bergesen.

Presidenten har fått kritikk for en rekke saker siden han stilte som presidentkandidat i 2016. Ettersom mange av sakene så dagens lys før valget, er ekspertene usikre på om dette vil være dråpen som får begeret til å renne over for det amerikanske folket.

– Vil ikke svekke Trump

Bergesen mener derfor at det er en stor sjanse for at Trump likevel vil stå stødig som president.

– Man kan si at Trump er en bil som er så bulket at ingen vil merke det om du bulker den igjen. Jeg tror det viktigste for Trumps velgere er om han viser seg å være en ineffektiv president som ikke utretter noe, sier han.

Statsviter Flaten mener Manafort-saken startet som en solid ripe i lakken til Trumps ettermæle, men er enig i at det skal mer til for å vippe ham av pinnen.

– Kun basert på det vi vet nå, så tror jeg ikke det vil svekke Trump ytterligere. Dette er nok en gang et tilfelle hvor vi bare må vente og se om det vil ha noe å si.